Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Duben bude ve Svitavách měsícem holokaustu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Svitavy, rodiště Oskara Schindlera, za druhé světové války součást Sudet, věnuje dubnový kulturní program osudům Židů za 2. světové války. Cyklus nazvaný Hledání hvězdy Davidovy, jenž se ve městě uskuteční již potřetí, zahrne kromě výstavy a přednášky o svitavském rodákovi i dokumentární filmy a divadelní představení.

„Letošní ročník je zaměřen na dokumenty o odsunech židovských obyvatel během druhé světové války a nese podtitul Zapomenuté transporty,“ řekla dnes novinářům ředitelka Městského muzea a galerie Blanka Čuhelová.

Tematicky koherentní program zahájí 1. dubna výstavou Zmizelí sousedé. Projekt Židovského muzea v Praze, během něhož žáci základních a středních škol mapovali osudy židovských rodin z různých míst České republiky, které zmizely za druhé světové války, poukáže na osudy těchto lidí ve svitavském regionu.

Blok dokumentárních filmů historika Lukáše Přibyla o transportech Židů do Estonska, Lotyšska, Běloruska a Polska dostane prostor každé úterý v měsíci. Po závěrečné projekci bude následovat i beseda s autorem. Nickyho rodina, film Mateje Mináče o siru Nicholasi Wintonovi, zachránci několika tisíc českých dětí z židovských rodin za německé okupace, bude ve Svitavách promítán hned dvakrát.

Divadlo Continuo uvede hru Oběť inspirovanou událostmi v koncentračním táboře Osvětim. Chybět něbude ani poznávací zájezd do Krakova zaměřený na historii holokaustu a židovství.
Letošní cyklus uzavře 28. dubna přednáška historika Radka Fikejze o známém svitavském rodákovi Oskaru Schindlerovi.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon