Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Celoevropsky rozšířená diskriminace Romů je historicky zakořeněná, uvádí AEDH

30. dubna 2012
Čtení na 2 minuty

Hluboce zakořeněné násilí a diskriminace vůči Romům je běžným jevem napříč evropskými zeměmi, míní zástupci Evropské asociace na obranu lidských práv (AEDH). Napětí roste i v souvislosti s hospodářskou krizí, kdy mezi lidmi klesá tolerance Členové AEDH se v Brně sešli s představiteli Českého helsinského výboru (ČHV).

Zástupci obou organizací se sešli v Brně na valné hromadě asociace a jejích 23 členských organizací z 19 zemí EU. Akce byla spojena se seminářem na téma Romové v Evropě.

Podle Anny Šabatové z ČHV mezi lidmi panuje o Romech řada předsudků. “Romové chtějí pracovat, podílet se na společném soužití a není jim to umožňováno,” uvedla. Často podle ní jde o reprodukované staré historické představy o této menšině. “Hodně lidí, kteří se později setkají s Romy, zjistí, že situace je jiná. Jsme hodně ovlivňováni nepřímými důkazy. Pro Romy je hodně těžké získat práci. Jeden z typických předsudků je právě (to), že nechtějí pracovat,” řekla Šabatová.

Stav v České republice a jiných zemích dnes nechtěla srovnávat. “Byla jsem šokována situaci na italských předměstích. Některé násilné akty jsou také například v Maďarsku ještě silnější, než jsme zažili v minulosti,” uvedla. Kritizovala například poměry ve Francii, která v minulosti vyhostila rumunské a bulharské Romy. “Žádná země není prosta násilí,” poznamenal francouzský zástupce AEDH Pierre Barge. Šabatová v této souvislosti řekla, že některé západoevropské země se k Romům chovají, jako by to nebyli evropští občané.

Odborníci v Brně řešili i aktuální situaci v Bělehradě, odkud bylo podle Šabatové vyhoštěno asi 250 romských rodin a prý se tak stalo bez upozornění a vyjednávání. Lidé údajně nedostali srovnatelné přístřeší. “Z toho vidíme, že vyhošťování Romů není nic nového a stále pokračuje,” uvedl bulharský člen AEDH Stoil Cicelkov.

ČHV uvádí, že v České republice roste averze většinové populace vůči Romům. Průzkumy a sondáže prý ukázaly, že za deset let stoupla asi z 60 na 75 procent

Podle AEDH jsou Romové největší evropskou etnickou menšinou čítající deset až 12 milionů lidí. Denně se potýkají s předsudky, netolerancí, diskriminací, sociálním vyloučením a chudobou.

Odborníci v Brně diskutovali o třech tématech – násilí vůči Romům, diskriminaci Romů a o přístupu menšiny k jejím právům. V posledním z bloků se zabývali tématem potvrzení důstojnosti Romů.

Evropská asociace na obranu lidských práv (EADH – The European Association for the Defense of Human Rights) sdružuje uskupení, která hájí lidská práva v zemích Evropské unie. Snaží se ovlivnit instituce právě ve prospěch lidských práv, která přitom nemají být podle EADH chápána jako něco, o co se stará výhradně stát, ale i jako něco, co vytvářejí a garantují občané pro občany.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon