22. ledna 2020 (středa)
svátek má Slavomír

Platforma pro sociální bydlení: Připojte se k petici pro vládu a parlament a pomozte zachránit zákon o sociálním bydlení!

20.6.2015 12:37, (AKTUALIZOVÁNO 22.6.)
Z manifestace Platformy pro sociální bydlení u Hlavního nádraží v Praze. (FOTO: Jan Čonka)

Platforma pro sociální bydlení vydala následující Výzvu vládě a parlamentu

"Česká republika potřebuje ukončovat bezdomovectví. Neházejte zákon o sociálním bydlení přes palubu!"

Vážený pane premiére, vážená vládo, vážení členové parlamentu ČR.

Vyzýváme Vás, abyste učinili jasné kroky k ukončování bezdomovectví v České Republice.

Bezdomovectví je možné ukončovat. Je pro to třeba snižovat počet lidí, kteří se do bezdomovectví dostávají, a otevírat cesty zpět do běžného života. Česká Republika nyní selhává v obou úkolech. Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že přijme zákon o sociálním bydlení, který bude pomáhat lidem v bytové nouzi. Současný vývoj spěje ke strmému nárůstu počtu lidí v bytové nouzi a zákon o sociálním bydlení, zdá se, vláda hodila přes palubu. Proto vyzýváme vládu, aby začala intenzivně řešit novelu Zákona o pomoci v hmotné nouzi, Koncepci sociálního bydlení a Zákon o sociálním bydlení. Věříme, že je stále čas chyby napravit.

V důsledku novely zákona o pomoci v hmotné nouzi hrozí, že až 25 000 lidí včetně asi 5 000 nezletilých dětí, se ocitne na ulici. V Ostravě, kde se městské části rozhodly neschvalovat doplatek na bydlení na ubytovnách, se jedná až o 7 000 lidí, v Bohumíně o 400. Nepromyšlenou úpravou zákona tito lidé přišli o ústavní nárok na pomoc v hmotné nouzi. Z občanů se sociálními právy se stali v květnu 2015 vyděděnci.

Koncepce sociálního bydlení by měla být (skoro s ročním zpožděním) projednána vládou ČR, je však v klíčových bodech vágní, chybí jí účinná opatření (povinnost obcí, financování), a prosazuje velmi neefektivní přístupy k řešení bezdomovectví (dlouhodobé krizové bydlení či vícestupňové systémy bydlení). Koncepce vyjmenovává řadu prioritních skupin pro sociální bydlení, takže ti, co jsou opravdu v akutní bytové nouzi, se dostanou na řadu až poslední. V neposlední řadě Koncepce počítá s odkladem plnění klíčových aspektů zákona o sociálním bydlení v řádu desítek let, což je nepřijatelné. To vše je třeba změnit.

Zákon o sociálním bydlení je na kritické koleji. Ministerstvo práce a sociálních věcí, které má přípravu zákona na starost, oznámilo prostřednictvím náměstka Povšíka, že zákon se pravděpodobně nepodaří předložit v termínu. Podle Platformy pro sociální bydlení to prakticky znamená, že vláda nesplní tento slib programového prohlášení - zákon nestihne připravit a prosadit včas před volbami.

Jsme přesvědčeni, že tuto situaci lze stále ještě obrátit, a to prostřednictvím následujících opatření:

1.Je třeba urychleně novelizovat Zákon o pomoci v hmotné nouzi - přiznání zákonné dávky nemůže být závislé na libovůli obcí; a napříště byznys s chudobou na ubytovnách regulovat až potom, co bude vyřešeno, kam půjdou lidé, kteří jsou na ubytovnách nyní nuceni dlouhodobě přebývat.

2.V Koncepci sociálního bydlení je třeba jednoznačně zacílit podporu podle akutnosti bytové nouze a ohrožení domácnosti (např. násilím, nemocí či dokonce smrtí), pokud jí bydlení nebude poskytnuto.

3.Zajistit, že systém sociálního bydlení nebude postaven na “krizovém bydlení”, které navrhuje Koncepce, a bude realizován pouze v bytech a ne na ubytovnách či v jiných kongregovaných uspořádáních.

4.Stanovit, že cílem systému sociálního bydlení je ukončení bezdomovectví, to znamená, že bezdomovectví se bude objevovat velmi zřídka, pokud už se někdo do bezdomovectví dostane, tak půjde o velmi krátkou epizodu, a tyto epizody se nebudou opakovat. Podporovat ty služby a formy, které bezdomovectví opravdu ukončují.

5.Obcím musí stát uložit povinnost zjišťovat na základě jednotné metodiky na svém území potřebu sociálního bydlení a garantovat kapacitu sociálního bydlení (ať už z vlastních či kontrahovaných zdrojů).

6.Zřídit post Zmocněnce vlády ČR pro sociální bydlení, který bude mít za úkol v původně stanoveném termínu dopracovat Zákon o sociálním bydlení, tak, aby vláda splnila významný bod svého programového prohlášení.

Platforma pro sociální bydlení

sociální bydlení, Platforma pro sociální bydlení, ubytovny, Bezdomovci

Edita Stejskalová a Petr Torák 10. 9. 2018 během zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Občanští členové "romské rady" se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat vládní zmocněnkyní pro lidská práva

16.1.2020 22:56
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVZRM) se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Zpravodajský server Romea.cz oslovil všechny občanské členy rady. Z patnácti členů nám svou odpověď zaslalo pouze šest. Dva Válkovou podpořili a čtyři mají s jejím setrváním na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva problém. Další členové "romské" rady se odmítli veřejně vyjádřit, ostatní na naše otázky nereagovali vůbec. V pátek své vyjádření zaslal další člen Rady vlády Tomáš Ščuka, který se vyjádřil také proti setrvání Válkové ve funkci. Vyjádření jednotlivých členů, které se nám podařilo získat, uvádíme v plném znění.

Protestující na mítinku kotlebovců Zdroj: Michal Truban, Facebook

Na východním Slovensku protestovala stovka Romů proti kotlebovcům

16.1.2020 10:46
Podporovatelé ĽSNS i odpůrci extremismu se ve středu večer setkali v Sabinově. Během předvolebního mítinku strany přišlo nesouhlas s extremismem vyjádřit přibližně 350 Romů z okresu. Přidali se k nim i členové koalice neparlamentních stran PS/Spolu. Mítink, jak i protest se obešel bez incidentů, lidé z obou stran však na sebe vykřikovali.

Hajlující muž 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Alarm)

Muž, který podle verdiktu hajloval na akci SPD, podal dovolání

15.1.2020 16:10
Nejvyšší soud přezkoumá případ Radka Mansfelda, jenž podle pravomocného verdiktu hajloval na loňské demonstraci hnutí SPD. Pražské soudy mu vyměřily půlroční podmínku a peněžitý trest 30.000 korun. Rozhodnutí je pravomocné. K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který případ řešil jako první instance, dorazilo před koncem roku dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze.