Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Breivik má v plánu z vězení řídit síť militantních nacionalistů

18. dubna 2012
Čtení na 1 minutu

Norský atentátník Anders Behring Breivik, který je nyní souzen v souvislosti s loňskými červencovými útoky v Oslu a okolí, si z vězení aktivně dopisuje se svými stoupenci z domova i ze zahraničí. Sám tvrdí, že je v kontaktu s příznivci z více než 20 zemí světa. V dubnové psychiatrické zprávě se píše, že se jedná o stovky dopisů denně. Informoval o tom dnes norský deník Aftenposten.

Policie počátkem ledna zrušila zákaz návštěv a pošty pro Breivika a od té doby je tento pravicový extremista doslova zavalen dopisy od Norů, Švédů, Dánů, Němců, Rusů, Britů, Francouzů a dalších přívrženců. Breivik uvedl, že se snaží odpovídat na maximum dopisů, ale objem je větší, než zvládá vyřizovat.

V rozhovoru se soudním psychiatrem Agnarem Aspaasem atentátník prohlásil, že do budoucna má v plánu z vězení řídit síť militantních nacionalistů.

Každodenní příval dopisů pro Breivika potvrzuje i Knut Bjarkeid, ředitel věznice Ila, kde je Breivik zadržován.

Psychiatr Terje Törrissen ve zprávě, která Breivika označila za svéprávného a trestně odpovědného, upřesnil, že "jsou to dopisy jednoznačné podpory od lidí se stejným politickým názorem. Píší mu političtí spiklenci. A někteří z nich prohlašují, že se jím nechali inspirovat a stali se v důsledku jeho činů radikálnějšími".

Jedním z podpůrců Breivika, který loni 22. července zabil osm lidí před vládními úřady v centru Osla a krátce nato postřílel 69 členů tábora sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya, je i 23letý Američan, který údajně "sní o setkání s Breivikem".

"To, co Breivik udělal na ostrově Utöya, svědčí o tom, že je racionální nacionalista, který chce chránit svůj lid před islámem, multikulturalismem a marxismem, píše podle deníku Verdens Gang zmíněný americký student z katolické univerzity ve státě Massachusetts.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon