Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Další poplašná zpráva tvrdí: "Jistá menšina nemusí platit za léky."

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Emailem se šíří další poplašná zpráva. Ministerstvo ji už dementovalo.

Stále častěji se prostřednictvím internetu a emailu šíří poplašné zprávy. Tentokrát se objevila jedna, která obviňuje Romy z toho, že v lékárně nemusí platit za léky. Zpráva již vyvolala udivené reakce promítající se do mnoha udivených dotazů na nejrůznějších diskusních fórech, je-li tomu skutečně tak.

V emailu nazvaném : „Šok v lékárně, INFORMUJ VŠECHNY!“ anonymní autor tvrdí: „Byl jsem v lékárně koupit dětem kapky na kašel a do nosu atd. Přede mnou byla menšina, vybrali si léky a pak vytáhli papír ze sociálky, … lékárnice ho potvrdila a odešli. Ptal jsem se, co to bylo a ona mi sdělila, že jsou sociálně slabí, tak jim stát platí léky.

Málem to se mnou seklo, zaplatil jsem 500,- Kč a naštvaný šel domů. Pracuji, platím SP, ZP, daně – a to všechno na ně a jim podobným. PROSÍM,SDÍLEJTE TO DÁL, S TÍM UŽ SE MUSÍ NĚCO UDĚLAT!“

Poplašných anonymních sdělení tohoto hysterického a lživého tvrzení využívají někteří jedinci k manipulaci ostatních a k získání pro vlastní názor, věc, aktivitu.

K celé záležitosti se vyjádřil odborník z Ministerstva práce a sociálních věcí, který danou „praxi“ popřel: „Lidé, kteří byli uznáni za osoby v hmotné nouzi a pobírají některou z dávek pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení nebo mimořádnou okamžitou pomoc), jsou podle zákona o veřejném zdravotním pojištění zbaveni pouze povinnosti úhrady regulačních poplatků.

Avšak tento ani jiný zákon je nezbavuje povinnosti hradit samotné léky!

Pokud by si šel pro léky, které jsou hrazeny pacientem – nebo kde je spoluúčast pacienta, pak musí tyto peníze zaplatit jako každý jiný!

Na základě informací ministerstva zdravotnictví má lékař možnost každou nemoc řešit lékem bez doplatku. V případě, že takovýto lék není možné ze zdravotních důvodů předepsat, může příslušná zdravotní pojišťovna uhradit ve výjimečných případech zdravotní péči, jinak zdravotní pojišťovnou nehrazenou, je-li její poskytnutí z hlediska zdravotního stavu pojištěnce jedinou možností. Výše uvedené poskytnutí zdravotní péče je ve většině případů vázáno na předchozí souhlas revizního lékaře.

Text řetězového e-mailu tuto skutečnost překrucuje ve smyslu “Já zaplatil 500 – on nic”. Tak to prostě není! I příjemce dávky by musel těch 500 Kč mínus poplatek za recept zaplatit“, píše se v citovaném vyjádření.

Takže výsledek….. sice nevím přesně, jakou menšinu měl anonymní pisálek pociťující velkou nespravedlnost v lékárně, na mysli, ale v každém případě nepsal pravdu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon