Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Bátora se distancoval od nových výroků o Schwarzenbergovi

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Na facebookových stránkách kontroverzního úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory se dnes objevily nové urážlivé výroky o předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi, Bátora se od nich distancoval. Někdo se prý naboural do jeho facebookového profilu, podvrh má podle něj politický motiv. Na mimořádné tiskové konferenci Bátora řekl, že kvůli tomu podá trestní oznámení. Kvůli dřívějším výrokům Bátory mimo jiné i právě na adresu Schwarzenberga nechodili ministři TOP 09 dva týdny na zasedání vlády, koaliční spor byl zažehnán zhruba před týdnem.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes uvedl, že jeho podřízený Bátora mu dal jednoznačnou garanci, že není autorem vět. Dobeš prý v tomto smyslu informoval premiéra Petra Nečase (ODS).

Na Bátorově facebookovém profilu, který je přístupný jen asi 1600 jeho internetových “přátel”, se dnes objevily věty o tom, že na předsedovi koaliční TOP 09 a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi se začíná projevovat senilita a jeho zednářské a oportunistické tendence jsou “cestou do pekel”. Kdyby byly výroky autentické, Bátora by je učinil přes zákaz podobného vyjadřování, který mu uložil ministr školství Dobeš.

“Dneska vyšly nějaké výroky, které mne velmi pobouřily… Pan Bátora mi garantoval distanc od těchto výroků,” řekl Dobeš na tiskové konferenci svolané poté, co média o větách informovala. Věc by podle něj nemusela být tak vážná, kdyby ve hře nebyla další vážná koaliční krize. Bátora, nyní zástupce ředitelky Dobešovy kanceláře, se před novináři se od výroků “jednoznačně distancoval”.

Dozvěděl se o nich prý až ze zpravodajského serveru České noviny. Na svém počítači prý zjistil, že byla změněna přístupová hesla k jeho facebookovému profilu i obvykle používané schránce elektronické pošty. “Znamená to, že já se do Facebooku ani nedostanu, abych se podíval, co tam je,” řekl Bátora. Situaci nechá prověřit odbornou firmou. Bez ohledu na výsledek chce podat trestní oznámení pro poškozování cizích práv, pro neoprávněné používání počítačového systému a pro neoprávněné přechovávání přístupových zařízení a hesel.

Podle počítačového odborníka Jana Lodla není úplně jednoduché prolomit uživatelské heslo na Facebooku. “Nemyslím si, že by to zvládl člověk z ulice, ale pro nějakou hackerskou skupinu by to neměl být problém. Samozřejmě záleží i na tom, jak složité heslo uživatel zvolí,” řekl ČTK. V Česku jsou zatím podle odborníků případy nabourání se do uživatelských účtů na Facebooku ojedinělé.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes dopoledne mimochodem poslancům TOP 09 vysvětloval mimo jiné právě svůj postoj k Bátorovi. Ten se na internetu do Schwarzenberga poprvé pustil již v polovině prázdnin. Předseda TOP 09 nejprve zkritizoval Bátorův negativní postoj k pražskému pochodu sexuálních menšin. Ministerský úředník a předseda konzervativního hnutí D.O.S.T. jej pak na svém facebookovém profilu označil za “chudáčka starého”.

Po prázdninových událostech Bátora nastavil svůj facebookový profil na neveřejný. To znamená, že sdělení v něm mohou číst jen lidé, které Bátora označí jako své “přátele”. Těch má v sociální síti přes 1600.

Odborníci uvádějí, že pokud veřejně činná osobnost napíše prohlášení do svého profilu na internetové sociální síti, je to podobné, jako kdyby vydala tiskovou zprávu. Známé osobnosti veřejného života stále častěji používají například Facebook jako jeden ze svých oficiálních komunikačních kanálů, sdělil ČTK před časem publicista a mediální poradce Vojtěch Bednář. Zveřejnění stanoviska na sociální síti se podle něj v dnešní době řadí mezi projevy masové komunikace.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon