20. srpna 2019 (úterý)
svátek má Bernard

Platforma pro sociální bydlení: Připojte se k petici pro vládu a parlament a pomozte zachránit zákon o sociálním bydlení!

20.6.2015 12:37, (AKTUALIZOVÁNO 22.6.)
Z manifestace Platformy pro sociální bydlení u Hlavního nádraží v Praze. (FOTO: Jan Čonka)

Platforma pro sociální bydlení vydala následující Výzvu vládě a parlamentu

"Česká republika potřebuje ukončovat bezdomovectví. Neházejte zákon o sociálním bydlení přes palubu!"

Vážený pane premiére, vážená vládo, vážení členové parlamentu ČR.

Vyzýváme Vás, abyste učinili jasné kroky k ukončování bezdomovectví v České Republice.

Bezdomovectví je možné ukončovat. Je pro to třeba snižovat počet lidí, kteří se do bezdomovectví dostávají, a otevírat cesty zpět do běžného života. Česká Republika nyní selhává v obou úkolech. Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že přijme zákon o sociálním bydlení, který bude pomáhat lidem v bytové nouzi. Současný vývoj spěje ke strmému nárůstu počtu lidí v bytové nouzi a zákon o sociálním bydlení, zdá se, vláda hodila přes palubu. Proto vyzýváme vládu, aby začala intenzivně řešit novelu Zákona o pomoci v hmotné nouzi, Koncepci sociálního bydlení a Zákon o sociálním bydlení. Věříme, že je stále čas chyby napravit.

V důsledku novely zákona o pomoci v hmotné nouzi hrozí, že až 25 000 lidí včetně asi 5 000 nezletilých dětí, se ocitne na ulici. V Ostravě, kde se městské části rozhodly neschvalovat doplatek na bydlení na ubytovnách, se jedná až o 7 000 lidí, v Bohumíně o 400. Nepromyšlenou úpravou zákona tito lidé přišli o ústavní nárok na pomoc v hmotné nouzi. Z občanů se sociálními právy se stali v květnu 2015 vyděděnci.

Koncepce sociálního bydlení by měla být (skoro s ročním zpožděním) projednána vládou ČR, je však v klíčových bodech vágní, chybí jí účinná opatření (povinnost obcí, financování), a prosazuje velmi neefektivní přístupy k řešení bezdomovectví (dlouhodobé krizové bydlení či vícestupňové systémy bydlení). Koncepce vyjmenovává řadu prioritních skupin pro sociální bydlení, takže ti, co jsou opravdu v akutní bytové nouzi, se dostanou na řadu až poslední. V neposlední řadě Koncepce počítá s odkladem plnění klíčových aspektů zákona o sociálním bydlení v řádu desítek let, což je nepřijatelné. To vše je třeba změnit.

Zákon o sociálním bydlení je na kritické koleji. Ministerstvo práce a sociálních věcí, které má přípravu zákona na starost, oznámilo prostřednictvím náměstka Povšíka, že zákon se pravděpodobně nepodaří předložit v termínu. Podle Platformy pro sociální bydlení to prakticky znamená, že vláda nesplní tento slib programového prohlášení - zákon nestihne připravit a prosadit včas před volbami.

Jsme přesvědčeni, že tuto situaci lze stále ještě obrátit, a to prostřednictvím následujících opatření:

1.Je třeba urychleně novelizovat Zákon o pomoci v hmotné nouzi - přiznání zákonné dávky nemůže být závislé na libovůli obcí; a napříště byznys s chudobou na ubytovnách regulovat až potom, co bude vyřešeno, kam půjdou lidé, kteří jsou na ubytovnách nyní nuceni dlouhodobě přebývat.

2.V Koncepci sociálního bydlení je třeba jednoznačně zacílit podporu podle akutnosti bytové nouze a ohrožení domácnosti (např. násilím, nemocí či dokonce smrtí), pokud jí bydlení nebude poskytnuto.

3.Zajistit, že systém sociálního bydlení nebude postaven na “krizovém bydlení”, které navrhuje Koncepce, a bude realizován pouze v bytech a ne na ubytovnách či v jiných kongregovaných uspořádáních.

4.Stanovit, že cílem systému sociálního bydlení je ukončení bezdomovectví, to znamená, že bezdomovectví se bude objevovat velmi zřídka, pokud už se někdo do bezdomovectví dostane, tak půjde o velmi krátkou epizodu, a tyto epizody se nebudou opakovat. Podporovat ty služby a formy, které bezdomovectví opravdu ukončují.

5.Obcím musí stát uložit povinnost zjišťovat na základě jednotné metodiky na svém území potřebu sociálního bydlení a garantovat kapacitu sociálního bydlení (ať už z vlastních či kontrahovaných zdrojů).

6.Zřídit post Zmocněnce vlády ČR pro sociální bydlení, který bude mít za úkol v původně stanoveném termínu dopracovat Zákon o sociálním bydlení, tak, aby vláda splnila významný bod svého programového prohlášení.

Platforma pro sociální bydlení

sociální bydlení, Platforma pro sociální bydlení, ubytovny, Bezdomovci

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.