Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Agentura pro sociální začleňování vedle Chomutova přestane spolupracovat i s Duchcovem

01. února 2012
Čtení na 2 minuty

Členové Monitorovacího výboru Agentury pro sociální začleňování rozhodli na čtvrtečním jednání o ukončení spolupráce Agentury s Chomutovem a následně i s městem Duchcov.

„Důvodem k ukončení spolupráce bylo především odmítnutí všech deseti hlavních plánovaných opatření na podporu sociálního začleňování na listopadovém jednání zastupitelů města Duchcov. To de facto znemožňuje další smysluplnou činnost Agentury v Duchcově,“ vysvětluje důvody ukončení spolupráce ředitel Agentury Martin Šimáček.

„Také se nám nepodařilo najít kompromisní řešení plánované privatizace domů v lokalitách Jižní Duchcov a Viktorina, před kterou jsme vedení města varovali. Díky ní totiž město ztratí vliv na skladbu obyvatel těchto domů i nástroj, jak pracovat se sociálně slabými rodinami, které však mají nemalý potenciál pro zlepšení své situace,“ pokračuje Martin Šimáček.

Neshody mezi vedením města a zástupci Agentury začaly krátce po oznámení záměru této privatizace. Agentura opakovaně upozorňovala vedení města, že v případě těchto rodin se jedná o obyvatele, kteří většinou řádně plní závazky vůči městu a mohou být v případě vhodné podpory úspěšně zapojení na trh práce nebo vzděláváni. Město zároveň nemá (a po dokončení privatizace už vůbec nebude mít) dostatečný počet bytů pro tyto rodiny, pokud noví majitelé zvýšením nájmu či neprodloužením smlouvy zapříčiní jejich odchod z těchto bytů.

Zástupci Agentury se proto snažili navrhnout několik kompromisních řešení privatizace, ani jedno však vedením města nebylo přijato.

Na prosincovém jednání zastupitelstva se k tomuto zamítnutí přidalo i odmítnutí návrhů vybraných opatření z těch, které ve městě plánovala Agentura se svými partnery uskutečnit. Jednalo se například o:

provozování nízkoprahového zařízení pro děti a mládež ve věku 15-26 let, poskytování sociálně aktivizačních služebpro rodiny s dětmi, posílení terénní sociální práce a dluhového poradenství, vytvoření systému prostupného zaměstnávání pro občany Duchcova, zbudování systému prostupného bydlení, vytvoření podmínek k rozjezdu sociální firmy, navýšení kapacity mateřských škol nebo omezení provozu výherních automatů a videoloterijních terminálů na území města o 50 procent.Agentura působila v Duchcově od srpna 2011, kdy bylo založeno Lokální partnerství. Město se v tomto roce samo přihlásilo do výběrového řízení pro výběr nových lokalit, se kterými bude Agentura spolupracovat.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon