Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Dvě cesty Martin Lubenov Orkesta

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Dnešní recenzi zaměřím na desku, která je po všech stránkách výjimečná, posuďte sami. Bulharská romská kapela Martin Lubenov Orkestar patří k tomu nejlepšímu, co jsem za posledních pět let slyšel z balkánské muziky. S jejich hudbou to je stejné jako s princeznou Koloběžkou, která byla oblečená i neoblečená, obutá i bosá atd. Martin Lubenov Orkestar totiž jsou i nejsou typickou balkánskou kapelou, hrají i nehrají romskou balkánskou muziku, jazz a „latino“ muziku. A tak jedinou jistotou je, že od chvíle, kdy vložíte do svého přehrávače toto cédéčko, uslyšíte hudbu špičkové kvality.

Svého druhu ojedinělý je i buklet Dui droma (Dvě cesty), což je titul nosiče. Je totiž padesátistránkový! Takto obsáhlý informační zdroj naleznete snad jen u CD kompilací, které jsou tvořeny hudbou více kapel různých národů. Celý obsah bukletu si můžete přečíst buď v anglické, francouzské, nebo španělské verzi. Nejdříve se dovíte něco o životě Romů v Bulharsku, o jejich perzekuci za dob komunistické vlády, o postavení romské hudby v bulharské společnosti. Poté již následuje krátký profil leadera kapely Martina Lubenova a skupiny Martin Lubenov Orkestar.

Toto hudební uskupení tvoří celkem šest muzikantů, zpěvák Neno Iliev, akordeonista Martin Lubenov, „dechař“ Živko Stoyanov, kytarista Ateshghan Yuseinov, kontrabasista Nenad Vasilič a hráč na bicí nástroje Ventislav Radev.

Nyní se podíváme na samotnou muziku. Martin Lubenov Orkestar hrají velmi přitažlivou kombinaci balkánského „Roma“ popu, jazzu, tradiční bulharské romské hudby a v neposlední řadě „latino“ hudby. Výsledkem pak je velmi originální a nový zvuk, který vás překvapí a určitě nadchne. Autorem inteligentní a emotivní muziky včetně všech aranžmá je Martin Lubenov. Na albu se prezentuje i jako špičkový akordeonista.

Z dalších muzikantů skupiny, kteří jsou všichni výborní, bych rád zmínil zpěváka Neno Ilieva. Jeho zpěv je zkrátka fantastický, nádhernou barvu hlasu podtrhuje bezchybnou vokální technikou srovnatelnou s dnes již legendou balkánských písní Šajramem Bajramovičem.

Opravdu těžkým úkolem je vybrat pouze několik písní, na které vás mohu na tomto malém prostoru upozornit. Hned první track alba Sar o me mangav tut se trefí rovnou do černého, a terčem je vaše srdce. Tklivý zpěv Neno Ilieva krásně doplňuje klarinet. Celá skladba má velmi úsporné, leč vysoce efektivní aranžmá, v jejím závěru si můžete vychutnat bezchybné trojhlasy. Žádný tón zde není navíc, žádný nechybí. Martin Lubenov zkrátka přesně ví, jakého výsledného efektu chce dosáhnout.

Hned první takty písně Mri Romnori dávají jasně najevo, co nás čeká. Divoká balkánská jízda v tom nejlepším slova smyslu, klasické unisono dechových nástrojů společně s harmonikou a ostrou rytmikou vás nutí tancovat. Nesmím ani opomenout hezké sólo Živko Stoyanova na alt saxofon.

Další zajímavou skladbou, tentokrát instrumentální, je bezesporu Latino Tschuss. Jak už název napovídá, čeká nás na ploše celých sedmi minut hudba ve stylu „latino“ jazzu. Tento track nás dostává do zcela jiného světa než ty předcházející, muzikanti se zkrátka rozhodli na pár minut „zabloudit“ až do Latinské Ameriky. Skladba je typickou poslechovkou, žádné divočiny se v rytmice nedočkáte. Martin Lubenov si nádherně užívá svá akordeonová sóla, v kterých mísí jazzovou klasiku s balkánskou emotivností. Prostě paráda.

O CD Dui droma bych zcela určitě svedl napsat mnohem více, bohužel svůj vymezený prostor jsem již vyčerpal. Neváhejte a tohle skvělé cédéčko si kupte, třeba v naší Internetové kavárně v Moravské ulici č. 43 v Praze 2. Za něco málo přes dvě stovky pořídíte špičkovou muziku!

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon