Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Entofest v Mladé Boleslavi představí hudbu, divadlo i romské jídlo

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Již podruhé se v sobotu, 6.září 2008, představí letošní 4.ročník multikulturního festivalu Etnofest. S týdenní přestávkou se z Prahy přesunou kapely a prezentační stánky těch nejrůznějších národů z celého světa do Mladé Boleslavi (v Novém parku v Habeši/ ul. U penziónu)

Kromě programu plného muziky, tanečních vystoupení, divadla i módních přehlídek láká i bohatý doprovodný program a celofestivalová hra pro děti i rodiče. Na hlavním pódiu se vystřídají multietničtí Ekvator, libanonští Ziriab, ukrajinští Ignis, řečtí Akropolis nebo kalmičtí Lama De Belig a soubor, který se zabývá šamanským tancem z africké Mali. Z domácích zahraje známá romská kapela Kale, které letos vyšel výběr hitů Retrovision – Best of Věra Bílá a Kale. Skupina, která si svého času získala v Americe či ve Francii větší popularitu než v ČR, pokračuje v činnosti bez své bývalé zpěvačky, se kterou se rozešla kvůli osobním sporům.


Podpořte děti píšící romsky!

Jedním z mnoha zaujímavých stánků bude i stánek organizace Nová škola o.p.s., kde se vám představí s programem Romano suno, neboli Romským snem, což je literární a výtvarná soutěž pro děti v České republice.

Děti posílají do literární soutěže své příspěvky v romštině, a to v jakémkoliv dialektu. A protože se stala soutěž oblíbenou po celé ČR a našla si své příznivce i mezi neromskými dětmi a dospělými, organizátoři vyhlásili i její výtvarnou část, která není podmíněna znalostí romského jazyka. K příběhům napsaným romskými dětmi ostatní děti volně tvoří ilustrace a zapojují se tak také do soutěže.

Nově připravená výstava je výběrem nejzajímavějších literárních i výtvarných příspěvků z posledních deseti ročníků soutěže. Ty nejlepší práce jsou zveřejněny ve sborníku Romano suno, který je možné si ve stánku zakoupit. Sborník je trojjazyčný – literární příspěvky jsou uváděny v romštině, češtině a angličtině.


Vyrobte si africkou masku nebo ochutnejte tradiční romské jídlo

Zhruba patnáct dalších národností se představí se svojí kulturou. U stánků si můžete koupit krásné výrobky či oblečení, ale také se například zúčastnit čajového obřadu, nechat si na tričko namalovat japonskou kaligrafii, zahrát na africké bubny nebo si nechat uplést africké copánky. Exotické tržiště nabídne také netradiční občerstvení v podobě mnoha jídel či nápojů, které jinde neochutnáte. Jedním z takových bude i stánek s tradičním romským jídlem, kde budete mít možnost ochutnat specialitu zvanou goja.

Pro děti je připravena výtvarná dílna, ze které si mohou odnést vlastnoručně vyrobené africké masky.

Své umění nebo módu nabídnou návštěvníkům lidé pocházející z Afriky, Pákistánu, Indie, USA, Jižní Ameriky, Japonska, Ukrajiny, Řecka, Číny, Kalmycké republiky, Čečenska, Maďarska, Afgánistánu, Sýrie, Iráku a dalších zemí.

Program bude trvat od 14 do 22 hodin. Vstup je zdarma

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon