18. července 2018 (středa)
svátek má Drahomíra

Zaměstnanci Agentury vyhlásili stávkovou pohotovost. Hrozí stávkou a hromadným odchodem

5.5.2015 8:02
Martin Šimáček. (FOTO: Lukáš Houdek)

Zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování se po odvolání ředitele Martina Šimáčka obávají, že Agentura bude zpolitizována a nebude schopna plnit svoje závazky. Dosavadní jednání s ministrem Jiřím Dienstbierem považují za neuspokojivá. Hrozí stávkou a masovým odchodem. Ke vstupu do jednání o budoucnosti Agentury vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku. Server Romea.cz zveřejňuje prohlášení zaměstnanců v plném znění.

Oznámení o vstupu zaměstnanců Agentury pro sociální začleňování Úřadu vlády ČR do stávkové pohotovosti

My, zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování Úřadu vlády České republiky s podporou Nezávislých odborů zaměstnanců Úřadu vlády ČR, jsme dne 29. dubna 2015 vstoupili do stávkové pohotovosti. Dnešním dnem ji zveřejňujeme.

Reagujeme tím na neuspokojivé výsledky jednání s ministrem pro lidská práva, legislativu a rovné příležitosti Jiřím Dienstbierem a jeho náměstkyní Martinou Štěpánkovou. Nadále se obáváme, že bude pokračovat politizace Agentury (viz 3 z 5 důvodů odvolání Martina Šimáčka), která tak nebude moci naplňovat závazky vyplývající ze zřizujícího usnesení vlády č. 85/2008 a obou rozsáhlých projektů, které Agentura aktuálně realizuje. V tuto chvíli Agentura působí ve 36 obcích, kde pomáhá vytvářet místní strategie sociálního začleňování a účelně na ně vynakládat prostředky.

V zahájeném dotačním období má zajistit koordinované a transparentní využití prostředků ve výši až 10 miliard z Evropských strukturálních a investičních fondů v 70 – 80 obcích a mikroregionech České republiky.

Naše dlouhodobá zkušenost z terénu i aktuální vývoj potvrzují, že problematika sociálního začleňování si žádá nadresortní přístup a přesahuje rámec oblasti lidských práv. Proto jsme vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku, aby osobně vstoupil do jednání vedoucího k zajištění autonomie Agentury pro sociální začleňování nezávislé na Sekci pro lidská práva a na ministrovi pro lidská práva.

Pokud se situace nezmění, jsme připraveni příští týden přejít ze stávkové pohotovosti do vyhlášení stávky.

V lokalitách jsme nyní denně konfrontováni s důsledky vyvolané krize a nemůžeme plnit naše úkoly a závazky, neboť Agentura není v důležitých jednáních s rezorty a kraji reprezentována osobou, která by byla dostatečně obeznámená s činností Agentury. Obdrželi jsme desítky vyjádření představitelů obcí, neziskových organizací a dalších partnerů, kteří vyjadřují nesouhlas se změnami, které v Agentuře probíhají a zároveň vyjadřují obavy z dalšího vývoje.

Soupis všech závazků Agentury jsme předali ministrovi Dienstbierovi a náměstkyni Štěpánkové, dopisem jsme o nich informovali předsedu vlády Bohuslava Sobotku a vedoucího Úřadu vlády ČR Pavla Dvořáka. Z jednání, která jsme měli možnost vést s ministrem Dienstbierem a náměstkyní Štěpánkovou, nadále vyplývá, že si rozsahu těchto závazků nejsou vědomi, bagatelizují je a nevytváří podmínky pro jejich naplňování. Nic nenasvědčuje tomu, že by destabilizace Agentury v nejbližších měsících skončila.

Současná kritická situace v Agentuře je důsledkem rozhodnutí ministra a náměstkyně odvolat ředitele Martina Šimáčka z funkce a rozdělit Agenturu na dva samostatné odbory v rámci sekce pro lidská práva. Jde o politické rozhodnutí, což je v příkrém rozporu s potřebou zajistit Agentuře podmínky pro práci, která není primárně ovlivňována politickými změnami. Tato potřeba vyplývá mj. z toho, že Agentura spolupracuje s městy, kraji a ministerstvy, která jsou vedena představiteli všech politických stran.

Upozorňujeme, že kompletní vedení Agentury a další klíčoví pracovníci nemohou nadále nést osobní odpovědnost za neplnění závazků Agentury a jsou připraveni ukončit svůj pracovněprávní vztah k Úřadu vlády ČR, pokud v průběhu stávkové pohotovosti či případné následné stávky nebudou zajištěny výše uvedené podmínky pro činnost Agentury (zajištění autonomie).

Destabilizací Agentury či dokonce jejím zánikem se může prudce změnit přístup k politikám sociálního začleňování na všech úrovních a zejména ve městech a obcích lze předpokládat postupné zhoršení situace v sociálně vyloučených lokalitách a zvýšení sociálního napětí.

Zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování

Agentura pro sociální začleňování, Jiří Dienstbier, Martin Šimáček, Strategie romské integrace do roku 2020, Odvolání Martina Šimáčka

Ostravská osada Bedřiška

Ostravská osada Bedřiška vyhlásila Dva týdny bdělosti. Obyvatelé protestují proti vystěhování

12.7.2018 11:50
V pondělí 9. července zahájili obyvatelé ostravské osady Bedřiška takzvané Dva týdny bdělosti, obávají se totiž o ztrátu svých domovů. Akce s podtitulem Barvy Bedřišky má upozornit na těžkou situaci místních a představit veřejnosti život v osadě, která již dávno není vyloučenou lokalitou. Na programu jsou workshopy pro děti, diskuze, letní kino a koncerty. Kromě samotných obyvatel Bedřišky se do organizace zapojilo místní komunitní centrum vedené organizací Bílý nosorožec, kolektiv Probuď domy, městská galerie Plato ve spolupráci s PAF Olomouc, kino Cineport, literární iniciativa Harakiri Czurakami a další jednotliví aktivisté a podporovatelé Bedřišky.

Mário Bihári ve videoklipu V uličkách (FOTO: Repro Youtube.com)

videoMário Bihari: Jako slepý řídím ve videoklipu kabriolet

10.7.2018 23:28
Mário Bihari se svou kapelou Bachtale Apsa vystoupili na Festivalu Vítání Pražského jara. Během koncertu Mário promluvil o jejich novém videoklipu "V uličkách", který se odehrává na svatbě nevidomých lidí. Videoklip kapela pojala ve vtipném duchu, například Mario Bihari v klipu řídí kabriolet.

Edita Stejskalová (Koláž: Romea.cz)

Edita Stejskalová: OBSE by měla kvůli pogromům na Romy na Ukrajině vytvořit pozorovatelskou misi a dohlížet na vyšetřování

10.7.2018 19:10
Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) by se měla začít zabývat útoky na Romy na Ukrajině. Měla by vytvořit pozorovatelskou misi, která by dohlížela nad vyšetřování pogromů na Romy. Vyzvala k tomu politoložka Edita Stejskalová v pořadu Rómské slovo, které vysílá Slovenský rozhlas.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.