Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Brod chce přestěhovat část Romů od nádraží

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Havlíčkův Brod – Lidem, bydlícím poblíž havlíčkobrodského nádraží, se možná brzy bude žít o něco lépe. Radnice plánuje odstěhovat část ,nepřizpůsobivých‘ nájemníků městských bytů v ulici 5. května. Ve dvou domech tu žije dvanáct, vesměs romských rodin.
V okolí domů je hluk, nepořádek, drobné konflikty sem často jezdí řešit městská policie. Na své sousedy si často stěžují lidé bydlící v sousedních družstevních domech.

„Tyto problémové rodiny začaly na dvoře devastovat, co jim přišlo pod ruku. Jsou agresivní, rozbíjejí okna, lámou zrcátka a antény u zaparkovaných aut, děti po nich běžně skáčou, hází kameny do sklepa,“ pro Mladou frontu DNES popsal předseda zdejšího bytového družstva Rudolf Stára.
Problém chce město řešit rozdělením problémových rodin. Část by se měla ještě v průběhu letošního roku odstěhovat do domu v Havířské ulici těsně vedle Pleasu.

„Z dvanácti rodin jsme už čtyřem odmítli prodloužit nájem. Ti se musejí odstěhovat. Zbylých osm rozdělíme na dvě poloviny, do menších skupin. Jedna zůstane v ulici 5. května, druhá se přestěhuje do Havířské,“ pro MF DNES uvedl místostarosta Čeněk Jůzl.


Všechny domy by zároveň měly projít rekonstrukcí. Nejprve by měl být na nové nájemníky připravena vilka v Havířské ulici, po odstěhování poloviny nájemníků pak i domy v ulici 5. května.


„Nebude se jednat o žádné násilné vystěhování. S rodinami jsme v kontaktu. Mnohé by to i uvítaly, protože ani vztahy mezi všemi obyvateli domů nejsou ideální,“ poznamenal Jůzl. Podle jeho slov se radnice postará o ty rodiny, které platí nájem.

Prvotní kroky v záměru v pondělí odpoledne projednali havlíčkobrodští zastupitelé. A strávili nad ním vzrušenou debatou desítky minut. Návrh nejprve prezentován jako koncepce musel být na nátlak opozice přehodnocen pouze na záměr. I tak ale ještě nebylo nic definitivně stvrzeno.


Zastupitelé si vyžádali detailní analýzy situace prakticky ze všech městských odborů. Plno nezodpovězených otázek se totiž stále točí nad finančním zajištěním oprav za zhruba třicet milionů korun, nejsou dořešeny nájemní smlouvy s problémovými nájemníky, jasné nejsou ani všechny majetkové vztahy.
Dům v Havířské ulici, kam by se měly nepřizpůsobivé rodiny stěhovat, je ve velmi špatném stavu. Ze tří stran je obklopen silnicí, ze čtvrté je přilepen na areál Pleasu. „To není zrovna vhodný objekt k bydlení a zdravé prostředí pro obyvatele, jejichž chování se snažíme napravit,“ pro MF DNES podotkl opoziční zastupitel Zdeněk Kopecký.


U Kopeckého narazila i myšlenka na navrácení problémových rodin zpět do opravených domů u nádraží. „Okolí nádraží se stalo výstavní lokalitou. Je otázkou, zda pouhá oprava domů pomůže zkulturnit i nepřizpůsobivé obyvatele. Domnívám se, že nikoli,“ pochybuje.
JiříVondráček se dokonce domnívá, že by zde mělo být v budoucnu zřízeno jakési intervenční centrum se stálou službou, které by se o problémové obyvatele staralo. „Právě umístění poblíž vlakového a autobusového nádraží je k tomu vhodná. Tito lidé se do Brodu dostanou právě vlaky nebo autobusy a nemuseli by daleko,“ pravil.


Řešit situaci se město snaží už několik let. Zatím se mu však řešení nalézt nepodařilo. Stále tak doplácí na své předchůdce z devadesátých let, kteří poblíž nádraží zřídili sociální byty pro neplatiče a nepřizpůsobivé obyvatele, kam je sestěhovalo z celého města.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon