Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Český západ otevře v Dobré Vodě novou textilní a keramickou dílnu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Sdružení Český západ, které už od roku 2002 pomáhá sociálně slabším lidem a Romům v Dobré Vodě u Toužimi, otevře textilní a keramickou dílnu. Vznikla v někdejší hájence, kterou sdružení dostalo do pronájmu od řádu trapistů z nedalekého kláštera v Novém Dvoře. Ti se postarali i o financování úpravy prostor. Nové dílny nahradí původní dílnu umístěnou přímo v sídle Českého západu a pracovat v nich bude až osm žen. ČTK to dnes oznámila mluvčí sdružení Eva Haunerová.

Český západ začal s textilní a keramickou výrobou v roce 2003 a zaměstnával v ní několik žen ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku. Původní prostory v sídle sdružení ale nevyhovovaly, řekla Haunerová. Například keramická dílna byla provizorně umístěna v maringotce na dvoře a nebylo možné používat vypalovací pec. “Ani textilní dílna příliš nevyhovovala, chyběl v ní třeba sklad. V hájence mají dílny mnohem více místa a jsou soustředěny jen do jedné budovy,” konstatovala mluvčí.

Pro vedení dílen přijalo sdružení mistrovou, která bude zaučovat nové pracovnice. Těch se má v dílnách celkem střídat vždy zhruba osm. Například textilní dílna již několik let šije tašky, kapsáře, pytlíky na pečivo, zástěry a prostírání. Zboží nabízí na internetu, ve vlastním dobročinném obchodě BUŤI v Plzni nebo v dalších krámcích, řekla Haunerová. “V nových prostorách chceme opět začít i s tkaním koberců,” dodala vedoucí dílny Kamila Součková pro ČTK.

Občanské sdružení Český západ působí v romské komunitě v Dobré Vodě od roku 2002. V počátcích řešilo skoro stoprocentní nezaměstnanost místních. Teď má práci přes polovinu z obyvatel v produktivním věku. Pro Romy sdružení pořádá i vzdělávací a rekvalifikační programy, pořádá různé aktivity pro děti i dospělé a poskytuje jim sociální služby. Z Dobré Vody potom přeneslo činnosti také na Toužimsko a Tepelsko.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon