28. května 2020 (čtvrtek)
svátek má Vilém

Zachraňte životy dětí na ubytovnách, vyzývají vládu neziskové organizace a odborníci

8.4.2015 8:43
Z manifestace Platformy pro sociální bydlení u Hlavního nádraží v Praze. (FOTO: Jan Čonka)

V noci na včerejšek málem uhořelo šest dětí, které byly nuceny bydlet na ubytovně v Ostrově u Karlových Varů. Nájemníci stáli s dětmi v oknech a chtěli skočit. V nevyhovujících podmínkách ubytoven bydlí dnes podle oficiálních čísel minimálně 5 400 dětí. Jak dlouho ještě chce vláda čekat, než začne řešit jejich situaci? Požadujeme po vládě jasný plán na ukončení bezdomovectví rodin s dětmi do roku 2017. Naše řešení je šestkrát levnější než současná praxe.

Třicet nájemníků ubytovny v Ostrově u Karlových Varů bylo dnes ráno bezprostředně ohroženo na životě. Šest z nich byly nezletilé děti. „Z oken nad hořícím bytem chtěli skákat dolů nájemníci i s malými dětmi. Zachránili jsme je a snesli po žebřících dolů,“ popsal dramatickou situaci mluvčí hasičů Martin Kasal. Rychlý zásah hasičů se příště již nemusí opakovat.

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí bylo v prosinci minulého roku na ubytovnách minimálně 5 400 nezletilých dětí. Odborníci odhadují, že skutečný počet dětí nucených dlouhodobě žít na nevyhovujících a předražených ubytovnách je až čtyřnásobný. „Kolik takových případů ještě potřebujeme, aby vláda konečně začala něco v této věci dělat?“ ptá se předseda Platformy pro sociální bydlení Štěpán Ripka.

Vláda v nedávno schválené Strategii romské integrace přiznala, že za rozmach ubytoven v posledních letech, může sama. Dokument uvádí, že "doplatek na bydlení byl nastaven tak, že umožnil nepřiměřeně využívání na úhradu předražených forem substandardního bydlení, v praxi vedl ke vzniku tzv. sociálních ubytoven a v některých případech i ke zvýšení cen za ubytování bez ohledu na kvalitu poskytovaných služeb."

Místo hledání kvalitní alternativy pro bydlení sociálně vyloučených rodin stát vymyslel opatření, které doslova “vylívá děti i s vaničkou”. Podle novely Zákona o hmotné nouzi totiž mohou od 1.5. obce nedoporučit konkrétní ubytovnu jako příjemce doplatku na bydlení, což povede k zavírání ubytoven. „Pokud by k takovému kroku přistoupily obce v pětině případů, máme zde k prvnímu červnu přes tisíc dětí na ulici. Vláda nemá žádný adekvátní plán, jak jejich situaci vyřešit," říká ředitel Platformy pro sociální bydlení Jan Milota.

Odborníci a neziskové organizace proto vyzývají vládu, aby se problémem urychleně začala zabývat. "Máme tu krizovou situaci. Je potřeba připravit záchranný akční plán pro ukončení bezdomovectví rodin s dětmi, pro jejich přesun z ubytoven do bydlení. Chceme, aby vláda tento problém vyřešila co nejrychleji, v roce 2017 by už nemusely být žádné rodiny s dětmi bez domova. Není možné dále čekat, dnes málem zemřelo šest dětí." říká radní Platformy Ivana Nesétová.

„Pokud bychom pokračovali se současným způsobem tzv. záchrany dětí tím, že je dáme do dětského domova, bude nás to stát ročně 2,25 miliardy Kč. My navrhujeme řešení, které je skoro šestkrát levnější. Konkrétně požadujeme, aby vláda dala na každé dítě na ubytovně jednorázově 65 000 Kč. Tato částka by dovolila přestěhovat rodinu do bydlení a stabilizovat ji po dobu minimálně jednoho roku. Situace je naléhavá a 65 000 korun za zachráněný život dítěte není moc peněz.“ říká Štěpán Ripka. Vedle toho je podle něj třeba urychleně přijmout Koncepci sociálního bydlení a Zákon o sociálním bydlení, které budou takovým situacím předcházet systémově.

sociální bydlení, ubytovny, Platforma pro sociální bydlení

Starostka obce Veltěže Věra Posledníková a vyhořelý dům rodiny Přibylových (FOTO: ROMEA TV)

videoVIDEO: Obec Veltěže na Lounsku vyhlásí veřejnou sbírku jako pomoc romské rodině, které vyhořela v pátek část domu

19.5.2020 15:02
Obec Veltěže na Lounsku vyhlásí veřejnou sbírku jako pomoc pro romskou rodinu, které vyhořela v pátek 15. 5. 2020 velká část domu. Obec na sbírkový účet vloží počáteční vklad 5 tisíc korun. Uvedla to v rozhovoru pro romskou internetovou televizi ROMEA TV starostka obce Věra Posledníková.

Jan Cina

Herec Jan Cina kvůli romskému příjmení narazil při hledání bydlení. „Byl to šok,” říká

19.5.2020 13:25
Jan Cina je dvaatřicetiletý populární český herec. Jeho otec je Rom, rodina z části pochází z východního Slovenska. Přestože on sám říká, že se svým romstvím nikdy neměl problém - zejména proto, že to na něm není na první pohled poznat - setkal se nedávno s tím, čemu v Česku čelí řada Romů. Při hledání bydlení se ho totiž realitní makléř na základě jeho příjmení zeptal, zda není Rom a dodal, že by s tím mohli mít majitelé problém.

Obyvatelé ubytovny v ulici Klíšská. (FOTO: ROMEA TV)

Romská rodina z ústecké ubytovny uspěla u Nejvyššího správního soudu, spor se po dvou letech vrací před krajský soud

19.5.2020 11:15
Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil rozsudek Krajského soudu v Ústí nad Labem, na který se v létě 2018 obrátila jedna z romských rodin vystěhovaných z ústecké ubytovny, která byla uzavřena po vyhlášení tzv. "bezdoplatkové zóny" na území města Ústí nad Labem. Žalobou namířenou proti městu rodina namítala, že došlo k nezákonnému zásahu do jejich práv, a rovněž požádala soud o zrušení opatření, kterým byla "bezdoplatková zóna" vyhlášena. Krajský soud žalobu odmítl, Nejvyšší správní soud nyní rozhodl, že to bylo nezákonné.

www.iROZHLAS.cz