Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Breivik se před soudem přiznal ke spáchání útoků, vinu ale odmítl

16. dubna 2012
Čtení na 2 minuty

Norský pravicový extremista Anders Behring Breivik se dnes před soudem přiznal ke spáchání útoků, při nichž loni v červenci zabil 77 lidí. Zároveň však prohlásil, že se cítí nevinný. Atentátník, který byl obžalován z teroristických činů a jemuž hrozí až 21 let vězení, na úvod jednání prohlásil, že soud neuznává.

Breivik 22. července 2011 nejprve před úřadem norské vlády v centru Osla nastražil nálož, jejíž výbuch si vyžádal osm mrtvých, a poté na táboře mládežnického křídla vládnoucí Norské strany práce na ostrově Utöya postřílel 69 lidí.

"Přiznávám se k těmto činům, ale vinu odmítám," řekl Breivik v zahajovací den soudního procesu a zopakoval své dřívější tvrzení, že jednal "v sebeobraně".

Breivik tvrdí, že vraždil z preventivních, důvodů, aby zachránil norskou kulturu před "ničivým multikulturalismem". Obhajoba již dříve uvedla, že bude na Breivikovo přání žádat okamžité osvobození atentátníka.

Třiatřicetiletý Breivik k soudu přišel v černém obleku a po sejmutí pout zdvihl pravou ruku zaťatou v pěst v pozdravu pravicových extremistů. Podle 1500stránkového manifestu, který atentátník krátce před svými útoky rozeslal na asi tisícovku mailových adres doma i v zahraničí, tento pozdrav reprezentuje "sílu, čest a vzdor marxistickým tyranům v Evropě".

Celé dnešní jednání, které by mělo trvat od 09:00 do 16:00 SELČ, bude věnováno úvodním procedurám a čtení obžaloby. V úterý zahájí Breivik svou výpověď, na niž má vyhrazených pět dní.

Breivik se ke svým činům již dříve přiznal, popírá však trestní odpovědnost. Tvrdí, že útoky spáchal ve jménu boje proti multikulturalismu norské společnosti a obecně proti islamizaci Evropy.

Stěžejním tématem soudního jednání bude, zda masakr spáchal mentálně vyšinutý jedinec, nebo člověk reprezentující sílící nespokojenost s norskou otevřeností vůči přistěhovalcům. Dvě nezávislé zprávy psychiatrů dospěly k protikladným závěrům.

Proces je naplánován na deset týdnů, ale právní experti již nyní upozorňují, že se může vzhledem k počtu svědků a složitosti případu protáhnout na podstatně delší dobu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon