Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Břeclav v neděli zažije dvě demonstrace. Jedna z nich chce bránit místa, kde žijí Romové.

20. dubna 2012
Čtení na 2 minuty

Z původně plánovaných shromáždění se tuto neděli nakonec pravděpodobně odehrají dvě. Zástupci iniciativy nazvané “Pochod za Peťu a naši bezpečnost” se spojili s Dělnickou mládeží a sejdou se na jedné akci. Druhou oznámila iniciativa Nenávist není řešení. Ta si od této neděle až do 22. června zamluvila pro své akce ulice, v nichž žijí Romové, aby do nich měli zamezený vstup extremisté.

Podle mluvčího iniciativy Nenávist není řešení Josefa Šmídy vzniká v Břeclavi velmi podobná situace jako na konci léta na Šluknovsku, situace, která může být snadno zneužita pravicovými extremisty při organizaci nenávistných shromáždění a pochodů.

„Naše ohlášené shromáždění v místech, kde žijí Romové, mají za cíl bezprostředně předejít nenávistným pochodům přímo k jejích obydlí, kde se mohou stát terčem nekontrolované nenávisti a násilí ze strany svých spoluobčanů. Tedy především předejít další eskalaci napětí ve městě. Náš zájem je situaci v Břeclavi zklidňovat, morálně podpořit tamější
romskou komunitu a majoritě vzkázat, že nenávist není řešení,“ dodal Šmída.

Předpokládá se, že na nedělní setkání dorazí až 2000 lidí. Nelze zatím vyloučit, že pochod extremistů z Dělnické mládeže (DM) může vyvolávat protiromské nálady. Kritika romské komunity se objevila i na letáčcích iniciativy “Pochod za Peťu”, která s DM spojí svoji akci.

Na neděli se připravuje i jihomoravská policie. “K dispozici budeme mít dostatečný počet sil a prostředků,” řekla pro ČTK její mluvčí Petra Vedrová. K zaznamenávání případného protiprávního jednání účastníků poslouží policii také monitorovací vozidlo vybavené kamerovým systémem.

Romové mají z připravované nedělní akce obavy. Mnohé romské organizace již vyjádřily politování nad osudem patnáctiletého chlapce, jehož o uplynulém víkendu brutálně zbila trojice mužů, podle matky napadeného Romů. Pomoc jim nyní nabídla iniciativa Nenávist není řešení. Ta si již zamluvila pořádání svých akcí v 11 břeclavských ulicích a na dvou náměstích ve městě, a to na každý den v nadcházejících dvou měsících.

“Extremisté se tak do těchto prostor nedostanou, a Romové tak nemusí mít obavy o svoji bezpečnost. Protest uspořádáme patrně až za situace, kdyby se policii nedařilo tento domluvený systém udržet,” uvedl Šmída. Připomněl, že pomoc nabízela iniciativa Romům i při nedávných nepokojích na Šluknovsku. Uvedl, že je ve spojení s břeclavským sdružením IQ Roma servis.

Pochod označený radnicí jako akce “Dělnické mládeže a Břeclavanů” začne ve 12:30 u břeclavského železničního nádraží. Lidé projdou městem a akce má skončit kolem 15:00.

Starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý a jihomoravský hejtman Michal Hašek (oba ČSSD) v uplynulých dnech napadení hocha ostře odsoudili, zároveň ale vyzvali veřejnost, aby “nenaskakovala na vlnu nenávisti a protiromských nálad” šířených extremisty.

Zbitý chlapec je stále v nemocnici. Jeho stav se zlepšuje. Po napadení mu museli lékaři odebrat poškozenou ledvinu. Má také poraněná játra a slezinu. Kdy by mohl být z nemocnice propuštěn se zatím neví. Podporu mu vyjádřily i desítky lidí včetně zpěváka Michala Davida. Ten mu věnuje svůj koncert, který se bude v Břeclavi brzy konat.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon