Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Chvíli trvá stát se dobrým politikem

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Někdo si myslí, že pokud je člověk mlád, neví o životě, starostech a pracovním koloběhu své. I já jsme si to myslela, ale pouze do té doby, než jsem poznala šestadvacetiletou Denisu Berouskovou Pechovou, mladou ženu, která je již čtyři roky vdaná za stejně starého Matěje.

Již při prvním setkání s touto mladou dámou vás osloví její ryzost a naprostá otevřenost. Denisa je totiž člověk, který ví přesně, co od života může očekávat.
Denisa Berousková pochází z Kolína, kde žije a pracuje jako sociální pracovnice občanského sdružení Prostor. „V Prostoru pracuji od ledna jako sociální pracovnice programu, který kromě jiných služeb nabízí služby poradenského centra pro drogově závislé spoluobčany, nízkoprahového klubu a projektové kanceláře.“ Denisa se věnuje zejména poradenství a asistenci klientům na úřadech. Do té doby, než dostala nabídku pracovat v o. s. Prostor, působila tři roky na Městském úřadě v Kolíně, kde její služby byly podobného charakteru jako v Prostoru. Její další prací je překládání romského jazyka do českého pro soudní potřeby. „Z romštiny tlumočím při samotném soudním přelíčení a to mě opravdu baví. Často také překládám různá usnesení a rozhodnutí. Práce s lidmi má ale i zápornou stránku, a tak se i já jako každý člověk občas setkám s nevděkem okolí a to mě opravdu zabolí. Přesto se dokážu nad to povznést a jít dál, jelikož si říkám, že je v České republice mnoho občanů, kteří pomoc sociálního pracovníka zkrátka potřebují.“

Denisa má dvě mladší sestry a jednu neteř; rodina pro ni znamená stabilitu, zázemí a domov, kam se vždycky může vrátit. „Od té doby, co mému manželovi umřeli oba rodiče, si uvědomuji, jak je život křehký a vzácný. Začala jsem více času trávit se svou rodinou.“ Denisa se vdávala na dnešní poměry celkem brzy. Tehdy jí bylo dvaadvacet let a manželství bylo jedním z mnoha životních krůčků této mladé ženy. Jak sama říká: „Vztah zpečetěný manželstvím nabude najednou úplně jiného rozměru, nežli je chození dvou mladých lidí. Takový svazek obnáší své klady a zápory, přesto nelituji, jelikož jsme se s manželem brali z opravdové lásky. Občas se mi stane, že se lidé, i ti starší, diví, že jsem v dnešní době vdaná. Tak například dnes se tomu podivila jedna paní, kterou jsem potkala ve vlaku cestou do Prahy. A jak čas ubíhal, daly jsme se obě do řeči. Mohu vám říci, že mě její údiv celkem pobavil.“ V současné době studuje stejně jako její mladší sestra Anna druhý ročník Vysoké školy politických a společenských věd, obor politologie, v Kolíně. „Politologii studuji právě proto, že mě zajímá současná politika. Mrzí mě, že v politice nemají větší zastoupení Romové. Já sama jsem prošla politickým výcvikem, který pořádalo občanské sdružení Athinganoi. Myslím, že jsem díky výcviku měla možnost získat mnoho informací, které určitě později využiji. Přesto jsem si vědoma, že z jednoho výcviku se nikdo politikem nestane. Často říkám, že dobrým politikem se člověk stane v průběhu několika let a to jen, pokud se tomu již nějakou dobu aktivně věnuje a nabude patřičných zkušeností.“ O Denise vím, že zkušenosti opravdu sbírá ze všech stran. Je členkou bytové komise a také sociální a zdravotní komise v Kolíně. Kromě jiného si vyzkoušela kandidaturu za politickou stranu SNK-ED. Přesto, jak říká, musí nasbírat mnoho zkušeností, aby mohla vstoupit do opravdu velké politiky. „Nejvíce sympatizuji se stranou ODS, do které bych jednou v budoucnu chtěla vstoupit. Názory této strany mi přijdou hodně radikální, já radikální názory ostatně také zastávám. Do politiky vstoupím ve chvíli, kdy mi trošku odrostou děti, které s Matějem plánujeme.“ Na otázku, co si nejvíce v současné chvíli přeje, odpovídá bez většího zaváhání. „Mým přáním je, aby rodiče co nejvíce podporovali vzdělání svých dětí, a také, aby se na školách začal vyučovat romský dějepis.“

Deniso, co pro tebe znamená štěstí?

Před 26 lety jsem měla opravdu velké štěstí. Narodila jsem se do rodiny, která mě má opravdu ráda a která mě podporuje. No a také jsem potkala svého manžela Matěje, se kterým bych se chtěla celý život dělit o radosti a strasti.
Nezbývá než Denise popřát štěstí v jejím už tak bohatém životě.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon