Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Čunek zničil důležitý důkaz ve své korupční kauze

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Vicepremiér Jiří Čunek zničil diář z roku 2002, který vedla jeho bývalá sekretářka Marcela Urbanová. Diář, který předložila Urbanová jako důkaz v Čunkově úplatkářské kauze, vydala policie Čunkovi zřejmě nesprávně – nárok na něj měla údajně právě Urbanová. Informaci přinesla dnešní Mladá fronta Dnes.

Čunek byl počátkem loňského roku obviněn, že v roce 2002 převzal ve funkci starosty Vsetína půlmilionový úplatek. V inkriminované době existovaly podle listu dva Čunkovy diáře: první byl jeho osobní, do druhého mu zaznamenávala program Urbanová. Čunek později diář sekretářky, který mu vydala policie, zničil, a ponechal si pouze svůj vlastní. MfD řekl, že to udělal, protože mu připadalo zbytečné mít jednu věc dvakrát.

O tom, že se diář ztratil, se Urbanová údajně dověděla loni v květnu. Tehdy se v případu obviněného Čunka objevili dva jeho bývalí podřízení, kteří mu poskytli údajně nepravdivé alibi: řekli, že Čunek neměl čas převzít úplatek, protože byl s nimi na poradě. Urbanová si prý ovšem v únoru roku 2002 do svého diáře poznamenala, že tato porada se ve skutečnosti posunula na jiný termín.

Čunkovo trestní stíhání bylo později zastaveno. Před olomouckým okresním soudem se teď ale z údajného křivého svědectví zodpovídá jeden z těch, kteří Čunkovi poskytli alibi: Jaromír Kudlík. Státní zástupce má z diáře Urbanové k dispozici pouze policejní kopii, kterou mohou Kudlíkovi obhájci podle MfD zpochybnit jako nevěrohodnou.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon