25. června 2019 (úterý)
svátek má Ivan

Zachraňte životy dětí na ubytovnách, vyzývají vládu neziskové organizace a odborníci

8.4.2015 8:43
Z manifestace Platformy pro sociální bydlení u Hlavního nádraží v Praze. (FOTO: Jan Čonka)

V noci na včerejšek málem uhořelo šest dětí, které byly nuceny bydlet na ubytovně v Ostrově u Karlových Varů. Nájemníci stáli s dětmi v oknech a chtěli skočit. V nevyhovujících podmínkách ubytoven bydlí dnes podle oficiálních čísel minimálně 5 400 dětí. Jak dlouho ještě chce vláda čekat, než začne řešit jejich situaci? Požadujeme po vládě jasný plán na ukončení bezdomovectví rodin s dětmi do roku 2017. Naše řešení je šestkrát levnější než současná praxe.

Třicet nájemníků ubytovny v Ostrově u Karlových Varů bylo dnes ráno bezprostředně ohroženo na životě. Šest z nich byly nezletilé děti. „Z oken nad hořícím bytem chtěli skákat dolů nájemníci i s malými dětmi. Zachránili jsme je a snesli po žebřících dolů,“ popsal dramatickou situaci mluvčí hasičů Martin Kasal. Rychlý zásah hasičů se příště již nemusí opakovat.

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí bylo v prosinci minulého roku na ubytovnách minimálně 5 400 nezletilých dětí. Odborníci odhadují, že skutečný počet dětí nucených dlouhodobě žít na nevyhovujících a předražených ubytovnách je až čtyřnásobný. „Kolik takových případů ještě potřebujeme, aby vláda konečně začala něco v této věci dělat?“ ptá se předseda Platformy pro sociální bydlení Štěpán Ripka.

Vláda v nedávno schválené Strategii romské integrace přiznala, že za rozmach ubytoven v posledních letech, může sama. Dokument uvádí, že "doplatek na bydlení byl nastaven tak, že umožnil nepřiměřeně využívání na úhradu předražených forem substandardního bydlení, v praxi vedl ke vzniku tzv. sociálních ubytoven a v některých případech i ke zvýšení cen za ubytování bez ohledu na kvalitu poskytovaných služeb."

Místo hledání kvalitní alternativy pro bydlení sociálně vyloučených rodin stát vymyslel opatření, které doslova “vylívá děti i s vaničkou”. Podle novely Zákona o hmotné nouzi totiž mohou od 1.5. obce nedoporučit konkrétní ubytovnu jako příjemce doplatku na bydlení, což povede k zavírání ubytoven. „Pokud by k takovému kroku přistoupily obce v pětině případů, máme zde k prvnímu červnu přes tisíc dětí na ulici. Vláda nemá žádný adekvátní plán, jak jejich situaci vyřešit," říká ředitel Platformy pro sociální bydlení Jan Milota.

Odborníci a neziskové organizace proto vyzývají vládu, aby se problémem urychleně začala zabývat. "Máme tu krizovou situaci. Je potřeba připravit záchranný akční plán pro ukončení bezdomovectví rodin s dětmi, pro jejich přesun z ubytoven do bydlení. Chceme, aby vláda tento problém vyřešila co nejrychleji, v roce 2017 by už nemusely být žádné rodiny s dětmi bez domova. Není možné dále čekat, dnes málem zemřelo šest dětí." říká radní Platformy Ivana Nesétová.

„Pokud bychom pokračovali se současným způsobem tzv. záchrany dětí tím, že je dáme do dětského domova, bude nás to stát ročně 2,25 miliardy Kč. My navrhujeme řešení, které je skoro šestkrát levnější. Konkrétně požadujeme, aby vláda dala na každé dítě na ubytovně jednorázově 65 000 Kč. Tato částka by dovolila přestěhovat rodinu do bydlení a stabilizovat ji po dobu minimálně jednoho roku. Situace je naléhavá a 65 000 korun za zachráněný život dítěte není moc peněz.“ říká Štěpán Ripka. Vedle toho je podle něj třeba urychleně přijmout Koncepci sociálního bydlení a Zákon o sociálním bydlení, které budou takovým situacím předcházet systémově.

sociální bydlení, ubytovny, Platforma pro sociální bydlení

Václav Sivák je jeden z nejtalentovanějších českých kickboxerů, zdroj: Facebook Vašek Sivák

Kickboxer Sivák se příští týden představí na MMA galavečeru v Praze

19.6.2019 15:14
Předloňský juniorský mistr Evropy a nyní už také vítěz v kategorii mužů na mezinárodním mistrovství ČR v kategorii K-1, o kterém se média vyjadřují jako o jednom z největších talentů v této disciplíně v tuzemsku, má na kontě celou řadu vybojovaných vítězství

Nepokoje v Čemodanovce (FOTO: repro Telekanal 360)

Starosta Čemodanovky: 900 Romů bylo donuceno se vystěhovat po konfliktech s Rusy

19.6.2019 12:08
Po nepokojích v ruském regionu Penza, které zřejmě vyvolal konflikt mladistvých ve vsi Čemodanovka, se z regionu přemístilo asi devět set Romů. Uvedl to server The Moscow Times.

Setkání komunitní skupiny (FOTO: Adam Komenda)

Čunkodomky v Chanově nechceme, domy si opravíme sami, navrhují obyvatelé sídliště

19.6.2019 10:39
Jednání se zúčastnilo několik desítek lidí a společně představili alternativní plán k návrhu vedení města postavit na okraji Chanova obytné kontejnery. Místní občané navrhli, že poničené panelové domy opraví sami obyvatelé sídliště.