Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Euractiv.cz: Rozhovor s ředitelem Agentury Martinem Šimáčkem

14. května 2012
Čtení na 2 minuty

Server Euractiv.cz dnes ráno přinesl obsáhlý rozhovor s ředitelem Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách, ve kterém hodnotí zejména debaty nad alokací dvaceti procent prostředků Evropského sociálního fondu na boj s chudobou a sociálním vyloučením.

Martin Šimáček tento návrh vítá. Upozorňuje ale, že je důležité, kam přesně budou případně tyto peníze směřovat. Současně je skeptický k tomu, jestli opravdu k rozhodnutí k takové alokaci dojde, protože vše je zatím ve fázi politického vyjednávání.

Podle statistik Evropské unie nepředstavuje chudoba ani sociální vyloučení pro Českou republiku tak zásadní problém, jako je tomu u jiných evropských zemí. Ředitel Agentury sice tyto statistiky v rozhovoru potvrzuje, upozorňuje ale na jejich plochost. V řadě krajů České republiky podle něj tento problém zejména v posledních měsících značně narůstá (jde především o pohraniční oblasti). „Jde o místa, kde nezaměstnanost dosahuje nebo i přesahuje 20 %, odkud odchází kvalifikovaná pracovní síla a zůstává jen méně kvalifikovaná a tím pádem tam není adekvátně se rozvíjející trh práce. V těchto oblastech chudoba najednou z vyloučených lokalit vystupuje a zasahuje i mimo ně,“ uvádí v rozhovoru Šimáček. „Dnes už se to tedy netýká jen desítek tisíc lidí. Bavíme se možná už o stovkách tisíc lidí v regionech, jako je Ústecký kraj, Liberecký kraj, Karlovarský kraj, sever Olomouckého kraje nebo Moravskoslezský kraj,“ doplňuje.

Šimáček dále vyzdvihuje úlohu a pozici Agentury, kterou si za dobu své činnosti vydobyla. „Myslím, že po třech letech intenzivní práce se z nás stal velmi moderní nástroj podpory sociálního začleňování. Stát má díky Agentuře možnost vstupovat do regionu a na místní úroveň kompetentně a s podporou, která je vyzkoušená a využívá nejlepší zkušenosti ze zahraničí,“ vysvětluje Šimáček. Popisuje ale také ztíženou úlohu, jaké musí často Agentura při práci čelit, vzhledem ke svému dovětku o „romských lokalitách“, přestože se chudoba netýká jen Romů a Agentura také mezi své klienty na základě jejich etnické příslušnosti nerozlišuje.

Celý rozhovor si můžete přečíst na Euractiv.cz

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon