Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Advent s Muzeem romské kultury

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Ochutnávku tradičních romských Vánoc připravuje na adventní dobu Muzeum romské kultury. Výstava nazvaná Vánoce v romské rodině bude za účasti Sv. Mikuláše zahájena vpodvečer 6. prosince.

Návštěvnící usednou ke štědrovečernímu stolu v kruhu romské rodiny, prohlédnou si výstavku dřevěných, vyšívaných betlémů, i těch méně tradičních, jako například z chlebového těsta. Autory jsou romští výtvarníci. Expozice potrvá do 31. ledna 2008.


11. prosince pak v rámci cyklu „Kdo jsou Romové?“ proběhne přednáška o nové romské hudební tvorbě. Takzvané Neve giľa vznikající v druhé půli 20. století návštěvníkům přiblíží Tomáš Šenkyřík, kurátor audiofondu muzea. Mluvené slovo osvěží jedinečné audio a videonahrávky pořízené v prostředí slovenských osad, na festivalech a jiných místech. Po nasycení uší následuje lahůdka pro oči – textilní fond muzea otevře své sbírky a předvede módní přehlídku s názvem „Chodí bosa v trávě“. K vidění bude móda druhé poloviny minulého století. Atmosféru uplynulých šedesáti let umocní stejně staré romské písně.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon