Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ENAR v souvislosti s Norskem: Přijměte opatření proti pravicovému extremismu

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Nevládní organizace Evropská síť proti rasismu (ENAR) vyzvala dnes politické lídry evropských států, aby se “probudili” a přijali nezbytná opatření na vzrůstající projevy násilí ze strany představitelů extrémních pravicových hnutí. Výzva ENAR-u přichází po tragických pátečních útocích na civilní obyvatelstvo v Norsku.

Nevládní organizace Evropská síť proti rasismu dnes odsoudila bombový útok a masové vraždění nevinných civilistů a pozůstalým zaslala projevy upřímné soustrasti a morální podpory ve chvílích, které jsou plné bolesti, strachu, ztráty a nepochopení.

Podle prohlášení ENAR-u je již jasné, že hlavní viník těchto hrozných událostí byl ovlivněn z ideologií extrémní pravice a napojen na struktury tohoto hnutí. I proto toto nevládní hnutí vyzývá politické lídry evropských zemí, aby už přestali tolerovat rostoucí projevy násilí tohoto druhu a konečně zakročili proti viníkům.

“Velká většina evropské většinové populace zůstává jakoby necitlivá k četným obětem, které si vyžádaly akce hnutí extrémní pravice. Tyto oběti pocházejí zejména z menšinových komunit, jako jsou židé, černoši, muslimové, Romové, homosexuálové a lesbičky,” uvádí se v prohlášení ENAR-u.

Avšak podle představitelů této organizace tragické události v Oslu a na ostrově Utöya dokazují, že pravicově-extremistické ideologie jsou škodlivé pro celou společnost, a ne pouze pro určité společenské menšiny: každý se může stát obětí ultrapravicových fanatiků, kteří se snaží zabránit různorodosti naší společnosti.

Organizace ENAR ve svém stanovisku poukazuje na skutečnost, že je ostudné, když si někteří političtí lídři půjčují výrazy a slovník typické pro extrémní pravici jen proto, aby získali více voličů z tohoto tábora. Takový postoj podle ENAR-u nejenže zlehčuje a banalizuje akce extrémní pravice, které nabourávají dědictví evropské demokracie, ale dělá z politiků spoluviníky za šířící se pravicové násilí na našem kontinentu.

“Místo aby politici novými myšlenkami a inovativními vizemi směle čelili výzvám současnosti, jako jsou například stárnutí obyvatelstva, migrace, přerozdělování moci a bohatství, finanční krize, nezaměstnanost či ubývání střední třídy, mnozí z nich raději sáhnou po oblíbených tématech extrémní pravice, které sice kladou dobré otázky, ale nabízejí špatné odpovědi, “uvádí se ve stanovisku ENAR-u.

Předseda ENAR-u dr. Chiba Onyeji poukázal na skutečnost, že ignorace extrémních pravicových hnutí v Evropě a zlehčování jejich aktivit za posledních deset let přináší své otrávené ovoce. Podle něj se dnes každý z nás může stát potenciálním terčem pro fanatiky z řad extrémní pravice, kteří se snaží narušit současný řád, stabilitu, soužití a důvěru ve společnost, v níž žijeme.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon