26. dubna 2018 (čtvrtek)
svátek má Oto

Zaměstnanci Agentury vyhlásili stávkovou pohotovost. Hrozí stávkou a hromadným odchodem

5.5.2015 8:02
Martin Šimáček. (FOTO: Lukáš Houdek)

Zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování se po odvolání ředitele Martina Šimáčka obávají, že Agentura bude zpolitizována a nebude schopna plnit svoje závazky. Dosavadní jednání s ministrem Jiřím Dienstbierem považují za neuspokojivá. Hrozí stávkou a masovým odchodem. Ke vstupu do jednání o budoucnosti Agentury vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku. Server Romea.cz zveřejňuje prohlášení zaměstnanců v plném znění.

Oznámení o vstupu zaměstnanců Agentury pro sociální začleňování Úřadu vlády ČR do stávkové pohotovosti

My, zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování Úřadu vlády České republiky s podporou Nezávislých odborů zaměstnanců Úřadu vlády ČR, jsme dne 29. dubna 2015 vstoupili do stávkové pohotovosti. Dnešním dnem ji zveřejňujeme.

Reagujeme tím na neuspokojivé výsledky jednání s ministrem pro lidská práva, legislativu a rovné příležitosti Jiřím Dienstbierem a jeho náměstkyní Martinou Štěpánkovou. Nadále se obáváme, že bude pokračovat politizace Agentury (viz 3 z 5 důvodů odvolání Martina Šimáčka), která tak nebude moci naplňovat závazky vyplývající ze zřizujícího usnesení vlády č. 85/2008 a obou rozsáhlých projektů, které Agentura aktuálně realizuje. V tuto chvíli Agentura působí ve 36 obcích, kde pomáhá vytvářet místní strategie sociálního začleňování a účelně na ně vynakládat prostředky.

V zahájeném dotačním období má zajistit koordinované a transparentní využití prostředků ve výši až 10 miliard z Evropských strukturálních a investičních fondů v 70 – 80 obcích a mikroregionech České republiky.

Naše dlouhodobá zkušenost z terénu i aktuální vývoj potvrzují, že problematika sociálního začleňování si žádá nadresortní přístup a přesahuje rámec oblasti lidských práv. Proto jsme vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku, aby osobně vstoupil do jednání vedoucího k zajištění autonomie Agentury pro sociální začleňování nezávislé na Sekci pro lidská práva a na ministrovi pro lidská práva.

Pokud se situace nezmění, jsme připraveni příští týden přejít ze stávkové pohotovosti do vyhlášení stávky.

V lokalitách jsme nyní denně konfrontováni s důsledky vyvolané krize a nemůžeme plnit naše úkoly a závazky, neboť Agentura není v důležitých jednáních s rezorty a kraji reprezentována osobou, která by byla dostatečně obeznámená s činností Agentury. Obdrželi jsme desítky vyjádření představitelů obcí, neziskových organizací a dalších partnerů, kteří vyjadřují nesouhlas se změnami, které v Agentuře probíhají a zároveň vyjadřují obavy z dalšího vývoje.

Soupis všech závazků Agentury jsme předali ministrovi Dienstbierovi a náměstkyni Štěpánkové, dopisem jsme o nich informovali předsedu vlády Bohuslava Sobotku a vedoucího Úřadu vlády ČR Pavla Dvořáka. Z jednání, která jsme měli možnost vést s ministrem Dienstbierem a náměstkyní Štěpánkovou, nadále vyplývá, že si rozsahu těchto závazků nejsou vědomi, bagatelizují je a nevytváří podmínky pro jejich naplňování. Nic nenasvědčuje tomu, že by destabilizace Agentury v nejbližších měsících skončila.

Současná kritická situace v Agentuře je důsledkem rozhodnutí ministra a náměstkyně odvolat ředitele Martina Šimáčka z funkce a rozdělit Agenturu na dva samostatné odbory v rámci sekce pro lidská práva. Jde o politické rozhodnutí, což je v příkrém rozporu s potřebou zajistit Agentuře podmínky pro práci, která není primárně ovlivňována politickými změnami. Tato potřeba vyplývá mj. z toho, že Agentura spolupracuje s městy, kraji a ministerstvy, která jsou vedena představiteli všech politických stran.

Upozorňujeme, že kompletní vedení Agentury a další klíčoví pracovníci nemohou nadále nést osobní odpovědnost za neplnění závazků Agentury a jsou připraveni ukončit svůj pracovněprávní vztah k Úřadu vlády ČR, pokud v průběhu stávkové pohotovosti či případné následné stávky nebudou zajištěny výše uvedené podmínky pro činnost Agentury (zajištění autonomie).

Destabilizací Agentury či dokonce jejím zánikem se může prudce změnit přístup k politikám sociálního začleňování na všech úrovních a zejména ve městech a obcích lze předpokládat postupné zhoršení situace v sociálně vyloučených lokalitách a zvýšení sociálního napětí.

Zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování

Agentura pro sociální začleňování, Jiří Dienstbier, Martin Šimáček, Strategie romské integrace do roku 2020, Odvolání Martina Šimáčka

Malé romské děti se svými rodiči utíkají před neonacisty, kteří 21. 4. 2018 zaútočili na jejich tábor na Ukrajině (FOTO: repro Youtube.com)

videoŠílené video z pogromu na Romy na Ukrajině: Neonacisté vyhánějí malé romské děti, házejí po nich kamení a stříkají slzný plyn

26.4.2018 1:55
Jak již server Romea.cz informoval členové ukrajinské neonacistické organizace C14 v sobotu 21. dubna vypálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Na internetu se nyní objevily záběry z tohoto pogromu.

Michal Horáček 8. 4. 2018 při oslavách Mezinárodního dne Romů. (FOTO: Archiv Ara Art)

Michal Horáček pro Romea.cz: Je třeba rozšiřovat romskou elitu. Čím více bude doktorů z romské komunity, tím blahodárnější to bude pro všechny

23.4.2018 20:00
Michal Horáček je spisovatel, producent, textař, vystudoval antropologii a stal se jedním z kandidátů na prezidenta. V letošním roce přijal pozvání Ara Artu a promluvil na oslavách Mezinárodního dne Romů v divadle Archa.

Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. (FOTO: Facebook/Сергій Мазур)

Ukrajinští pravicoví radikálové zapálili romský tábor v Kyjevě

23.4.2018 16:08
Členové ukrajinské krajně pravicové organizace C14 v sobotu 21. dubna podpálili tábor, který nedaleko centra Kyjeva vybudovali Romové pocházející převážně ze Zakarpatí. Radikální nacionalisté předtím dali obyvatelům tábora ultimátum, aby do soboty lokalitu vyklidili. Pravicoví extremisté teď vyhrožují, že ve žhářských útocích budou pokračovat. Informuje o tom slovenský zpravodajský server Aktuality.sk.

Diskuse:

Každý diskutující musí dodržovat PRAVIDLA DISKUZE SERVERU Romea.cz. Moderátoři serveru Romea.cz si vyhrazují právo bez předchozího upozornění odstranit nevhodné příspěvky z diskuse na Romea.cz. Při opakovaném porušení pravidel mohou moderátoři diskutéra zablokovat.