Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Antisemitismus je v Německu hluboce zakořeněn, varuje studie

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Antisemitismus je v německé společnosti i více než 65 let po pádu nacistického režimu hluboce zakořeněn a značně rozšířen. Tvrdí to autoři dnes zveřejněné nezávislé odborné studie, podle níž se protižidovské postoje nejvýrazněji projevují u německých stoupenců krajní pravice a tamních radikálních muslimů. Latentně antisemitských je podle této expertizy ale zhruba 20 procent německé populace.

V Německu se podle autorů materiálu stále vyskytují “návyky ke každodenním antisemitským slovním výlevům a praktikám, které jsou rozšířené až do středu společnosti”. Ty podle nich vycházejí z hluboce zakořeněných klišé o židovství nebo z prosté neznalosti tohoto náboženství. Antisemitské pokřiky jsou tak nadále časté například mezi fotbalovými fanoušky.

Významnou roli při šíření těchto zhoubných názorů v Německu má podle autorů více než dvousetstránkové studie internet, který urychluje jejich rozšiřování především mezi mladými. V některých případech islámského antisemitismu u Němců arabského nebo tureckého původu napomáhá také k jeho radikalizaci.

Krajní pravice, popírači holokaustu a radikální islamisté používají světovou síť “s naprostou samozřejmostí jako platformu pro svou propagandu”, konstatují němečtí experti.

Nejvýraznějším “politickým nositelem antisemitismu” jsou podle nich nadále stoupenci extrémní pravice. Jsou pachateli 90 procent všech trestných činů spojených s antisemitismem. Ten je podle studie “nejvýznamnějším ideologickým spojníkem” mezi všemi skupinami tohoto zaměření, k nimž se v Německu hlásí asi 25.000 lidí.

Důležitým ideologickým prvkem je antisemitismus rovněž pro německé islamisty, tvrdí zpráva. Na rozdíl od neonacistů je ale jejich protižidovství motivováno nábožensky. Podle poslední výroční zprávy německé vnitřní rozvědky působí ve Spolkové republice 29 radikálně islámských skupin, které mají asi 37.400 přívrženců.

V celoevropském srovnání se Německo v míře rozšíření antisemitismu podle autorů nachází ve středu. Polsko, Maďarsko nebo Portugalsko podle nich vykazují místy až extrémně vysoké hodnoty antisemitismu.

Desetičlennou odbornou skupinu sestavila německá vláda v roce 2009 na základě rozhodnutí jednoho z parlamentních výborů. Její pracovníci mají pravidelně předkládat studie a doporučení, jak postupovat proti antisemitismu v Německu. Toto byla její vůbec první zpráva.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon