20. ledna 2020 (pondělí)
svátek má Ilona

Workshop na téma "Zlepšování životních podmínek Romů"

22.6.2015 10:17
Budova Světové banky ve Washingtonu (FOTO: Shiny Things, Wikimediä Commons)

Příručka pro zlepšování životních podmínek Romů na lokální úrovni, bude představena na workshopu v pražském Eurocentru ve čtvrtek 25.6. Příručka, která byla společně financována a vytvářena Světovou bankou a Evropskou komisí, poskytuje praktické rady samosprávám a neziskovým organizacím při přípravě a implementaci projektů financovaných z evropských, národních i místních zdrojů.

Praktické přístupy, techniky a nástroje by měly posílit intervence pomáhající Romům. Účelem workshopu je informovat veřejnou správu a neziskové organizace o smyslu, použití, a hlavních komponentech příručky. Po prezentaci příručky bude následovat diskuse, která umožní publiku lépe vztáhnout doporučení z příručky do místního kontextu a vlastní práce. Tištěná verze příručky bude distribuována během workshopu.

Workshop se bude konat 25. června od 10 do 14 hod v Praze v Eurocentru Praha, Jungmannova 745\24 v 1. patře.

Nutná registrace

Strategie romské integrace do roku 2020, Agentura pro sociální začleňování, Evropská komise

Edita Stejskalová a Petr Torák 10. 9. 2018 během zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Občanští členové "romské rady" se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat vládní zmocněnkyní pro lidská práva

16.1.2020 22:56
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVZRM) se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Zpravodajský server Romea.cz oslovil všechny občanské členy rady. Z patnácti členů nám svou odpověď zaslalo pouze šest. Dva Válkovou podpořili a čtyři mají s jejím setrváním na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva problém. Další členové "romské" rady se odmítli veřejně vyjádřit, ostatní na naše otázky nereagovali vůbec. V pátek své vyjádření zaslal další člen Rady vlády Tomáš Ščuka, který se vyjádřil také proti setrvání Válkové ve funkci. Vyjádření jednotlivých členů, které se nám podařilo získat, uvádíme v plném znění.

Protestující na mítinku kotlebovců Zdroj: Michal Truban, Facebook

Na východním Slovensku protestovala stovka Romů proti kotlebovcům

16.1.2020 10:46
Podporovatelé ĽSNS i odpůrci extremismu se ve středu večer setkali v Sabinově. Během předvolebního mítinku strany přišlo nesouhlas s extremismem vyjádřit přibližně 350 Romů z okresu. Přidali se k nim i členové koalice neparlamentních stran PS/Spolu. Mítink, jak i protest se obešel bez incidentů, lidé z obou stran však na sebe vykřikovali.

Hajlující muž 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Alarm)

Muž, který podle verdiktu hajloval na akci SPD, podal dovolání

15.1.2020 16:10
Nejvyšší soud přezkoumá případ Radka Mansfelda, jenž podle pravomocného verdiktu hajloval na loňské demonstraci hnutí SPD. Pražské soudy mu vyměřily půlroční podmínku a peněžitý trest 30.000 korun. Rozhodnutí je pravomocné. K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který případ řešil jako první instance, dorazilo před koncem roku dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze.