Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Deníky komentují výroky vicepremiéra Čunka o Romech

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Komentáře dnešních listů se shodují v kritickém hodnocení předsedy KDU-ČSL a vicepremiéra Jiřího Čunka kvůli jeho posledním výrokům o Romech. Čunek v pátečním Blesku na dotaz čtenáře, zda “se budou dotovat i ostatní lidé jako Romové”, odpověděl: “To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou – on je chudák.” Za jeho výrok ho kritizovali politici ODS, ČSSD, zelených a KSČM i někteří lidovci. Zelení kvůli tomu požadují koaliční jednání.

Komentátor Lidových novin si myslí, že Čunkova nedělní omluva je zase další urážka. “Omluvil se jen těm, koho se jeho xenofobní výroky dotkly, a ještě to svedl na ně samotné – prý ho nepochopili. Co jsme tedy nepochopili na tom, že kdo se chce nechat živit státem, musí se nejdřív opálit? Popřít, že Čunek ztotožnil antisociální chování s barvou pleti, může jen ten, kdo je nechápavý. Anebo jen ten, kdo se domnívá, že mu projde všechno. A oprávněně. O svou důvěryhodnost dbát nemusí. Ověřil si, že se mu nestane nic,” píše autor.

Komentátor Práva si myslí, že “tonoucí se stébla chytá” a že Čunek chce zabránit svému odchodu z vlády a využívá toho, že většina Čechů nemá ráda Romy, přichází s novými bonmoty na jejich adresu. “Vystěhovávání ve Vsetíně vyvolalo u mnoha voličů a lidovců sympatie. První ho s převahou zvolili senátorem, ti druzí předsedou strany. Protiromské nálady snad i teď zafungují, doufá Čunek,” píše autor.

“Čunek měl raději doporučit něco, co si narozdíl od barvy pleti lze opravdu vybrat. Třeba členství v KDU-ČSL. Ve velkých stranách už fungují samočisticí mechanismy, ale u lidovců může člověk plácat, co ho napadne, sedět ve vládě s policejním obviněním na krku, a strana ho vždycky podrží,” poznamenává komentátor Hospodářských novin.

Zástupce šéfredaktora Mladé fronty Dnes Viliam Buchert v tomto deníku píše, že Čunek mnoha svými výroky a činy v posledních týdnech dokázal, že je nedůvěryhodný politik. “To je pravý důvod, proč by měl opustit vládu, jejíž jméno poškozuje,” píše. Pokud podle něj lidovci chtějí zvednout své neutěšené preference “za pomoci populistického politika venkovského formátu (myšleno, že ho nedokázal překročit), tak ať se klidně z tradiční středové konzervativní strany změní v české haiderovce”. “Nakročeno k tomu už mají. Jednou dvakrát může čunkismus dokonce zafungovat i ve volbách. Ale pak je voliči (bez ohledu na křesťanské základy strany) pošlou do pekel,” předpovídá Buchert.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon