Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Brzy vyjde jeden z mála romských románů

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Na knižních pultech se co nevidět objeví román maďarského autora Menyherta Lakatose Krajina zahalená dýmem, jenž v jeho domovině vyšel již v roce 1975. Do takto rozsáhlé formy se prozatím pustila jen hrstka romských prozaiků. I z toho důvodu je dílo, které vychází v českém překladu po téměř šestatřiceti letech, se zvědavostí očekáváno.

Úplně poprvé vyšel román v loňském roce, pro řadu překladatelských chyb byl však záhy stáhnut z prodeje.

„Ponořte se do krajiny zahalené dýmem a prožijte s hlavním hrdinou silný příběh, který se odehrává na konci třicátých let minulého století na pozadí tragických dějinných událostí v horthyovském Maďarsku,“ lákají slova nakladatelství Dauphin k četbě Lakatosova románu. V lecčems autobiografickém příběhu se setkáme s chlapcem z romské osady, s jeho v mnohém idylickém dětstvím, ale i se syrovými zkušenostmi mladíka vrcholícími transportem do pracovního tábora.

Lakatosův román bude jistě stát za přečtení. Neméně zajímavý je však i život samotného autora. Pochází z původně kočovného rodu, jenž se na území Maďarska začal usazovat v půli 19. století. Menyhert Lakatos (1926) byl jedním z mála dětí, které přes všechny překážky plnily školní docházku. Studia dokončil na Vysokém učení technickém v Budapešti. Svá díla psal výhradně maďarsky.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon