Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Eurosong v zajetí politiky

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Rusko bude v mezinárodní soutěži reprezentovat Ukrajinka. Hudbu k její písni složil Gruzínec, ruský text napsala Estonka. A ne všichni v Rusku jsou tím nadšeni..

MOSKVA Letošní mezinárodní pěveckou soutěž Eurosong hostí Rusko, a tak není divu, že ji provází četné rozruchy. Jen co začaly jednotlivé země vyhlašovat vítěze svých národních kol, chopila se média příležitosti soutěžní klání řádně zpolitizovat. Sotva se trochu uklidnil poprask okolo písně gruzínské skupiny napadající ruského premiéra Vladimira Putina, hned se o nové vzrušení postaral výběr samotného ruského soutěžícího.
Ve víkendovém hlasování veřejnosti a poroty totiž zvítězila ukrajinská zpěvačka Anastasija Prichoďková s písničkou Máma, jejíž refrén zpívá ukrajinsky. Hudbu k písni přitom složil Gruzínec a autorkou textu v ruštině je Estonka.

Pro jednadvacetiletou Ukrajinku, která byla ze soutěže ve své vlasti diskvalifikována za zpívání v ruštině, hlasovala čtvrtina diváků a šest z jedenácti členů ruské poroty. Promotér zpěvačky umístěné v pořadí na druhém místě hned výsledky hlasování napadl, protože ukrajinská písnička prý „nemá nic společného s Ruskem“, soutěž by se proto měla podle něj opakovat.
Autor písně a manažer Prichoďkové Konstantin Meladze naopak soudí, že rozuzlení ruského finále Eurosongu v podobě „mezinárodního vítězství“ je správné a moderní a pomůže spřátelit znesvářené Rusko, Ukrajinu a Gruzii.
Eurosong, který se koná jednou za rok, patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. Loni vyhrál ruský zpěvák Dima Bilan s písní Believe. proto je letos soutěž v Moskvě. Klání se zúčastní celkem třiačtyřicet zemí. Finále, které bude vysílat i Česká televize, se odehraje 16. května.

Česko bude v soutěži zastupovat skupina Gipsy.cz.

Soutěž Eurovize se koná už od roku 1956, ale světovou slávu si z vítězů vydobyla snad jedině švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo, a Céline Dionová, která – ač Kanaďanka – v ročníku 1988 reprezentovala Švýcarsko.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon