3. srpna 2020 (pondělí)
svátek má Miluše

Workshop na téma "Zlepšování životních podmínek Romů"

22.6.2015 10:17
Budova Světové banky ve Washingtonu (FOTO: Shiny Things, Wikimediä Commons)

Příručka pro zlepšování životních podmínek Romů na lokální úrovni, bude představena na workshopu v pražském Eurocentru ve čtvrtek 25.6. Příručka, která byla společně financována a vytvářena Světovou bankou a Evropskou komisí, poskytuje praktické rady samosprávám a neziskovým organizacím při přípravě a implementaci projektů financovaných z evropských, národních i místních zdrojů.

Praktické přístupy, techniky a nástroje by měly posílit intervence pomáhající Romům. Účelem workshopu je informovat veřejnou správu a neziskové organizace o smyslu, použití, a hlavních komponentech příručky. Po prezentaci příručky bude následovat diskuse, která umožní publiku lépe vztáhnout doporučení z příručky do místního kontextu a vlastní práce. Tištěná verze příručky bude distribuována během workshopu.

Workshop se bude konat 25. června od 10 do 14 hod v Praze v Eurocentru Praha, Jungmannova 745\24 v 1. patře.

Nutná registrace

Strategie romské integrace do roku 2020, Agentura pro sociální začleňování, Evropská komise

videoZÁZNAM: "Leperiben: My nezapomínáme." Organizace Ara Art i letos pořádala pietní akci k připomínce obětí romského holocaustu

29.7.2020 11:58
V neděli 2. srpna od 18.30 se na pražském náměstí Míru uskutečnila 2. ročník pietní akce k připomínce obětí romského holocaustu, s názvem "Leperiben: My nezapomínáme".

Pietní akt v Letech u Písku, 2. 8. 2020 (FOTO: Richard Samko, Romea.cz)

videoZÁZNAM: Pietní akt v Letech připomněl i romské oběti z Osvětimi, Válková podpořila vznik romského vládního zplnomocněnce

29.7.2020 13:06, (AKTUALIZOVÁNO 2. 8. 2020, 14:45)
Čeněk Růžička z Výboru pro odškodnění romského holocaustu dnes na pietní akci v Letech na Písecku vyzval politiky, aby stejně jako antisemitismus odsuzovali projevy anticiganismu. Ty podle něj v Evropě zesilují. Pietní akt v místě někdejšího koncentračního tábora Lety u Písku dnes po poledni připomněl romské oběti z druhé světové války. Akce v Letech se tradičně koná v květnu, letošní termín se posunul kvůli koronaviru.

Helena Válková 2. 8. 2020 v Letech u Písku. (FOTO: ROMEA TV)

videoHelena Válková v Letech u Písku: Podporuji vznik pozice vládního zplnomocněnce pro záležitosti romské menšiny

2.8.2020 14:14
Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková dnes během pietního aktu v Letech u Písku podpořila požadavek Romů, aby byla zřízena pozice vládního zplnomocněnce pro romskou menšinu. Uvedla to ve svém projevu, ve kterém kromě jiného připomněla, že v současné době vzniká nová strategie romského začleňování pro roky 2021 - 2030.