Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Extremistická Maďarská národní garda má stovku nových členů

19. března 2012
Čtení na 1 minutu

Zhruba stovka nových členů dnes složila v centru Budapešti přísahu při vstupu do extremistické organizace Maďarská národní garda. Ta je považována za údernou složkou ultrapravicové parlamentní strany Jobbik (Hnutí za lepší Maďarsko). Akce na náměstí Hrdinů se podle agentury AP uskutečnila pod dohledem stovek policistů.

Stávající i noví členové organizace si během slavnostního obřadu vyslechli projevy svých předáků vsedě a po skupinách, tedy ne seřazení ve formacích připomínajících ozbrojenou jednotku, aby neporušili shromažďovací zákon.

Mnozí byli oblečení v náznacích uniformy – tričkách s límečky, maskovacích kalhotách a vojenských holínkách. Přísahu ale skládali tiše a v pokleku, nikoli slavnostně nahlas, jako v minulosti.

Úřady se pokusily shromáždění zakázat, ale vedení gardy se obrátilo na soud, který akci povolil.

Maďarská národní garda je přímým následovníkem Maďarské gardy, která byla v prosinci 2008 pro svůj násilnický a ryze rasistický charakter zakázána. Nová organizace musela upustit od kontroverzních stanov.

Od loňského května navíc maďarský parlament zpřísnil pravidla vzniku a působení různých civilních gard a "ochranných" sdružení, a to v reakci na nekončící rasově motivované konflikty mezi uniformovanými pravicově radikálními skupinami a příslušníky romské menšiny.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon