Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Cinka Panna hvězdou nového filmu

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Za rok touto dobou bude mít za sebou premiéru nový celovečerní film slovenského režiséra Dušana Rapoše Cinka Panna. Ve známost tak vejde další z významných postav romské historie.


Není to však poprvé, co se scenárista Ľubomír Slivka setkává s tématem Romů.

Se svým otcem, filmařem a etnografem Martinem Slivkou, spolupracoval při přípravách dokumentu Deti vetra o Romech z různých států Evropy.


Tentokrát Slivku zaujala postava legendární houslistky Cinky Panny, jejíž život je symbolem vzdoru proti předurčené roli romské ženy. „Chce být hudebnicí, touží se prosadit, osvobodit se od úlohy poslušné dcery a manželky,“ shrnuje Slivka, podle nějž má Cinka Panna Romům připomenout jejich vlastní kořeny, hrdost a hodnotový systém.


Vraťme se však o tři století zpět, do doby, v níž slavná houslistka vyrůstala. Narodila se v roce 1911 do proslulé muzikantské rodiny, své místo na výsluní si ale musela vzhledem ke své době i pohlaví tvrdě vybojovat. Po vdavkách pak stanula jako nejlepší houslistka v čele manželovy nově založené kapely, která si získala věhlas v Uhersku, Rumunsku či Polsku. Kapelu vedla v mužském oblečení s fajfkou v ústech, ani tato výstřednost však nebyla překážkou pro mnohé nabídky k sňatku od mocných pánů. Její oddanost a věrnost manželovi však byla věhlasná, pravděpodobně se i stala motivem této písně: „Cinka Panna, krásně hraješ, jen kamenné srdce máš, srdce kámen, rty oheň, nemůže se jich zmocnit žádný.“ Není divu, že svým životem inspirovala mnohé básníky, prozaiky i dramatiky, kteří její jméno zvěčnili ve své tvorbě. V roce 1983 například uvedlo divadlo v Komárně hru Jókaie Mora Milovaná k smrti.


Film zachycuje sedmnáct umělkyniných let života, od narození až po chvíli, kdy se jí naskytla příležitost hrát na císařském dvoře. Hlavní ženskou roli ztvární gruzínská herečka Anna Gurji, roli romské vědmy pak přijala Slovenka Zuzana Krónerová, známá i z českých snímků Divoké včely a Pupendo. Neuvěřitelný příběh o ohromujícím talentu a síle překročit zažité společenské hranice přijde do slovenských kin v létě 2008.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon