Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Cenu Muzea romské kultury získal učitel Sajko

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Letošní cenu Muzea romské kultury v Brně dostal v pátek slovenský učitel Ján Sajko. Více než 20 let učí výtvarnou výchovu v základní škole v Jarovnicích, největší romské osadě u Prešova.

Sajko učí tak, že děti dokáže zaujmout nejen ve svých hodinách, ale vytváří ve škole příznivou atmosféru. “Dětem to pak pomáhá i v ostatních předmětech,” řekla novinářům ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Sajko také neúnavně práce svých žáků rozesílá po domácích i zahraničních soutěžích, a tak malí Jarovničtí už obdrželi ocenění z Japonska, Indie, Belgie či Norska. Na předávací ceremoniály bere vždy autory prací s sebou, aby poznali i život mimo osadu. “Děti by se bez jeho přičinění nedostaly dál, většinou se nedostanou ani do Prešova, který je vzdálený dvacet kilometrů,” dodala za muzeum Jana Poláková.

Se Sajkem se pracovníci muzea setkali už počátkem 90. let na svých výzkumných cestách. S muzeem byl v kontaktu kvůli výstavě, kterou z tvorby jeho žáků uspořádalo. Část předmětů je dodnes v muzejních sbírkách. “Máme kolekci asi deseti kusů maleb na deskách vyřazených školních lavic, což je ojedinělé,” uvedla Poláková.

Sajko učí na druhém stupni základní školy. Svou práci přizpůsobil romským dětem. Často s nimi například tvoří kolektivní díla, protože zjistil, že individuální práce vystavené na školních chodbách děti časem poničí. Ke společnému dílu mají děti vztah. Naučil je také, že když mu poztrácí všechny pastelky, nebudou mít čím kreslit. Úspěšný je podle muzejníků i v tom, že děti v tvorbě nijak neomezuje, vznikají tak třeba postavy se zelenými vlasy a fialové kočky. Právě barevností jsou dílka dětí výjimečná.

Cenou chce muzeum každoročně ocenit osobnosti, které se významně zasloužily o rozvoj romské kultury a pomoc Romům, ale o nichž se jinak příliš neví. Loňskou první cenu dostala muzejní mecenáška a redaktorka Českého rozhlasu Jana Šustová. Muzeu věnovala mnoho sbírkových předmětů.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon