Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Chcete být policistou či policistkou?

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Titul tohoto čísla Romano voďi není ani v nejmenším náhodný. Naprosto záměrně jsme poprosili tři mladé lidi, aby s námi zašli 10. září na letenskou pláň v Praze, kde probíhal Den s policií, a nechali se vyfotit s policejní čepicí na hlavě. Již v minulém čísle jsme vás totiž informovali v rubrice Ptáme se za vás o kampani ministerstva vnitra zaměřené na přijímání příslušníků menšin k Policii ČR. Dnes se chceme zaměřit na pár praktických informací, které mohou potenciálním zájemcům pomoci. Bylo by milé, kdybychom si všichni pomalu začali zvykat na to, že botičku námi zaparkovanému automobilu může klidně nasadit uniformovaný Rom nebo že nás bude legitimovat Vietnamec atd., přesně jak to minulý měsíc v odpovědích pro tento magazín formulovala Kateřina Pospíšilová z odboru bezpečnostní politiky MV.

Tak tedy alespoň stručně. . . Pro rok 2006 připravilo Ministerstvo vnitra ČR informační kampaň zaměřenou na přijímání příslušníků menšin k Policii ČR. Realizace kampaně byla ministerstvu a policii uložena vládou ČR ve Strategii pro práci Policie ČR ve vztahu k menšinám (schválena 11. ledna 2006 usnesením č. 49).

Hlavním cílem kampaně je informovat, probudit zájem a navázat kontakt s potenciálními uchazeči o práci u policie z řad menšin. Slogan, který bude kampaň charakterizovat, zní „Policie ČR je také vaše policie“. Cílovou skupinou jsou příslušníci všech národnostních a etnických menšin v ČR, kteří splňují základní podmínky pro přijetí k policii, zvláštní pozornost bude zaměřena na mladé lidi ve věku 17 až 30 let. Zájemci o práci u police z řad menšin jsou přijímáni za zcela stejných podmínek jako kdokoliv jiný.

Jednou z hlavních myšlenek celého projektu je také prezentovat policii jako moderní firmu, oproštěnou od předsudků, která je otevřená přijímání příslušníků menšin a která tento krok zároveň chápe jako obohacení své firemní kultury.
Kampaň organizátoři speciálně zacílili na tři regiony: Prahu, Ústí nad Labem, Brno.

Co musí potenciální zájemci splňovat?

* Musí být občanem České republiky starším osmnácti let

* Trestní bezúhonnost

* Mít minimálně středoškolské vzdělání s maturitou

* Splňovat fyzickou, zdravotní a osobnostní způsobilost k výkonu služby (prokazuje se čtveřicí testů: člunkovým během, během na tisíc metrů, celomotorickým testem a cvičením kliků). Dále se počítá se zvládnutím psychologických testů a vyšetřením, zda nejste uživateli omamných a psychotropních látek.

* Doklady nutné pro přijímací řízení: občanský průkaz, doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání, rodný list, výpis z rejstříku trestů ne starší než tři měsíce, výpis ze zdravotní dokumentace a doklad o dosavadní praxi

Co byste ještě měli vědět?

Po přijetí k Policii ČR musí každý úspěšný zájemce absolvovat osmnáctiměsíční odbornou přípravu na Střední policejní škole v Praze, Brně, Jihlavě nebo v Holešově.

***

Důležité kontakty:

Středisko informací a personálního poradenství Policejního prezídia České republiky, Bubenská 1, Praha 7 17000, Tel.: 266710715 E-mail: vltavska@mvcr.cz Právě tam, budete-li mít další dotazy, získáte odpovědi včetně konkrétních adres ve vašich městech, krajích, na něž se můžete obrátit.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon