Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Dnes se člověk musí umět ohánět, aby se uživil

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Představuji vám vítěze soutěže olomouckého kraje Makro Živnostník roku 2006, jímž se v letošním roce překvapivě stal Rom Karel Ferenc, majitel stavební firmy FKA.

Sedmatřicetiletý Karel Ferenc se narodil v Šumperku, je ženatý a je otcem čtyř dětí. Má tři syny ve věku osmnácti, třinácti a dvou let a sedmnáctiletou dceru.
Pan Ferenc začal podnikat, protože nevěřil, že sežene zaměstnání, které uživí nejen jeho, ale i nejbližší.
Jeho dětským snem bylo stát se zedníkem, což si v pozdějších letech splnil. V roce 1997, po povodních v Šumperku, si založil úklidovou firmu.
Postupem času se začala rozšiřovat na autodopravu a zednické, pomocné stavební a zámečnické práce.
Pan Ferenc zaměstnává Romy i Neromy. O zaměstnání v jeho firmě se ucházejí většinou příbuzní. Zájemce najímá průběžně, sezonně, podle toho, kolik je práce. O podmínkách podnikání pan Ferenc říká: „Kvůli tomu, že jsme Romové, máme sníženy podmínky podnikání, protože se na nás lidé koukají pořád s nedůvěrou, jsou v tom určité předsudky. Já osobně se s tímto problémem setkávám ještě dnes. Na romské firmy se objednavatelé dívají s nedůvěrou. Říkají, že nevědí, proč by Romům měli platit stejně jako neromským firmám a vlastně proč by tu práci měli zrovna dělat Romové…“
Poslední dva roky se však situace mnohem zlepšila, protože už hodně lidí přesvědčil, že umí odvést kvalitní práci.
Mezi firmami, s nimiž dlouhodobě spolupracuje, jsou např. Satéza a Eviak v Šumperku, služeb jeho firmy využívá i Okresní soud v Šumperku.
„Těch firem je dost, ale abychom stabilně přežili na trhu, je to pořád málo. Jsou to jen sezonní zakázky. Takže si musím hledat práci ještě jinde,“ říká pan Ferenc.
V budoucnosti by chtěl firmu rozšířit. Zajímalo mě, zda by jako svého obchodního společníka bral Neroma: „Proč ne? Když bude schopný a bude k tomu mít předpoklady, abychom rozšířili firmu a rozjeli to, tak proč ne, já se tomu nebráním,“ reaguje pan Ferenc.
Podle něj jsou Romové zdatnější na těžkou práci. Romská firma odvede práci lepší, kvalitnější, a dokonce rychleji než firma neromská. Ale předpoklady k administrativě a veškerému papírování Romové nemají, to prý nezvládají.
Pan Ferenc se letos stal finalistou a posléze i vítězem soutěže Makro Živnostník roku 2006. Jak sám říká, ocenění ho velmi překvapilo a má pro něj velký význam.
Ovšem tento velmi schopný Rom se nevěnuje pouze podnikaní. Společně s Milanem Novým a Ladislavem Horváthem založil občanské sdružení Savore, které se zabývá kulturními aktivitami. Pan Ferenc je zároveň i členem Bezpečnostní komise pro prevenci kriminality na městském úřadě v Šumperku, kde působí již čtvrtým rokem.
Jeho úspěchy ovšem vyžadují vysoké pracovní nasazení. Typický pracovní den začíná již v šest ráno a končí v osm večer. To se samozřejmě nelíbí jeho manželce: „Manželka mi říká, že peníze nejsou všechno. Má pravdu, ale dneska když ty peníze nemáte a máte všechno platit, aby vás nevyhodili z bytu, nebo aby na vás nepřišli exekutoři, musíte dělat od rána do večera. Navíc mám dceru, která studuje na obchodní akademii, syna, který si dělá nástavbu, a další syn chodí do základní školy. To všechno stojí dost peněz, takže se musím umět ohánět,“ vysvětluje pan Ferenc.
Vánoční svátky jsou však pro pana Ference posvátné, tehdy na své dennodenní pracovní problémy zapomíná. Ferencovi totiž dodržují vánoční tradice. „Mí rodiče mi vždy připravovali velmi hezké Vánoce. Takže na Boží narození a Štědrý den většinou nevečeříme samostatně, ale s celou rodinou. Já mám velmi krásné vánoční vzpomínky z dětství, a proto chci, aby je moje děti měli také krásné, až tady jednou nebudeme. Připravujeme Vánoce a dodržujeme je stejným způsobem, jak je připravovali moji rodiče. Nic se od vánočních zvyků mých rodičů nezměnilo. Stejně tak na Silvestra se schází celá rodina. Myslím, že všichni Romové dodržujeme vánoční tradice, protože je to v nás a to nám nikdy nikdo nevezme,“ dodává úspěšný podnikatel.

Na závěr pan Ferenc přidal i vánoční přání všem čtenářům Romano voďi: „Přeji především zdraví, to je totiž dnes na prvním místě a je pro všechny nejdůležitější. Samozřejmě pak hodně štěstí a krásné prožití letošních vánočních svátků.“

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon