20. ledna 2020 (pondělí)
svátek má Ilona

Akce D.O.S.T. reagovala na otevřený dopis Ondřeje Cakla premiérovi

Praha, 29.7.2011 12:03, (ROMEA)
Petr Bahník a František Červenka z Akce D.O.S.T (FOTO: archiv Romea.cz)

Členové konzervativní iniciativy Akce D.O.S.T. zaslali premiérovi Petrovi Nečasovi otevřený dopis na obranu svého člena - kontroverzního politika Ladislava Bátory před obviněními Ondřeje Cakla ze sdružení Tolerance a občanská společnost. Cakl taktéž v otevřeném dopisu, adresovaném ke 22. červenci, sumarizoval Bátorovy výroky a účasti na akcích, které mají potvrzovat, že je krajně pravicovým extremistou, a žádá odvolání ministra školství Josefa Dobeše, jenž si jej i přesto vybral za náměstka. Podle místopředsedy Akce D.O.S.T. Petra Bahníka podepsaného pod listem s titulkem Ladislav Bátora není extremista jde přitom o maličkosti vytržené z kontextu.

NEPŘEHLÉDNĚTE
Tolerance a občanská společnost vyzývá k odvolání ministra školství Josefa Dobeše

"Z jeho dlouhého života a širokého spektra aktivit, kterým se během let Ladislav Bátora věnoval, Cakl pracně vydoloval několik časově vzdálených marginalit, které účelově skládá dohromady," píše se v listu na obranu Bátory. Za marginalitu je považožován obdiv k antisemitskému spsiovateli Rudolfovi Vrbovi či ponechání dvojice antisemitských článků na webu iniciativy D.O.S.T. i po upozornění zaslaném přímo Bátorovi. Minulé angažmá Bátory v xenofobní Národní straně pak není vysvětleno vůbec.

Dopis končí varováním před podlehnutím "názorové skupině šířící fámu o nebezpečném Bátorovi", kterou podle iniciativy Akce D.O.S.T. představují někteří odborníci pracující ve školství, politici, veřejně známé osoby a nevládní sdružení, kterým snad ústavní činitelé nepodlehnou.

KAM DÁL?
ProAlt: Běh za národní očistu aneb Bátorův pražský masakr motorovou pilou
Tomáš Habart: Zase ten Bátora...
Kniha Zkáza Slovanů, která na Bátoru působila jako skvělá, patří k jedné z nejantisemitičtějších českých knih 20. století
Bátora i D. O. S. T. odmítají nařčení z antisemitismu a rasismu
Nečas považuje prezidentovy výroky za legitimní, Bátoru jako náměstka Dobeše však neschvaluje
Klaus podporuje Bátoru, který kandidoval za Národní stranu
Zápis z porady: "ministr v úvodu představil nového poradce Mgr. Ing. Ladislava Bátoru"
Nečas je proti jmenování Bátory náměstkem na MŠMT
ODS se zlobí na Dobeše, Bátora má nastoupit na místo náměstkyně za ODS
Bohdalová: Extremista Bátora je pro ČSSD v resortu školství nepřijatelný, ministr Dobeš musí vše vysvětlit
Jmenování kandidáta extremistické Národní strany na post 1. náměstka je podle MŠMT spekulace
Bývalý kandidát extremistické Národní strany bude prvním náměstkem ministra školství

VIDEO
Záznam happeningu s názvem Běh za národní očistu aneb Bátorův pražský masakr motorovou pilou

cop

Domácí, Extremismus, Neonacismus, Rasismus

Edita Stejskalová a Petr Torák 10. 9. 2018 během zasedání Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (FOTO: František Bikár, Romea.cz)

Občanští členové "romské rady" se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat vládní zmocněnkyní pro lidská práva

16.1.2020 22:56
Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny (RVZRM) se neshodují v názoru, zda má Helena Válková zůstat ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Zpravodajský server Romea.cz oslovil všechny občanské členy rady. Z patnácti členů nám svou odpověď zaslalo pouze šest. Dva Válkovou podpořili a čtyři mají s jejím setrváním na postu vládní zmocněnkyně pro lidská práva problém. Další členové "romské" rady se odmítli veřejně vyjádřit, ostatní na naše otázky nereagovali vůbec. V pátek své vyjádření zaslal další člen Rady vlády Tomáš Ščuka, který se vyjádřil také proti setrvání Válkové ve funkci. Vyjádření jednotlivých členů, které se nám podařilo získat, uvádíme v plném znění.

Protestující na mítinku kotlebovců Zdroj: Michal Truban, Facebook

Na východním Slovensku protestovala stovka Romů proti kotlebovcům

16.1.2020 10:46
Podporovatelé ĽSNS i odpůrci extremismu se ve středu večer setkali v Sabinově. Během předvolebního mítinku strany přišlo nesouhlas s extremismem vyjádřit přibližně 350 Romů z okresu. Přidali se k nim i členové koalice neparlamentních stran PS/Spolu. Mítink, jak i protest se obešel bez incidentů, lidé z obou stran však na sebe vykřikovali.

Hajlující muž 25. 4. 2019 během demonstrace xenofobně-populistického hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury (FOTO: video Alarm)

Muž, který podle verdiktu hajloval na akci SPD, podal dovolání

15.1.2020 16:10
Nejvyšší soud přezkoumá případ Radka Mansfelda, jenž podle pravomocného verdiktu hajloval na loňské demonstraci hnutí SPD. Pražské soudy mu vyměřily půlroční podmínku a peněžitý trest 30.000 korun. Rozhodnutí je pravomocné. K Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který případ řešil jako první instance, dorazilo před koncem roku dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze.