Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Chanovské sidliště se dočkalo rekonstrukce

09. února 2012
Čtení na 1 minutu

V mosteckém sídlišti Chanov, vrcholí rekonstrukce čtyř panelových domů. Městu se na jejich opravy podařilo získat desítky miliónů korun z Evropské unie.

Chanovská sociálně vyloučená lokalita vznikla na konci 70. let minulého století. Do 12 panelových domů byli sestěhování Romové z mnoha oblastí. Vzniklo tak ghetto. Vedení města používá termín – deprivované zóny, které bylo užito ve studii Ivana Gabala z roku 2006.

Jedinou starostí, která po investici vzniká bude, jak zajistit, aby nájemníci zrekonstruované domy udržovali. To by měly zajistit hlídky strážníků, ale i nové kamery, které se v sídlišti objeví. Do lokality chce teď Most zavést kamerový systém. „Tak, jak se osadily kamery v centru Mostu, bude se pokračovat i v Chanově a dalších čtvrtích," řekl ekonomický náměstek primátora Karel Novotný (ČSSD). Na IPRM získalo město dohromady přes 200 milionů korun z evropských dotací, od kamer si slibuje nejen dohled nad zrekonstruovanými domy, ale především snížení kriminality obecně. Ovládat je bude městská policie.

„V Chánově v podstatě rekonstrukce už končí. V současnosti řešíme spíš vícepráce, které se objevily až po odhalení spodní části stavby. Jeden z bloků má statut sociálního bydlení. Co nás omezuje v rozhodování je udržitelnost projektu. Musíme zajistit že ty domy budou obyvatelné – z projektu je to pět let.“ popsal pro ČRo průběh oprav a využití domů náměstek mosteckého primátora Luboš Pitín.

Ředitel Domu romské kultury Martin Nebesář je ale přesvědčený, že o opravené domy by se měli starat místní a ne Mostecká bytová, kterou určilo město. Společnost Mostecká bytová každopádně nebude pro Most jen spravovat sídliště Chanov, bude pro něj i vymáhat dluhy na nájmech a dalších poplatcích. Vedení města věří, že vše ohlídají plánované kamery. Společně s Domem romské kultury by ale navíc chtělo vrátit do sídliště domovníky, kteří by se o jednotlivé domy starali.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon