Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

50 Romů se hlásí na pozici asistenta prevence kriminality

06. března 2012
Čtení na 2 minuty

Výběrové řízení na pozici asistenta prevence kriminality proběhlo v prostorách Magistrátu města Děčín. Asistenty
vybírala pětičlenná komise, jejímiž členy byli i zástupci Odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR. Zájemci o práci asistenta prevence kriminality doručili nejpozději tři dny před konáním výběrového řízení dotazník a sepsaný motivační dopis. Podle slov pracovníků městské policie v Děčíně je zájem enormní. Přihlásilo se 50 uchazečů, ze kterých bude na tuto pozici vybráno celkem deset uchazečů.

„Asistent prevence kriminality patří k nejúspěšnějším projektům, které jsme realizovali. S jejich přispěním došlo k výraznému zlepšení bezpečnostní situace, asistenti sami přispěli k odhalení řady přestupků a původců nepořádků,“ zhodnotil již před časem přínos asistentů ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Dosud jich pracuje v terénu asi dvanáct, všichni jsou Romové. Tak zní ostatně tato pozice v původním i nynějším projektu už z podstaty její náplně práce. Tito pracovníci totiž fungují jako prostředníci mezi policií a komunitou. Operují zásadně v sociálně vyloučených lokalitách, zabývají se přestupky, drobnou majetkovou kriminalitou… coby preventisté se hned v počátcích snaží předcházet těmto jevům a řeší i eventuálně vzniklou komunikační bariéru.

Vedení města a Agentura pro sociální začleňování, která v Děčíně působí rok, mají k dispozici novou analýzu ve vyloučených lokalitách, kterou vytvořil sociolog Ivan Gabal se svými spolupracovníky. Zástupci městské policie i vedení města vycházejí z toho, že v těchto vyloučených lokalitách žijí zejména Romové a proto i preventisty chtějí z řad této menšiny.

Úspěšný projekt Asistent prevence kriminality, který v Děčíně funguje již třetím rokem a byl v minulosti podpořen dotací Ministerstva vnitra ČR, bude nyní pokračovat s podporou Evropského sociálního fondu. Ministerstvo vnitra uspělo s individuálním projektem, v rámci kterého budou mzdy asistentů dva roky hrazeny z evropských prostředků.
Čistá mzda pro preventistu činí 9 tisíc korun měsíčně.  Pozice asistentů prevence kriminality je však jen částí rozsáhlejšího projektu, který má i svoji vzdělávací část.

Z rozhovorů s adepty na asistenty vyplývá, že vědí, co tato práce obnáší a jsou namotivováni přispět ke zlepšení vzájemného soužití mezi majoritní částí společnosti a romskou komunitou. Například Robert Horváth je vyučený strojník pro lodní dopravu a rád by si dálkově dodělal maturitu při zaměstnání a ucházel se do budoucna i o post strážníka MP Děčín. V současné době patří k padesátce těch, kteří usilují o získání zaměstnání jako Asistent prevence kriminality. Dnešní výběrové řízení vnímá proto velice vážně.

Je zjevné, že zdejší Romové pracovat chtějí a řada z nich se stále aktivněji se na trhu práce orientuje a sleduje vývoj. Ve chvíli, kdy má šanci zaměstnání získat, se jejich úsilí znásobí.

Komise nakonec rozhodla, že sedmnáct uchazečů postoupí do druhého kola.
Postupující absolvují třídenní intenzivní kurz. Pouze deset nejlepších nakonec
práci získá.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon