20. srpna 2019 (úterý)
svátek má Bernard

Zachraňte životy dětí na ubytovnách, vyzývají vládu neziskové organizace a odborníci

8.4.2015 8:43
Z manifestace Platformy pro sociální bydlení u Hlavního nádraží v Praze. (FOTO: Jan Čonka)

V noci na včerejšek málem uhořelo šest dětí, které byly nuceny bydlet na ubytovně v Ostrově u Karlových Varů. Nájemníci stáli s dětmi v oknech a chtěli skočit. V nevyhovujících podmínkách ubytoven bydlí dnes podle oficiálních čísel minimálně 5 400 dětí. Jak dlouho ještě chce vláda čekat, než začne řešit jejich situaci? Požadujeme po vládě jasný plán na ukončení bezdomovectví rodin s dětmi do roku 2017. Naše řešení je šestkrát levnější než současná praxe.

Třicet nájemníků ubytovny v Ostrově u Karlových Varů bylo dnes ráno bezprostředně ohroženo na životě. Šest z nich byly nezletilé děti. „Z oken nad hořícím bytem chtěli skákat dolů nájemníci i s malými dětmi. Zachránili jsme je a snesli po žebřících dolů,“ popsal dramatickou situaci mluvčí hasičů Martin Kasal. Rychlý zásah hasičů se příště již nemusí opakovat.

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí bylo v prosinci minulého roku na ubytovnách minimálně 5 400 nezletilých dětí. Odborníci odhadují, že skutečný počet dětí nucených dlouhodobě žít na nevyhovujících a předražených ubytovnách je až čtyřnásobný. „Kolik takových případů ještě potřebujeme, aby vláda konečně začala něco v této věci dělat?“ ptá se předseda Platformy pro sociální bydlení Štěpán Ripka.

Vláda v nedávno schválené Strategii romské integrace přiznala, že za rozmach ubytoven v posledních letech, může sama. Dokument uvádí, že "doplatek na bydlení byl nastaven tak, že umožnil nepřiměřeně využívání na úhradu předražených forem substandardního bydlení, v praxi vedl ke vzniku tzv. sociálních ubytoven a v některých případech i ke zvýšení cen za ubytování bez ohledu na kvalitu poskytovaných služeb."

Místo hledání kvalitní alternativy pro bydlení sociálně vyloučených rodin stát vymyslel opatření, které doslova “vylívá děti i s vaničkou”. Podle novely Zákona o hmotné nouzi totiž mohou od 1.5. obce nedoporučit konkrétní ubytovnu jako příjemce doplatku na bydlení, což povede k zavírání ubytoven. „Pokud by k takovému kroku přistoupily obce v pětině případů, máme zde k prvnímu červnu přes tisíc dětí na ulici. Vláda nemá žádný adekvátní plán, jak jejich situaci vyřešit," říká ředitel Platformy pro sociální bydlení Jan Milota.

Odborníci a neziskové organizace proto vyzývají vládu, aby se problémem urychleně začala zabývat. "Máme tu krizovou situaci. Je potřeba připravit záchranný akční plán pro ukončení bezdomovectví rodin s dětmi, pro jejich přesun z ubytoven do bydlení. Chceme, aby vláda tento problém vyřešila co nejrychleji, v roce 2017 by už nemusely být žádné rodiny s dětmi bez domova. Není možné dále čekat, dnes málem zemřelo šest dětí." říká radní Platformy Ivana Nesétová.

„Pokud bychom pokračovali se současným způsobem tzv. záchrany dětí tím, že je dáme do dětského domova, bude nás to stát ročně 2,25 miliardy Kč. My navrhujeme řešení, které je skoro šestkrát levnější. Konkrétně požadujeme, aby vláda dala na každé dítě na ubytovně jednorázově 65 000 Kč. Tato částka by dovolila přestěhovat rodinu do bydlení a stabilizovat ji po dobu minimálně jednoho roku. Situace je naléhavá a 65 000 korun za zachráněný život dítěte není moc peněz.“ říká Štěpán Ripka. Vedle toho je podle něj třeba urychleně přijmout Koncepci sociálního bydlení a Zákon o sociálním bydlení, které budou takovým situacím předcházet systémově.

sociální bydlení, ubytovny, Platforma pro sociální bydlení

David Tišer (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Letošní titul jednoho ze tří maršálů Prague Pride získal romský aktivista David Tišer

8.8.2019 16:13
Prahou v sobotu projde karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Takzvaný duhový pochod se v metropoli uskuteční podeváté. Od loňska průvod vede trojice maršálů či maršálek. Toto ocenění získávají lidé, kteří významným způsobem přispívají k prosazování rovných práv LGBT lidí a rozvoji LGBT komunit. Letos titul získal David Tišer, romský LGBT aktivista a ředitel společnosti ARA ART pořádající výstavy romských umělců či představení formou tzv. divadla utlačovaných. Dalším maršálem bude herec Jiří Hromada, který léta stál v čele gay hnutí v Česku a přispěl k prosazení zákona o registrovaném partnerství. Maršálkou se pak poslankyně ANO Karla Šlechtová.

Zástupci Muzea romské kultury převzali 3. dubna 2018  od firmy Agpi vepřín v Letech na Písecku. (FOTO: ČTK)

Muzeum romské kultury se ohradilo proti Filipovým výrokům. Výkup vepřína v Letech označil za zločin

8.8.2019 14:13
Za znepokojivé považuje výroky předsedy KSČM Vojtěcha Filipa dávající do souvislosti rostoucí ceny vepřového masa se zrušeným vepřínem v Letech u Písku, u kterého býval romský koncentrační tábor, Muzeum romské kultury. Filip na twitteru uvedl, že vláda vedená Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy korun a uzavřela ho bez náhrady a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent spotřeby, a označil to za zločin.

Demonstrace několika asi 70 Romů z Česka, Slovenska i dalších zemí upozornila 8. července 2019 před budovu Evropského parlamentu v Bruselu na trvající diskriminaci a potíže romské menšiny v zemích Evropské unie. (FOTO: ČTK)

Tomáš Ščuka: Silné a slabé stránky bruselské demonstrace Romů

7.8.2019 13:33
Dne 8. 7. 2019 proběhla v Bruselu plánovaná demonstrace Romů žijících v Evropě. Hlavním organizátorem akce byl Štefan Pongo (český Rom žijící ve Velké Británii). Ten již dříve přišel s on-line fotokampaní Romů na sociálních sítích reagující na stereotypizující výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu Romů, který na podzim 2018 několikrát veřejně o Romech prohlásil, že valná většina z nich nepracuje a pobírá sociální dávky.