Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Čunkovi příznivci jdou demonstrovat, nelíbí se jim řešení případu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Demonstraci na podporu vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který byl obviněn z přijetí půlmilionového úplatku, chtějí ve středu před úřadem vlády uspořádat jeho příznivci. Podle nich není Čunkovo trestní stíhání standardní, požadují “bezodkladné a spravedlivé” vyřešení případu. Svolavatel akce Zbyněk Horváth to dnes uvedl v rozhovoru na serveru Aktuálně.cz.

Další demonstraci chce uskupení nazvané Výbor na obranu Jiřího Čunka uspořádat ve čtvrtek před vsetínskou radnicí. Třetí akce se má konat v pondělí před státním zastupitelstvím v Přerově, které se Čunkovým případem zabývá. Před týdnem před Strakovou akademií naopak proti vicepremiérovi protestovali Romové. Žádali jeho odchod z vlády za výroky o “opálených”, kteří “dělají binec a ohně na náměstích”.

Policie místopředsedu vlády obvinila z přijetí půlmilionového úplatku začátkem letošního února. Údajně ho převzal jako vsetínský starosta v únoru 2002 od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek převzetí úplatku popírá.

Čunkovým případem se zabývá přerovské státní zastupitelství. Podle Horvátha ale není “místně příslušné” k tomu, aby se kauze věnovalo. Výbor na svém webu uvedl, že neexistuje obžaloba, nemůže se tak konat soud a případ nemůže být uzavřen. “Rozhodně neřešíme Čunkovu vinu či nevinu. Máme ale dostatek důkazů k tomu, abychom tvrdili, že se nejedná o standardní trestní stíhání,” uvedl Horváth. Míní, že za Čunkovým případem je snaha “zlikvidovat nepohodlného politického oponenta” a “někomu na likvidaci Čunka záleží”. Na pražskou akci by měl podle něj dorazit i Čunek.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon