Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Cyril Koky: Na Slovensku se dostal Rom do parlamentu. A jak je to u nás?

20. března 2012
Čtení na 3 minuty

Předčasné parlamentní volby na Slovensku,které jsme mohly sledovat 10. března 2012, jsou velkým vítězstvím strany Směr sociální demokracie. Se ziskem 44 % hlasů se tato strana stala absolutním vítězem voleb. Je to neuvěřitelný výsledek, o kterém se může stranám na české politické scéně jenom zdát. Pravicové strany na Slovensku, zejména díky kauze Gorila, absolutně propadly.

Osm romských kandidátů na kandidátkách politických stran získalo dohromady 11 268 preferenčních hlasů. Do parlamentu se tak díky nim dostal jediný kandidát a to Peter Pollák, který kandidoval za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OľaNO). Získal celkem 6072 preferenčních hlasů, které ho tak dostalo na 14 místo kandidátky a tím i do Národní rady SR. V novodobé samostatné historií Slovenské republiky je tomu poprvé, kdy do zákonodárného sboru usedne romský zástupce. To je velký úspěch.  Jsem přesvědčen o tom, že Peter Pollák bude stejně dobrým poslancem, možná i lepším než jsou nově zvolení poslanci NR SR. Velké poděkování si zaslouží i leader strany Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OľaNO ) Igor Maťovič, který Petra Polláka protlačil na volitelné místo kandidátky. Strana Rómskej únie na Slovensku (SRÚS), které kandidovala pod číslem 15, ve volbách zcela propadla. Získala celkem 2891 hlasů, co ji zajistilo 0,11% všech hlasů.

Za další pozitivum  slovenských voleb vnímám volební neúspěch Jánu Slotu a jeho SNS , které se do nového parlamentu nedostalo. Je to velké vítězství pro demokracií a politickou kulturu na Slovensku. Táto strana proslula ostrými výpady proti Romům a zejména Maďarům žijící na Slovensku.

Politické zastoupení českých Romů.

Romové v ČR mají velmi málo svých politických zástupců na místní a komunální úrovni a je velmi smutné, že romská menšina nemá dosud jediného svého zástupce ani v parlamentu. Posledním romským zástupcem zde byla Monika Mihalíčková, a to v letech 1998 – 2002.
Tento stav není pro zdejší romskou populaci příznivý. Myslím si, že by bylo od politiků čestné, aby se přestali vymlouvat, že Romové nemají své zastoupení, protože nevolí nebo se nedokážou zorganizovat. Naopak by měli romským kandidátům nabídnout volitelná místa na svých kandidátkách. Je tady totiž národnostní menšina, která má ve společnosti neoficiálně okolo 250 000 členů, kteří by měli mít své zastoupení.

V systému poměrného zastoupení by mělo být povinností každé politické strany nabídnout na volitelném místě místo romskému kandidátovi, a to bez ohledu na to, jestli se Romové dokážou organizovat či nikoliv. To samo o sobě je gesto. Politické zastoupení prostřednictvím velkých politických stran by mohlo značně napomoci v emancipaci romské menšiny u nás.Pochopitelně by si to vyžadovalo určitou otevřenost a odvahu od českých politických stran. Bohužel se stává, že v předvolebním období se málokterá politická strana k takovému kroku odhodlá. Prosazovat aktivní řešení romských problémů v předvolebním období se zrovna nemusí dané politické straně vyplatit. Tato problematika není veřejností zrovna pozitivně přijímána. Naopak, pokud se politik ukáže být důraznějším v řešení problému romské menšiny, obzvlášť před volbami, může mu to pomoci k vítězství ve volbách.

Je však velkou chybou, že k volbám chodí příliš málo romských voličů. Případné získané hlasy tak nejsou pro žádnou z politických stran patřičnou motivací, což je velká škoda. Důvodem může být pocit, že politické strany se nezajímají o každodenní problémy Romů a nenabízejí jejich zdárné řešení. Na druhou stranu si za tento nezájem politických stran mohou částečně i Romové sami. A to tím, že k volbám příliš nechodí a nekandidují.  V takových chvílích totiž nejsou ve volebním čase pro politiky zajímaví. Ti tak nemohou počítat s případnými romskými hlasy, a tedy nemají potřebu nabízet zdárná řešení. Myslím si, že pro celkové zlepšení dané situace může silná a důvěryhodná romská reprezentace hodně udělat. Díky tomu by pak mohly politické strany o Romech uvažovat jako o politické síle, která by mohla být při příštích volbách tím významným jazýčkem na miskách vah.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon