26. února 2021 (pátek)
svátek má Dorota

Výstava VEDEM - Cesta terezínských kluků stále pokračuje

Praha, 5.12.2012 12:29, (ROMEA)

Letos v prosinci je tomu právě 70 let od vzniku prvního čísla časopisu Vedem, který vydávali chlapci věznění v letech 1942 – 1944 v ghettu Terezín. Při té příležitosti vznikla stejnojmenná výstava s podtitulem „Cesta terezínských kluků stále pokračuje“. Výstava se koná v Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze od 7. prosince 2012 do 25. ledna 2013.

Výstava ukazuje, v jakých podmínkách chlapci ve věku 13 až 16 let žili a tvořili a jakým způsobem jejich činy dnes inspirují další mladé lidi. Časopis Vedem psali a ilustrovali výhradně chlapci žijící v bloku L 417 na chlapeckém Domově 1. Obsah časopisu tvořily básně, eseje, satiry, povídky i kresby. Jednotlivá čísla byla ručně psána a lidé si je mezi sebou tajně půjčovali. Nevšedně nadaný chlapec Petr Ginz byl šéfredaktorem časopisu a také jeho hlavním přispěvatelem. Vydávání časopisu považoval za velmi důležité a tomu, aby každý pátek vyšlo nové číslo, věnoval spoustu energie. Za příspěvky dalších autorů neváhal platit třeba i svým jídlem.

Výstava přibližuje i činnost studentů pražského Gymnázia Přírodní škola. Ti v roce 2011 připravili soutěž „Převezměte terezínskou štafetu.“ Jejím hlavním cílem je seznámit studenty s životem a tvorbou dětí v terezínském ghettu, předat jim jejich poselství a při řešení úkolů zažít i něco z tehdejší solidarity a přátelství mezi dětmi v temných časech.

Výstava se koná v rámci projektu Lucerna proti rasismu – Poslední let Petra Ginze, který pořádá obecně prospěšná společnost Opona ve spolupráci s Přírodní školou a Oddělením pro vzdělávání a kultury Židovského muzea v Praze za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

VÝSTAVA: Vedem - Cesta terezínských kluků stále pokračuje
KDE: Oddělení pro vzdělávání a kulturu ŽMP, Maiselova 15, Praha, 3. patro
KDY: od 7. prosince 2012 do 25. ledna 2012,
pondělí – čtvrtek 10:00 – 15:00 hodin
pátek 10:00 – 12:00 hodin

Více informací najdete na stránkách společnosti OPONA.

tisková zpráva, Opona, o.p.s.

Výstava, Terezín, Ghetta

Zleva: Jan Blatný, Michal Miko, Alena Gronzíková a Cyril Koky

Povinné respirátory? Pro sociálně vyloučené lokality a chudé velký finanční problém. Pokud je vláda vyžaduje, měla by je rozdávat zdarma

22.2.2021 10:30
Ministerstvo zdravotnictví dnes vydá mimořádné opatření, ve kterém kvůli šíření epidemie covidu-19 zpřísní povinnost ochrany dýchacích cest. Podle dřívějšího vyjádření ministra Jana Blatného (za ANO) bude nařízení platit od půlnoci z dneška na úterý, týkat se bude veřejných míst s větší koncentrací lidí. Lidem v nich už nebude stačit textilní rouška, ale budou muset nosit respirátor, nanoroušku nebo dvě chirurgické roušky. Podle některých opozičních politiků by měl dávat občanům respirátory zdarma. To navrhují i redakcí serveru Romea.cz oslovení odborníci pracující v sociálně vyloučených lokalitách nebo s Romy.

Video na podporu očkování natočila i skupina celebrit z menšinových komunit, mezi nimi například herec Adil Ray či komik Romesh Ranganathan (FOTO: Repro Youtube)

videoBritská studie: Příslušníci etnických menšin mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19, méně se očkují, více umírají. V ČR podobná data nemáme

19.2.2021 16:25
Příslušníci etnických menšin žijících v Anglii mají menší důvěru k vakcíně proti covidu-19 než většinová populace. To se promítá i do počtu očkovaných. Zatímco bělochů ve věku 70 až 79 let naočkovali angličtí zdravotníci již 86 procent, v případě černochů je to jen 55 procent, vyplývá ze studie, o které informovala agentura Reuters.

Lékařka Marie Nejedlá v rozhovoru pro ROMEA TV vysvětluje popis výroby vakcíny proti COVID-19, foto: romeatv

videoLékařka pro ROMEA TV vysvětluje nejasnosti kolem očkování: Z čeho je vakcína složená? Jak funguje?

19.2.2021 13:40
Ochota občanů České republiky nechat se očkovat proti nemoci COVID-19 od konce roku mírně vzrostla. Na konci ledna mělo o vakcínu zdarma zájem 54 procent dospělých v ČR. Jak ukazují průzkumy ze zahraničí mezi etnickými menšinami je však ochota k očkování nižší. Platí to zřejmě i u Romů v České republice. Poměrně často se opakuje několik otázek a názorů, které jsou s vakcinací spojené. Z čeho jsou vakcíny proti COVID-19 složené? Vakcíny byly vyvinuty velmi rychle, jsou proto nekvalitní? Do jaké míry jsou vakcíny účinné? ROMEA TV přináší sérii videí, kde na tyto otázky odpovídá lékařka Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu.