Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Diskriminace bývá i nepřímá

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Koordinátorka Společenství Romů na Moravě Jana Vejplachová říká:

Brno/Blansko/ Boji s větrnými mlýny se podobá boj s diskriminací lidí tmavší pleti při hledání práce. Potvrzuje to i koordinátorka Společenství Romů na Moravě Jana Vejplachová. Dokládá to poznatky z projektu Prosazování lidských práv Romů, díky němuž odborníci v moravských městech monitorovali v letech 2005 až 2007 diskriminaci.

O jakých případech diskriminace jste se nejčastěji dozvěděli?

Nejčastějšími případy bylo omezení vstupu do restaurací, do obchodů, na diskotéky. Na druhém místě šlo o diskriminaci v oblasti bydlení. Pro romskou rodinu je téměř nemožné najít si komerční podnájem, segregace v bydlení se objevuje i v některých rozhodnutích samospráv. Na dalším místě pak bylo zaměstnávání, pak úřady, policie, lékař.

Byly tyto poznatky pak nějak dál řešeny?

Problém je v tom, že i když lidé diskriminaci našim pracovníkům nahlásili, nepřáli si v případu pokračovat například oznámením na policii. Měli strach uvést konkrétní věci i do formulářů, které měly zůstat jen u nás. Když jsme s tím chtěli tedy něco dělat, nešlo to, protože jsme neměli důkazy. Je to škoda, protože několik případů se podařilo dovést u soudu do vítězného konce.

Nemůže to tedy být tak, že Romové diskriminací jen omlouvají své neúspěchy?

Diskriminace postupně přechází do takzvané nepřímé formy. Například zaměstnavatel telefonicky nesdělí, zda je dané místo volné, ale schůzku se zájemcem si smluví. Nechává si tak manévrovací prostor. Společnost si uvědomila, zřejmě i pod tlakem mediálně známých kauz, které skončily pokutou za diskriminační chování, že otevřená diskriminace je nepřípustná. Bohužel to ale neznamená, že by se většinové názory změnily.

Můžete nějak pomoci Romům s hledáním práce?

Druhým rokem probíhá projekt Mikrobus. Je realizován v rámci Programu Iniciativy Společenství EQUAL a je financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Zaměřuje se na zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce. Takzvaní personalisté se stávají asistenty, partnery i laskavými dohlížiteli při hledání práce. Společenství Romů na Moravě projekt organizuje v Hodoníně, Šternberku, Frýdku-Místku a Jeseníku. V Brně jej zajišťuje romské středisko DROM. Na tuto organizaci se tedy mohou obrátit i lidé z Blanenska.

***

Kde pomohou
Romům?
DROM, romské středisko

Bratislavská 41
602 00 Brno
Tel.: 545 211 576
po – pá 9-12,
po a st ještě od 13-16.30
Společenství Romů na Moravě

Francouzská 84
602 00 Brno
tel., fax: 545 246 674
e-mail: srnm@srnm.cz
– zaměřuje se na integraci Romů
do společnosti a na snižování jejich
sociálního vyloučení

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon