19. dubna 2019 (pátek)
svátek má Rostislav

Platforma pro sociální bydlení: Připojte se k petici pro vládu a parlament a pomozte zachránit zákon o sociálním bydlení!

20.6.2015 12:37, (AKTUALIZOVÁNO 22.6.)
Z manifestace Platformy pro sociální bydlení u Hlavního nádraží v Praze. (FOTO: Jan Čonka)

Platforma pro sociální bydlení vydala následující Výzvu vládě a parlamentu

"Česká republika potřebuje ukončovat bezdomovectví. Neházejte zákon o sociálním bydlení přes palubu!"

Vážený pane premiére, vážená vládo, vážení členové parlamentu ČR.

Vyzýváme Vás, abyste učinili jasné kroky k ukončování bezdomovectví v České Republice.

Bezdomovectví je možné ukončovat. Je pro to třeba snižovat počet lidí, kteří se do bezdomovectví dostávají, a otevírat cesty zpět do běžného života. Česká Republika nyní selhává v obou úkolech. Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že přijme zákon o sociálním bydlení, který bude pomáhat lidem v bytové nouzi. Současný vývoj spěje ke strmému nárůstu počtu lidí v bytové nouzi a zákon o sociálním bydlení, zdá se, vláda hodila přes palubu. Proto vyzýváme vládu, aby začala intenzivně řešit novelu Zákona o pomoci v hmotné nouzi, Koncepci sociálního bydlení a Zákon o sociálním bydlení. Věříme, že je stále čas chyby napravit.

V důsledku novely zákona o pomoci v hmotné nouzi hrozí, že až 25 000 lidí včetně asi 5 000 nezletilých dětí, se ocitne na ulici. V Ostravě, kde se městské části rozhodly neschvalovat doplatek na bydlení na ubytovnách, se jedná až o 7 000 lidí, v Bohumíně o 400. Nepromyšlenou úpravou zákona tito lidé přišli o ústavní nárok na pomoc v hmotné nouzi. Z občanů se sociálními právy se stali v květnu 2015 vyděděnci.

Koncepce sociálního bydlení by měla být (skoro s ročním zpožděním) projednána vládou ČR, je však v klíčových bodech vágní, chybí jí účinná opatření (povinnost obcí, financování), a prosazuje velmi neefektivní přístupy k řešení bezdomovectví (dlouhodobé krizové bydlení či vícestupňové systémy bydlení). Koncepce vyjmenovává řadu prioritních skupin pro sociální bydlení, takže ti, co jsou opravdu v akutní bytové nouzi, se dostanou na řadu až poslední. V neposlední řadě Koncepce počítá s odkladem plnění klíčových aspektů zákona o sociálním bydlení v řádu desítek let, což je nepřijatelné. To vše je třeba změnit.

Zákon o sociálním bydlení je na kritické koleji. Ministerstvo práce a sociálních věcí, které má přípravu zákona na starost, oznámilo prostřednictvím náměstka Povšíka, že zákon se pravděpodobně nepodaří předložit v termínu. Podle Platformy pro sociální bydlení to prakticky znamená, že vláda nesplní tento slib programového prohlášení - zákon nestihne připravit a prosadit včas před volbami.

Jsme přesvědčeni, že tuto situaci lze stále ještě obrátit, a to prostřednictvím následujících opatření:

1.Je třeba urychleně novelizovat Zákon o pomoci v hmotné nouzi - přiznání zákonné dávky nemůže být závislé na libovůli obcí; a napříště byznys s chudobou na ubytovnách regulovat až potom, co bude vyřešeno, kam půjdou lidé, kteří jsou na ubytovnách nyní nuceni dlouhodobě přebývat.

2.V Koncepci sociálního bydlení je třeba jednoznačně zacílit podporu podle akutnosti bytové nouze a ohrožení domácnosti (např. násilím, nemocí či dokonce smrtí), pokud jí bydlení nebude poskytnuto.

3.Zajistit, že systém sociálního bydlení nebude postaven na “krizovém bydlení”, které navrhuje Koncepce, a bude realizován pouze v bytech a ne na ubytovnách či v jiných kongregovaných uspořádáních.

4.Stanovit, že cílem systému sociálního bydlení je ukončení bezdomovectví, to znamená, že bezdomovectví se bude objevovat velmi zřídka, pokud už se někdo do bezdomovectví dostane, tak půjde o velmi krátkou epizodu, a tyto epizody se nebudou opakovat. Podporovat ty služby a formy, které bezdomovectví opravdu ukončují.

5.Obcím musí stát uložit povinnost zjišťovat na základě jednotné metodiky na svém území potřebu sociálního bydlení a garantovat kapacitu sociálního bydlení (ať už z vlastních či kontrahovaných zdrojů).

6.Zřídit post Zmocněnce vlády ČR pro sociální bydlení, který bude mít za úkol v původně stanoveném termínu dopracovat Zákon o sociálním bydlení, tak, aby vláda splnila významný bod svého programového prohlášení.

Platforma pro sociální bydlení

sociální bydlení, Platforma pro sociální bydlení, ubytovny, Bezdomovci

V noci z 18. na 19. dubna 2009 vhodili čtyři neonacisté Ivo Müller, Václav Cojocaru, David Vaculík a Jaromír Lukeš zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku, kde bydlela romská rodina. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi tehdy dvouletá Natálka, které utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Neonacisty soud odsoudil k dvacetiletým resp. dvacetidvouletým trestům odnětí svobody. (Koláž: Romea.cz)

Žhářský útok ve Vítkově, k němuž došlo před deseti lety, potrestaly soudy vysokými tresty

16.4.2019 11:03
Před deseti lety, v noci z 18. na 19. dubna 2009, zaútočila zápalnými láhvemi skupinka sympatizantů extrémní pravice na dům číslo 58 ve Vítkově na Opavsku obývaný romskou rodinou. Následkem požáru byla vážně popálena tehdy dvouletá Natálka. Zranění utrpěla i její matka a otec.

Kumar Vishwanathan (FOTO: Daniela Kantorová)

Kumar Vishwanathan: Žhářský útok ve Vítkově odstartoval úpadek extremistů

16.4.2019 10:50

Žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově před deseti lety, při kterém tehdy dvouletá Natálka utrpěla rozsáhlé popáleniny, odstartoval postupný úpadek pravicového extremismu v regionu. Myslí si to ostravský aktivista Kumar Vishwanathan, který se dlouhodobě věnuje romské menšině. Podle něj tehdy společnost vyslala signál, že takové zločiny nestrpí. Za zapálení domu se spící rodinou poslal soud čtyři neonacisty do vězení na 20 až 22 let.

Jednání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: Úřad vlády ČR)

Občanští členové "romské rady" vyzvali v souvislosti s posledními incidenty mezi Romy a Čechy premiéra Babiše a ministra Hamáčka k jednání

16.4.2019 9:00
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny vyzvali premiéra a ministra vnitra k jednání v návaznosti na násilné incidenty mezi Romy a Čechy v Lipníku nad Bečvou a Dvorcích na Bruntálsku.