3. srpna 2020 (pondělí)
svátek má Miluše

Akce D.O.S.T. reagovala na otevřený dopis Ondřeje Cakla premiérovi

Praha, 29.7.2011 12:03, (ROMEA)
Petr Bahník a František Červenka z Akce D.O.S.T (FOTO: archiv Romea.cz)

Členové konzervativní iniciativy Akce D.O.S.T. zaslali premiérovi Petrovi Nečasovi otevřený dopis na obranu svého člena - kontroverzního politika Ladislava Bátory před obviněními Ondřeje Cakla ze sdružení Tolerance a občanská společnost. Cakl taktéž v otevřeném dopisu, adresovaném ke 22. červenci, sumarizoval Bátorovy výroky a účasti na akcích, které mají potvrzovat, že je krajně pravicovým extremistou, a žádá odvolání ministra školství Josefa Dobeše, jenž si jej i přesto vybral za náměstka. Podle místopředsedy Akce D.O.S.T. Petra Bahníka podepsaného pod listem s titulkem Ladislav Bátora není extremista jde přitom o maličkosti vytržené z kontextu.

NEPŘEHLÉDNĚTE
Tolerance a občanská společnost vyzývá k odvolání ministra školství Josefa Dobeše

"Z jeho dlouhého života a širokého spektra aktivit, kterým se během let Ladislav Bátora věnoval, Cakl pracně vydoloval několik časově vzdálených marginalit, které účelově skládá dohromady," píše se v listu na obranu Bátory. Za marginalitu je považožován obdiv k antisemitskému spsiovateli Rudolfovi Vrbovi či ponechání dvojice antisemitských článků na webu iniciativy D.O.S.T. i po upozornění zaslaném přímo Bátorovi. Minulé angažmá Bátory v xenofobní Národní straně pak není vysvětleno vůbec.

Dopis končí varováním před podlehnutím "názorové skupině šířící fámu o nebezpečném Bátorovi", kterou podle iniciativy Akce D.O.S.T. představují někteří odborníci pracující ve školství, politici, veřejně známé osoby a nevládní sdružení, kterým snad ústavní činitelé nepodlehnou.

KAM DÁL?
ProAlt: Běh za národní očistu aneb Bátorův pražský masakr motorovou pilou
Tomáš Habart: Zase ten Bátora...
Kniha Zkáza Slovanů, která na Bátoru působila jako skvělá, patří k jedné z nejantisemitičtějších českých knih 20. století
Bátora i D. O. S. T. odmítají nařčení z antisemitismu a rasismu
Nečas považuje prezidentovy výroky za legitimní, Bátoru jako náměstka Dobeše však neschvaluje
Klaus podporuje Bátoru, který kandidoval za Národní stranu
Zápis z porady: "ministr v úvodu představil nového poradce Mgr. Ing. Ladislava Bátoru"
Nečas je proti jmenování Bátory náměstkem na MŠMT
ODS se zlobí na Dobeše, Bátora má nastoupit na místo náměstkyně za ODS
Bohdalová: Extremista Bátora je pro ČSSD v resortu školství nepřijatelný, ministr Dobeš musí vše vysvětlit
Jmenování kandidáta extremistické Národní strany na post 1. náměstka je podle MŠMT spekulace
Bývalý kandidát extremistické Národní strany bude prvním náměstkem ministra školství

VIDEO
Záznam happeningu s názvem Běh za národní očistu aneb Bátorův pražský masakr motorovou pilou

cop

Domácí, Extremismus, Neonacismus, Rasismus

videoZÁZNAM: "Leperiben: My nezapomínáme." Organizace Ara Art i letos pořádala pietní akci k připomínce obětí romského holocaustu

29.7.2020 11:58
V neděli 2. srpna od 18.30 se na pražském náměstí Míru uskutečnila 2. ročník pietní akce k připomínce obětí romského holocaustu, s názvem "Leperiben: My nezapomínáme".

Pietní akt v Letech u Písku, 2. 8. 2020 (FOTO: Richard Samko, Romea.cz)

videoZÁZNAM: Pietní akt v Letech připomněl i romské oběti z Osvětimi, Válková podpořila vznik romského vládního zplnomocněnce

29.7.2020 13:06, (AKTUALIZOVÁNO 2. 8. 2020, 14:45)
Čeněk Růžička z Výboru pro odškodnění romského holocaustu dnes na pietní akci v Letech na Písecku vyzval politiky, aby stejně jako antisemitismus odsuzovali projevy anticiganismu. Ty podle něj v Evropě zesilují. Pietní akt v místě někdejšího koncentračního tábora Lety u Písku dnes po poledni připomněl romské oběti z druhé světové války. Akce v Letech se tradičně koná v květnu, letošní termín se posunul kvůli koronaviru.

Helena Válková 2. 8. 2020 v Letech u Písku. (FOTO: ROMEA TV)

videoHelena Válková v Letech u Písku: Podporuji vznik pozice vládního zplnomocněnce pro záležitosti romské menšiny

2.8.2020 14:14
Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková dnes během pietního aktu v Letech u Písku podpořila požadavek Romů, aby byla zřízena pozice vládního zplnomocněnce pro romskou menšinu. Uvedla to ve svém projevu, ve kterém kromě jiného připomněla, že v současné době vzniká nová strategie romského začleňování pro roky 2021 - 2030.