Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Čunkův přístup k Romům vyvolává ve společnosti nenávist

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Romští a další aktivisté podali trestní oznámení na vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) za jeho výrok o „opálených“ Romech, kteří dělají binec a ohně na náměstích. Oprávněně. „Navodil dojem, že Romové jsou nepřizpůsobiví a neochotní vydělávat si prací,“ uvedla bývalá poslankyně Monika Mihaličková. A má pravdu.Jestliže místopředseda vlády paušálním odsudkem ostrakizuje Romy a to s poukazem na jejich tmavší pleť, prostě a jednoduše se dopouští rasistického výroku. Buď nedokáže dohlédnout důsledků svého konání, nebo o nich, a tím hůř, naopak ví. V obou případech nemá ve vládě co pohledávat. Ve slušné zemi by s takovýmto chováním ve vládě už dávno nebyl, v ČR má naopak podporu některých kolegů z KDU-ČSL, občas v této kauze lavíruje i premiér Mirek Topolánek, který sice jeho výrok o Romech odsoudil, jindy však pro změnu tvrdil, že novináři proti Čunkovi vedou kampaň. To je ovšem nesmysl.

Podobná smršť článků nedávno proběhla v médiích okolo tehdejšího premiéra Stanislava Grosse a jeho nevysvětlených příjmů. Jeho příznivci samozřejmě také poukazovali na to, že jde o kampaň – toto slovní spojení se mezi politiky pomalu stává módní.

Každý politik přeci musí počítat s tím, že novináři budou rozebírat jeho jednání a výroky, obzvlášť, když jim tak „nahrává“ jako Čunek.
Ten pronesl zmíněný rasistický výrok v telefonickém rozhovoru se čtenářem Blesku, a to v redakci listu. Potom tvrdil, že prý netušil, že jeho výrok Blesk zveřejní. Následně se v TV Prima „omlouval“ tímto způsobem: „Omlouvám se všem těm, kteří jsou tím pobouřeni, protože patří do nějakých minoritních skupin, ale zároveň jim chci říct, že to nepochopili… Já jsem o nich nemluvil ani jsem k nim nemluvil.“ Tyto hloupé výmluvy jsou jasnou nahrávkou novinářům na smeč. Veškeré antidiskriminační kampaně, na něž stát vynaložil velké úsilí, jsou kvůli předsedovi lidovců k ničemu. Čunek svým počínáním lidi oslovuje a probouzí v nich to nejhorší, co se v nich skrývá: latentní rasismus, zášť, nenávist, pohrdání spoluobčany. Pro ilustraci si stačí projít internetové diskuse k článkům o Romech apod. Tyto diskuse jsou, samozřejmě anonymně, doslova zavaleny nenávistnými rasistickými výroky. A mnozí z těchto „diskutujících“ se hlásí k Čunkovi a vyslovují mu podporu. Server idnes.cz už několikrát zrušil celou diskusi pod článkem s tímto odůvodněním: „Omlouváme se všem slušným čtenářům za to, že jsme zrušili diskusi pod článkem. Někteří jiní ji bohužel zneužívali k opakovaným rasistickým a vulgárním výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě.“

Čunka přímo podporují i ti nejhorší extremisté v ČR. Například na webu Národního odporu (nejmilitantnější neonacistická organizace v ČR) se mimo jiné píše toto: „Naši ukřičení spoluobčané chtějí podat trestní oznámení na již snad světoznámého ,buřiče‘ Jiřího Čunka, jenž jim nesmírně ubližuje svými výroky, které věrně opisují to, co si myslí a ví většina národa…“ Pozadu nezůstala ani smutně proslulá Národní strana: „Pominu-li, že Čunek vyjádřil skutkovou podstatu dotační politiky našich vlád, tedy realisticky zhodnotil ofi ciální přístup ČR k nepřizpůsobivým menšinám, musím s ním plně souhlasit.“ Čunek svým populistickým jednáním nebezpečně mění atmosféru ve společnosti. Kvůli němu se rasismus a xenofobie postupně stávají pro mnohé české občany přijatelnými politickými nástroji a zároveň potvrzením jejich vlastní záštiplnosti coby oprávněného pocitu. Je proto třeba i nadále žádat jeho odchod z politiky.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon