Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Evropská kontaktní skupina připravuje migranty na to, jak uspět u výběrového řízení na pracovní místo

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Jak získat kvalifikovanou práci v cizím prostředí, když neznáte pravidla hry? Zásadní je umět přesvědčit o svých kvalitách a schopnostech. Evropská kontaktní skupina organizuje Assessment centrum (AC) pro migranty a migrantky a pomáhá jim uspět u výběrového řízení na pracovní místo, odpovídající více jejich dosaženému vzdělání nebo praxi.

Pomocí AC se pozorují kompetence a schopnosti lidí při aktivitách a situacích blízkým těm pracovním. Díky tomu lze vybrat nejlepšího kandidáta z větší skupiny uchazečů na určitou pracovní pozici, nebo lze sledovat osobní rozvoj stávajících zaměstnanců firmy. Evropská kontaktní skupina přidala ještě třetí rozměr – přípravu na výběrové řízení pro migranty a migrantky.

„Teď pracuji na stavbě. Bohužel dělám nekvalifikovanou práci, přestože mám vysokoškolské vzdělání a titul“, říká zájemce o kurz. Jedním z největších problémů lidí v podobných situacích je ztráta sebedůvěry a neznalost prostředí a systému. Tato kombinace vede téměř vždy k neúspěchu při přijímacím pohovoru na kvalifikovanou pozici.

V rámci AC připravuje EKS účastníky a účastnice na průběh výběrového řízení a přijímací pohovor, tak aby věděli, co mají očekávat, jak se mají připravit, jaké nečekané otázky mohou v průběhu pohovoru zaznít a jak je bude potencionální zaměstnavatel hodnotit. Klíčovým úkolem AC je to, aby účastníci sami sebe lépe poznali, ujasnili si svou kariérní cestu a díky tomu uměli lépe přesvědčit budoucího zaměstnavatele o svých kvalitách. „Některé účastnice vůbec nevěděly nic, neměly životopis, nikdy nebyly na pohovoru, pro ně to byla neuvěřitelně důležitá zkušenost“ říká Irina, která se AC účastnila v listopadu 2011. A dodává, „Všechny aktivity toho dne byly zajímavé, dozvěděly jsme se o sobě nové věci, získaly jsme zkušenost, kterou při hledání práce určitě využijeme“.

A výsledek? „Mám dobrou zprávu, sehnala jsem práci účetní. Pracuji už měsíc, jsem velmi spokojená a mám velkou radost, že shánění práci a pohovory už mám za sebou. Chtěla jsem Vám ještě jednou poděkovat za kurz, byl pro mě velmi užitečný. Yekaterina.“

Evropská kontaktní skupina je nezisková organizace, která prosazuje rovné příležitosti mezi muži a ženami, bojuje proti rasismu a diskriminaci cizinek a cizinců a snaží se měnit zažité genderové stereotypy a předsudky v Česku i v Evropě. EKS se mimo jiné věnuje tématům jako migrace, práce z domova, diskriminace na trhu práce a integrace.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon