Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Brusel nezahájí právní kroky proti Francii kvůli Romům

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Evropská komise dnes oznámila, že upustila od zahájení právních kroků vůči Francii kvůli tomu, že nerespektuje evropská pravidla volného pohybu osob. Záruky, které dala Paříž a které se týkají úprav francouzské legislativy, jsou podle komise postačující. Věc souvisí s vyhošťováním balkánských Romů z Francie.

“Francie učinila to, oč ji Evropská komise požádala,” prohlásila eurokomisařka Viviane Redingová. Varovala však, že komise bude pozorně sledovat, zda Francie své závazky plní.

Komise žádala francouzskou vládu, aby do legislativy včlenila procedurální záruky pro občany, kteří jsou posíláni zpět do vlasti, jako tomu bylo u rumunských a bulharských Romů. Francouzská vláda se zavázala, že tyto záruky do svých zákonů zavede, a navrhla přesný harmonogram, podle něhož by se tak mělo stát do počátku příštího roku.

Evropská komise se rozhodla zahájit právní kroky vůči Francii 29. září. Rozhodnutí souviselo s postupem francouzských úřadů proti Romům, kolem něhož se rozpoutala bouře mezi Paříží a Bruselem. Komise tehdy dala Francii čas do půlky října, aby přišla s patřičnými změnami či jasným příslibem, zda a kdy k nim přistoupí.

Francie letos převážně do Rumunska a do Bulharska, tedy do dvou členských zemí EU, vrátila kolem 8000 Romů, kteří v unii tvoří největší etnickou menšinu. Podle kritiků si tím vláda a prezident Nicolas Sarkozy snaží zvýšit popularitu, která klesá kvůli úsporným opatřením přijímaným v souvislosti se současnou hospodářskou krizí. Paříž kroky odůvodňovala snahami o zajištění bezpečnosti a pořádku. Podle ní šlo o lidi, kteří nesplňovali zákonné podmínky k delšímu než tříměsíčnímu pobytu v zemi.

Redingová naopak hodlá pokračovat v šetření v dalším bodu, jenž se týká podezření z diskriminace Romů při jejich repatriacích počínaje srpnem. V této otázce však podle AFP nehrozí žádné zahájení právních kroků a EK jasně projevuje ochotu ke smířlivému postoji.

Odhaduje se, že ve zhruba půlmiliardové EU žije kolem deseti až 12 milionů Romů.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon