19. dubna 2019 (pátek)
svátek má Rostislav

Zachraňte životy dětí na ubytovnách, vyzývají vládu neziskové organizace a odborníci

8.4.2015 8:43
Z manifestace Platformy pro sociální bydlení u Hlavního nádraží v Praze. (FOTO: Jan Čonka)

V noci na včerejšek málem uhořelo šest dětí, které byly nuceny bydlet na ubytovně v Ostrově u Karlových Varů. Nájemníci stáli s dětmi v oknech a chtěli skočit. V nevyhovujících podmínkách ubytoven bydlí dnes podle oficiálních čísel minimálně 5 400 dětí. Jak dlouho ještě chce vláda čekat, než začne řešit jejich situaci? Požadujeme po vládě jasný plán na ukončení bezdomovectví rodin s dětmi do roku 2017. Naše řešení je šestkrát levnější než současná praxe.

Třicet nájemníků ubytovny v Ostrově u Karlových Varů bylo dnes ráno bezprostředně ohroženo na životě. Šest z nich byly nezletilé děti. „Z oken nad hořícím bytem chtěli skákat dolů nájemníci i s malými dětmi. Zachránili jsme je a snesli po žebřících dolů,“ popsal dramatickou situaci mluvčí hasičů Martin Kasal. Rychlý zásah hasičů se příště již nemusí opakovat.

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí bylo v prosinci minulého roku na ubytovnách minimálně 5 400 nezletilých dětí. Odborníci odhadují, že skutečný počet dětí nucených dlouhodobě žít na nevyhovujících a předražených ubytovnách je až čtyřnásobný. „Kolik takových případů ještě potřebujeme, aby vláda konečně začala něco v této věci dělat?“ ptá se předseda Platformy pro sociální bydlení Štěpán Ripka.

Vláda v nedávno schválené Strategii romské integrace přiznala, že za rozmach ubytoven v posledních letech, může sama. Dokument uvádí, že "doplatek na bydlení byl nastaven tak, že umožnil nepřiměřeně využívání na úhradu předražených forem substandardního bydlení, v praxi vedl ke vzniku tzv. sociálních ubytoven a v některých případech i ke zvýšení cen za ubytování bez ohledu na kvalitu poskytovaných služeb."

Místo hledání kvalitní alternativy pro bydlení sociálně vyloučených rodin stát vymyslel opatření, které doslova “vylívá děti i s vaničkou”. Podle novely Zákona o hmotné nouzi totiž mohou od 1.5. obce nedoporučit konkrétní ubytovnu jako příjemce doplatku na bydlení, což povede k zavírání ubytoven. „Pokud by k takovému kroku přistoupily obce v pětině případů, máme zde k prvnímu červnu přes tisíc dětí na ulici. Vláda nemá žádný adekvátní plán, jak jejich situaci vyřešit," říká ředitel Platformy pro sociální bydlení Jan Milota.

Odborníci a neziskové organizace proto vyzývají vládu, aby se problémem urychleně začala zabývat. "Máme tu krizovou situaci. Je potřeba připravit záchranný akční plán pro ukončení bezdomovectví rodin s dětmi, pro jejich přesun z ubytoven do bydlení. Chceme, aby vláda tento problém vyřešila co nejrychleji, v roce 2017 by už nemusely být žádné rodiny s dětmi bez domova. Není možné dále čekat, dnes málem zemřelo šest dětí." říká radní Platformy Ivana Nesétová.

„Pokud bychom pokračovali se současným způsobem tzv. záchrany dětí tím, že je dáme do dětského domova, bude nás to stát ročně 2,25 miliardy Kč. My navrhujeme řešení, které je skoro šestkrát levnější. Konkrétně požadujeme, aby vláda dala na každé dítě na ubytovně jednorázově 65 000 Kč. Tato částka by dovolila přestěhovat rodinu do bydlení a stabilizovat ji po dobu minimálně jednoho roku. Situace je naléhavá a 65 000 korun za zachráněný život dítěte není moc peněz.“ říká Štěpán Ripka. Vedle toho je podle něj třeba urychleně přijmout Koncepci sociálního bydlení a Zákon o sociálním bydlení, které budou takovým situacím předcházet systémově.

sociální bydlení, ubytovny, Platforma pro sociální bydlení

V noci z 18. na 19. dubna 2009 vhodili čtyři neonacisté Ivo Müller, Václav Cojocaru, David Vaculík a Jaromír Lukeš zápalné láhve do rodinného domu ve Vítkově na Opavsku, kde bydlela romská rodina. Při následném požáru byli zraněni tři lidé, mezi nimi tehdy dvouletá Natálka, které utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Neonacisty soud odsoudil k dvacetiletým resp. dvacetidvouletým trestům odnětí svobody. (Koláž: Romea.cz)

Žhářský útok ve Vítkově, k němuž došlo před deseti lety, potrestaly soudy vysokými tresty

16.4.2019 11:03
Před deseti lety, v noci z 18. na 19. dubna 2009, zaútočila zápalnými láhvemi skupinka sympatizantů extrémní pravice na dům číslo 58 ve Vítkově na Opavsku obývaný romskou rodinou. Následkem požáru byla vážně popálena tehdy dvouletá Natálka. Zranění utrpěla i její matka a otec.

Kumar Vishwanathan (FOTO: Daniela Kantorová)

Kumar Vishwanathan: Žhářský útok ve Vítkově odstartoval úpadek extremistů

16.4.2019 10:50

Žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově před deseti lety, při kterém tehdy dvouletá Natálka utrpěla rozsáhlé popáleniny, odstartoval postupný úpadek pravicového extremismu v regionu. Myslí si to ostravský aktivista Kumar Vishwanathan, který se dlouhodobě věnuje romské menšině. Podle něj tehdy společnost vyslala signál, že takové zločiny nestrpí. Za zapálení domu se spící rodinou poslal soud čtyři neonacisty do vězení na 20 až 22 let.

Jednání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: Úřad vlády ČR)

Občanští členové "romské rady" vyzvali v souvislosti s posledními incidenty mezi Romy a Čechy premiéra Babiše a ministra Hamáčka k jednání

16.4.2019 9:00
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny vyzvali premiéra a ministra vnitra k jednání v návaznosti na násilné incidenty mezi Romy a Čechy v Lipníku nad Bečvou a Dvorcích na Bruntálsku.