20. října 2018 (sobota)
svátek má Vendelín

Zaměstnanci Agentury vyhlásili stávkovou pohotovost. Hrozí stávkou a hromadným odchodem

5.5.2015 8:02
Martin Šimáček. (FOTO: Lukáš Houdek)

Zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování se po odvolání ředitele Martina Šimáčka obávají, že Agentura bude zpolitizována a nebude schopna plnit svoje závazky. Dosavadní jednání s ministrem Jiřím Dienstbierem považují za neuspokojivá. Hrozí stávkou a masovým odchodem. Ke vstupu do jednání o budoucnosti Agentury vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku. Server Romea.cz zveřejňuje prohlášení zaměstnanců v plném znění.

Oznámení o vstupu zaměstnanců Agentury pro sociální začleňování Úřadu vlády ČR do stávkové pohotovosti

My, zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování Úřadu vlády České republiky s podporou Nezávislých odborů zaměstnanců Úřadu vlády ČR, jsme dne 29. dubna 2015 vstoupili do stávkové pohotovosti. Dnešním dnem ji zveřejňujeme.

Reagujeme tím na neuspokojivé výsledky jednání s ministrem pro lidská práva, legislativu a rovné příležitosti Jiřím Dienstbierem a jeho náměstkyní Martinou Štěpánkovou. Nadále se obáváme, že bude pokračovat politizace Agentury (viz 3 z 5 důvodů odvolání Martina Šimáčka), která tak nebude moci naplňovat závazky vyplývající ze zřizujícího usnesení vlády č. 85/2008 a obou rozsáhlých projektů, které Agentura aktuálně realizuje. V tuto chvíli Agentura působí ve 36 obcích, kde pomáhá vytvářet místní strategie sociálního začleňování a účelně na ně vynakládat prostředky.

V zahájeném dotačním období má zajistit koordinované a transparentní využití prostředků ve výši až 10 miliard z Evropských strukturálních a investičních fondů v 70 – 80 obcích a mikroregionech České republiky.

Naše dlouhodobá zkušenost z terénu i aktuální vývoj potvrzují, že problematika sociálního začleňování si žádá nadresortní přístup a přesahuje rámec oblasti lidských práv. Proto jsme vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku, aby osobně vstoupil do jednání vedoucího k zajištění autonomie Agentury pro sociální začleňování nezávislé na Sekci pro lidská práva a na ministrovi pro lidská práva.

Pokud se situace nezmění, jsme připraveni příští týden přejít ze stávkové pohotovosti do vyhlášení stávky.

V lokalitách jsme nyní denně konfrontováni s důsledky vyvolané krize a nemůžeme plnit naše úkoly a závazky, neboť Agentura není v důležitých jednáních s rezorty a kraji reprezentována osobou, která by byla dostatečně obeznámená s činností Agentury. Obdrželi jsme desítky vyjádření představitelů obcí, neziskových organizací a dalších partnerů, kteří vyjadřují nesouhlas se změnami, které v Agentuře probíhají a zároveň vyjadřují obavy z dalšího vývoje.

Soupis všech závazků Agentury jsme předali ministrovi Dienstbierovi a náměstkyni Štěpánkové, dopisem jsme o nich informovali předsedu vlády Bohuslava Sobotku a vedoucího Úřadu vlády ČR Pavla Dvořáka. Z jednání, která jsme měli možnost vést s ministrem Dienstbierem a náměstkyní Štěpánkovou, nadále vyplývá, že si rozsahu těchto závazků nejsou vědomi, bagatelizují je a nevytváří podmínky pro jejich naplňování. Nic nenasvědčuje tomu, že by destabilizace Agentury v nejbližších měsících skončila.

Současná kritická situace v Agentuře je důsledkem rozhodnutí ministra a náměstkyně odvolat ředitele Martina Šimáčka z funkce a rozdělit Agenturu na dva samostatné odbory v rámci sekce pro lidská práva. Jde o politické rozhodnutí, což je v příkrém rozporu s potřebou zajistit Agentuře podmínky pro práci, která není primárně ovlivňována politickými změnami. Tato potřeba vyplývá mj. z toho, že Agentura spolupracuje s městy, kraji a ministerstvy, která jsou vedena představiteli všech politických stran.

Upozorňujeme, že kompletní vedení Agentury a další klíčoví pracovníci nemohou nadále nést osobní odpovědnost za neplnění závazků Agentury a jsou připraveni ukončit svůj pracovněprávní vztah k Úřadu vlády ČR, pokud v průběhu stávkové pohotovosti či případné následné stávky nebudou zajištěny výše uvedené podmínky pro činnost Agentury (zajištění autonomie).

Destabilizací Agentury či dokonce jejím zánikem se může prudce změnit přístup k politikám sociálního začleňování na všech úrovních a zejména ve městech a obcích lze předpokládat postupné zhoršení situace v sociálně vyloučených lokalitách a zvýšení sociálního napětí.

Zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování

Agentura pro sociální začleňování, Jiří Dienstbier, Martin Šimáček, Strategie romské integrace do roku 2020, Odvolání Martina Šimáčka

Více než osm desítek romských studentů středních a vyšších odborných škol si v pátek 4. 11. 2017 v Praze převzalo stipendia, která jim udělila organizace ROMEA. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

videoZÁZNAM: Slavnostní předávání stipendií pro romské studenty SŠ a VOŠ

19.10.2018 0:37
Přímý přenos z Brožíkova sálu na Staroměstské radnici ze slavnostního setkání romských studentů středních a vyšších odborných škol, kteří se pro tento školní rok stali součástí Romského stipendijního programu. Ten realizuje organizace ROMEA již třetím rokem za podpory dánské nadace Velux, nadace Albatros a dalších podporovatelů. Přímý přenos ze slavnostní akce zajišťuje první romská internetová televize ROMEA TV.

Jedna ze dvou uzavíraných ubytoven v Ústí nad Labem. Ubytovna Modrá. (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)

Výzkum Agentury: Více než 80% rodin z ubytoven se přestěhovalo do běžného bydlení díky mimořádné dávce

16.10.2018 15:58
Víc než čtyři pětiny domácností z ubytoven, které se díky mimořádné dávce na kauci a vybavení mohly přestěhovat do běžného bytu, si bydlení po roce udržely.

Tomio Okamura a koncentrační tábor v Letech u Písku (Koláž: Romea.cz)

Okamura a Rozner se dle policie nedopustili trestného činu, Lety jsou dál "neexistující pseudokoncentrák bez plotu"

16.10.2018 11:39
Výroky předsedy SPD Tomia Okamury a jeho stranického kolegy poslance Miloslava Roznera o romském táboře v Letech u Písku nejsou trestným činem.