26. října 2020 (pondělí)
svátek má Erik

Slovenská vláda schválila své pogramové prohlášení. Počítá v něm se zlepšováním postavení Romů

21.4.2020 17:10
Igor Matovič, předseda slovenské vlády, předseda OLaNO

Slovenská vláda v neděli schválila své programové prohlášení, které jí předložil premiér Igor Matovič. Plánuje v něm mimo jiné přijmout zákon o postavení národnostních menšin, který by měl přispět ke zpomalení asimilace jejich příslušníků.

Ochranu a podporu národnostních menšin vláda považuje za své přirozené poslání. V prohlášení se hovoří i o zlepšení sociálního, ekonomického a občanského postavení Romů a snižování chudoby, především v segregovaných oblastech v méně rozvinutých regionech. Zvláštní důraz má být kladen na zlepšení standardů bydlení, přístupu k pitné vodě a základní infrastruktuře a zdravotní péči.

„Vláda SR bude v této souvislosti aktivně podporovat férové vypořádání právních vztahů k pozemkům v obcích s přítomností marginalizovaných romských komunit,“ píše se v prohlášení. Zmiňuje se v něm také zvyšování zaměstnanosti, zastavení neoprávněného zařazování romských dětí do speciálních základních škol nebo posilování romské kulturní identity a romského jazyka nebo podporu vzniku a fungování sociálnách podniků v obcích a regionech.

Vláda připomíná i možnost zřízení Úřadu pro národnostní menšiny, které by vedlo zrušení Úřadu zplnomocněnce vlády SR pro národnostní menšiny i Rady vlády SR pro lidská práva, národnostní menšiny a genderovou rovnost. Prohlášení zmiňuje i možnost rozšíření působnosti zákona o používání jazyků národnostních menšin na vyšší územní celky.

bau, TASR

Slovensko, Romové, Vláda, Zaměstnanost

Nenávistná hesla Sdružení Mostečané Mostu, říjen 2018 (koláž: Romea.cz)

Ústecký soud vyzval k ukončení politické činnosti spolek Mostečané Most. Chtěli „zřídit vesnici pro lůzu“

22.10.2020 11:03
Krajský soud v Ústí nad Labem vydal rozhodnutí, jímž upozornil spolek Sdružení Mostečané Mostu, že vyvíjí protiprávně činnost politické strany. Pokud toho spolek do 1 roku nezanechá, soud ho rozpustí.

Gyulla Banga

Hudebník Gyulla Banga: Také jsem psal, že COVID-19 je podvod. Potom, co jsem měl čtyřicítky horečky a nemohl vstát z postele, už mluvím jinak

21.10.2020 20:25
Pořád na Facebooku čtu, jak je onemocnění COVID-19 podvod, jak je ta nemoc smyšlená, že je to jen horší verze chřipky, nic jiného. Bohužel, musím vás zklamat. Ten virus existuje a opravdu je mnohem zákeřnější než běžná chřipka.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se 13. 10. 2020 setkala na půdě ministerstva s romskými ženami, které byly nezákonně sterilizované a dlouhodobě bojují za odškodnění. (FOTO: Veřejný ochránce práv)

Sterilizované ženy se setkaly s ministryní financí Alenou Schillerovou. Ta podpořila návrh na jejich odškodnění

21.10.2020 16:40
Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se minulý týden setkala na půdě ministerstva s romskými ženami, které byly nezákonně sterilizované a dlouhodobě bojují za odškodnění. Tématem schůzky bylo především sdílení osobních příběhů jednotlivých žen v návaznosti na návrh zákona o odškodnění obětí nezákonných sterilizací, který v Poslanecké sněmovně čeká na své projednání téměř rok.