Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Evropský soud pro lidská práva odsoudil Slovensko za násilnou sterilizaci romských ženy

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Poradna pro občanská a lidská práva vítá rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v případě VC proti Slovensku, ve kterém se násilně sterilovaná romská žena domáhala odškodnění za násilnou sterilizaci, která jí byla provedena v nemocnici v Prešově.

“Rozhodnutí soudu vítáme, protože Soud potvrdil, co Poradna tvrdila od svého založení před deseti lety, a sice, že romské ženy byly v nemocnicích násilně sterilizovány bez jejich informovaného souhlasu. Stěžovatelka je jednou z romských žen, které se s tímto závažným porušením jejich práv nesmířily a našly odvahu se proti němu postavit, “komentuje Vanda Durbáková, právní zástupkyně stěžovatelky.

“Tento případ je významným přelomem v úsilí, které vede k vyrovnání se s praxí násilných sterilizací romských žen na Slovensku. Avšak jde jen o vrchol ledovce. Poradna tímto vyzývá Slovensku vládu, aby konečně přestala popírat, že k násilným sterilizacím na Slovensku docházelo, omluvila se všem obětem této nezákonné praxe a odškodnila je, “řekla Barbora Bukovská, právní zástupkyně stěžovatelky. “Věřím ve spravedlnost a proto jsem podala na soud tento případ. Je pro mě nesmírným zadostiučiněním, že po tolika letech soud uznal, že došlo k porušení mých práv “, řekla paní VC, stěžovatelka v tomto případě, jíž Evropský soud přiznal v řízení anonymitu, tj. její jméno ani identita nesmí být zveřejněny.

Stěžovatelka, romská žena, byla násilně sterilovaná v nemocnici v Prešově, dne 23. srpna 2000, při porodu jejího druhého dítěte. Jak je patrné z její zdravotní dokumentace, krátce před tím, než byl její porod ukončen císařským řezem, kdy byla stěžovatelka v bolestech a měla kontrakce každé tři minuty, zdravotnický personál jí dal podepsat, že žádá o sterilizaci. Stěžovatelce bylo řečeno, že musí uvedenou “žádost” podepsat “, jinak při dalším porodu zemře “ona nebo dítě. Stěžovatelka i přesto, že nerozuměla, co sterilizace znamená, “žádost” podepsala, protože měla velký strach, že by při dalším porodu zemřela. Stěžovatelka se následně, od roku 2004 domáhala na Slovenská soudů, včetně Ústavního soudu SR, omluvy a odškodnění, ale všechny její žaloby byly zamítnuty. V roce 2007 se obrátila na Evropský soud, kde si stěžovala na porušení jejích práv zaručených Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod.

Dnešní rozhodnutí, kterým Evropský soud stížnosti vyhověl, je prvním z několika případů násilně sterilizovaných romských žen. Soud konstatoval porušení práva na ochranu před nelidským a ponižujícím zacházením a práva na ochranu soukromého a rodinného života. Evropský soud odmítl tvrzení, že sterilizaci bylo nutné provést ze “zdravotních důvodů”, protože sterilizace není život zachraňující úkon, proto je pro její provedení nezbytný informovaný souhlas stěžovatelky. Podle názoru Soudu, postup personálu prešovské nemocnice nebyl v souladu s principy respektování lidské důstojnosti, protože jí nebylo umožněno přijmout svobodné rozhodnutí.

“Způsob, jakým se personál nemocnice choval ,byl paternalistický, protože v praxi nebyly stěžovatelce navrženy žádné jiné možnosti, pouze to, aby souhlasila s procedurou, kterou lékaři považovali za vhodnou, “uvádí Soud ve svém rozhodnutí. “Sterilizace těžce zasáhla do fyzické integrity stěžovatelky, protože byla zbavena svých reprodukčních schopností …. Lékařský personál tvrdě ignoroval právo na osobní autonomii a možnost volby. Podle Soudu toto zacházení dosáhlo takovou závažnost, aby bylo konstatováno porušení článku 3 Úmluvy [právo na ochranu před nelidským a ponižujícím zacházením]. ”

Evropský soud, kromě konstatování porušení článků 3 a 8 Úmluvy, přiznal stěžovatelce odškodnění ve výši 31,000 EUR a právo na náhradu nákladů.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon