Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Cameronova kritika konceptu multikulturalismu zvedla vlnu nevole

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Sobotní projev britského premiéra Davida Camerona na bezpečnostní konferenci v Mnichově, v němž prohlásil, že přílišná otevřenost Britů vůči kulturám dovezeným na ostrovy se neosvědčila, vyvolal okamžitou kritiku tamní muslimské obce i bývalého ministra zahraničí Jacka Strawa z nyní opoziční Labouristické strany.

“Je čas otočit stránku minulé politiky, jež selhala. Doktrínou multikulturního státu jsme povzbuzovali členy různých menšin k životu v komunitách oddělených navzájem i od zbytku občanů,” řekl. Obyvatelé takových komunit se podle Camerona neztotožňují dostatečně s Velkou Británií a jejich mladí příslušníci se snadno obracejí k extremismu. “Nepotřebujeme tolik pasivní tolerance, mnohem víc je nám zapotřebí aktivní a silný liberalismus,” řekl premiér.

Mimo jiné naznačil tvrdší postoj ke skupinám podporujícím islámský extremismus. Cameron hovořil o radikalizaci a příčinách terorismu, podle něj by pomohl důslednější dohled nad některými muslimskými organizacemi, které sice dostávají státní příspěvek, ale pro potlačení extremismu dělají jen málo.
“Posuďme tyto organizace pořádně: věří ve všeobecná lidská práva i pro ženy a lidi jiných vyznání? Věří v rovnoprávnost všech před zákonem? Věří v demokracii a právo lidí volit si vlastní vládu? Podporují integraci nebo separatismus? To jsou otázky, které bychom měli klást. Pokud v nich organizace propadne, neměli bychom se s ní zaplétat,” zaznělo od britského předsedy vlády.

Nejen tento bod vyvolal okamžitou reakci muslimských organizací v Británii. Podle nich je podstata problému mnohem složitejší. „Myslím, že si plete několik témat: národní identita a multikulturalismus nejsou spojené s extremismem. Ten vzniká jako výsledek různých faktorů,” uvedl pro BBC šéf islámské společnosti Ajmal Masroor.

Inayat Bunglawala ze skupiny Muslims4UK uvedl pro BBC: „Pan Cameron by se měl zamyslet nad tím, co se stalo od roku 2001, od invaze do Afghánistánu a do Iráku. Právě ty lze považovat za hlavní důvod radikalizace mladých muslimů, jakou dnes vidíme.“ To je dle Bunglawaly hlavní problém, nikoli integrace.

S tím, že by muslimské organizace v Británii měly být vnímány jako součást problému, nesouhlasí také Faisal Hanjra z britské muslimské rady, sdružující na 500 organizací.

Britské muslimy bránil i Jack Straw, kteří dle jeho slov vyznávají tytéž hodnoty jako zbytek Britů a stejně jako oni “mají hrůzu z terorismu”.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon