Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Černý anděl

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Psaní tohoto profilu bylo pro mě velkým zážitkem, protože jsem se musela ponořit do svých vzpomínek zpátky až do dětství. Objektem mého zájmu se totiž stal můj o rok starší bratr Dezider. O jeho životě a názorech jsme si povídali u mámy v kuchyni.

Deži se narodil stejně jako já v Pardubicích. Chodili jsme spolu do stejné třídy základní školy celých osm let, dokonce jsme seděli v jedné školní lavici. Ačkoliv byl Deži o rok starší, máma chtěla, abychom byli jako sourozenci v jedné třídě, a tak šel bratr do školy o rok později. Během školních let byl Deži mým ochráncem, rytířem. Byl na mém každém kroku, nikdo mi nesměl říct křivého slova, jinak ho Deži okamžitě potrestal. Na druhou stranu jsem se v začínající pubertě nesměla bavit s tzv. zkaženými holkami nebo pobývat ve společnosti, kterou považoval za špatnou.

Byli jsme nejen sourozenci, ale také velcí kamarádi. Chodili jsme spolu ven, měli společné zájmy, jako třeba četbu a zpěv, tancovali jsme ve stejném tanečním kroužku, hráli divadlo, prostě jsme bez sebe nedali ani ránu. Deži se díky svému tanci dokonce prosadil v taneční skupině Mon Signore a vystupoval jako tanečník ve videoklipu kdysi slavné rapové skupiny Rapmasters.

Deži je velice inteligentní, vždy se učil ve škole dobře. Navíc byl díky kamarádské povaze ve škole oblíbený, samozřejmě hlavně u holek, které ho hrozně obdivovaly.

Neměli ho však rádi jen ve škole. Při našem stěhování z Pardubic do Prahy (Dežimu bylo tenkrát patnáct) se s ním přišla rozloučit snad půlka Pardubic.

Pro Dežiho byl den stěhování tou nejhorší chvílí v jeho dosavadním životě. Trvalo velmi dlouho, než si zvykl na Prahu, byl nešťastný, nedokázal si najít nové kamarády. Naštěstí se postupem času situace zlepšila a on se spřátelil s kluky té doby komerčně úspěšných skupin Lunetic, Chaozz, DJ Ricardo a dalších.

V té době také založil pětičlennou vokální skupinu Black Angels: „Bylo to pro mě nejúspěšnější životní období, pracovně jsem byl šíleně vytížený nejen koncertováním s Black Angels, ale i prací v modelingu. Například jsem nafotil módní katalog pro značku Levi‘s, působil jsem jako model na módních přehlídkách,“ vzpomíná Deži.

Po dvou letech koncertování se skupina Black Angels rozpadla. Důvodem byly drogy, které jeden z členů kapely (ne Deži) začal užívat. S koncem Black Angels postupně skončila i Dežiho práce v modelingu a bratr se začal živit jako prodavač v Elektru.

V osobním životě pro něj nastalo stejně nešťastné období jako v životě pracovním. Rozešel se s neromskou přítelkyní Katkou, s níž má dnes již šestiletou dceru Sárinku.

Dalším jeho životním mezníkem bylo natáčení amerického filmu Blade II s Wesleym Snipsem v hlavní roli. Tam se Deži seznámil se svou současnou romskou přítelkyní Žanetou, s kterou má tříletého syna Patrika. Loňského ledna o bratrových narozeninách zasáhla Dežiho další rána osudu. Žaneta náhle upadla do kómatu následkem obyčejné chřipky. Po dvou měsících, kdy lékaři nedávali Dežimu ani mizivou naději, se naštěstí Žaneta vrátila opět do života. Za chřipku ovšem zaplatila vysokou cenu. Má totiž částečně nehybnou nohu, trvalé poškození mozku a její stav se bohužel nijak zvlášť nelepší.

Deži v současné době pracuje v tiskárně jako vedoucí směny, stará se o ženu a dítě a už zase spřádá nové životní plány do budoucna.

Přeji Dežimu jako jeho sestra z celého srdce do dalšího života hodně štěstí a lásky, protože si do této doby v životě hodně vytrpěl.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon