14. srpna 2020 (pátek)
svátek má Alan

Slovenská vláda schválila své pogramové prohlášení. Počítá v něm se zlepšováním postavení Romů

21.4.2020 17:10
Igor Matovič, předseda slovenské vlády, předseda OLaNO

Slovenská vláda v neděli schválila své programové prohlášení, které jí předložil premiér Igor Matovič. Plánuje v něm mimo jiné přijmout zákon o postavení národnostních menšin, který by měl přispět ke zpomalení asimilace jejich příslušníků.

Ochranu a podporu národnostních menšin vláda považuje za své přirozené poslání. V prohlášení se hovoří i o zlepšení sociálního, ekonomického a občanského postavení Romů a snižování chudoby, především v segregovaných oblastech v méně rozvinutých regionech. Zvláštní důraz má být kladen na zlepšení standardů bydlení, přístupu k pitné vodě a základní infrastruktuře a zdravotní péči.

„Vláda SR bude v této souvislosti aktivně podporovat férové vypořádání právních vztahů k pozemkům v obcích s přítomností marginalizovaných romských komunit,“ píše se v prohlášení. Zmiňuje se v něm také zvyšování zaměstnanosti, zastavení neoprávněného zařazování romských dětí do speciálních základních škol nebo posilování romské kulturní identity a romského jazyka nebo podporu vzniku a fungování sociálnách podniků v obcích a regionech.

Vláda připomíná i možnost zřízení Úřadu pro národnostní menšiny, které by vedlo zrušení Úřadu zplnomocněnce vlády SR pro národnostní menšiny i Rady vlády SR pro lidská práva, národnostní menšiny a genderovou rovnost. Prohlášení zmiňuje i možnost rozšíření působnosti zákona o používání jazyků národnostních menšin na vyšší územní celky.

bau, TASR

Slovensko, Romové, Vláda, Zaměstnanost

Kurz pro pedagogy (FOTO: R-Mosty)

Organizace R-Mosty pořádá další běh kurzu Pedagog a sociokulturní specifika romských žáků. Hlaste se!

11.8.2020 18:01
Společnost R - Mosty pořádá 26. a 27. srpna na biofarmě Belina v Nežichově u Toužimi další běh kurzu Pedagog a sociokulturní specifika romských žáků. Kurz pomáhá efektivněji pracovat s dětmi z romských rodin a rozšiřuje účastníkům všeobecné povědomí o této naší největší a nejstarší národnostní menšině.

CD neonacistické skupiny Krátký proces

Slovenská a česká policie zatýkala při akci proti extremismu členy kapel. Policisté našli předměty s nacistickou tematikou

11.8.2020 17:07
Slovenská policie dnes zadržela při zátahu proti extremismu devět lidí. Jsou mezi nimi také členové hudebních skupin Krátký proces a Horkýže Slíže, informovala televize Markíza. Do akce vedené slovenskou policií se podle webu Česká justice zapojili i čeští kolegové, kteří provedli domovní prohlídku u českého hudebníka v Děčíně.

Olga Fečová, foto: Lukáš Houdek

videoVIDEO: Nejdříve jsem měla rodinu, děti, takže jsem se starala o ně, na mě přišla řada v 60letech, říká Olga Fečová navržená na státní vyznamenání

9.8.2020 15:43
Romská spisovatelka, pěstounka, pedagogická asistentka Olga Fečová byla navržena na státní vyznamenání. Navrhla ji Doc. PhDr. Zuzana Jurková, PhD., vedoucí Katedry obecné antropologie Fakulty humanitních studií Univerzity Karovy.