Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Extremistický pochod v Plzni organizoval člen ODS

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Václav Bureš, který organizoval sobotní nepovolený pochod neonacistů v Plzni, byl podle serveru iDnes.cz v době jeho přípravy členem ODS. “Po zjištění, že organizuje takové akce, mu bylo členství zrušeno,” řekl podle serveru člen Výkonné rady ODS Petr Štrunc.

O případu bude informovat středeční Mladá fronta Dnes (MfD). Informace o kontaktech některých představitelů ODS s extremisty se objevily už v minulosti.
Server píše, že Bureš byl členem sdružení ODS v Plzni-Lochotíně v době, kdy účastníky akce svolával a doporučoval jim, aby se ozbrojili.

Neonacisté chtěli původně projít centrem Plzně. Ohlášenou akci, proti níž se zvedla vlna odporu, však ve čtvrtek zakázal plzeňský primátor Pavel Rödl. Pravicoví extremisté proto změnili plány a sešli se na pražském Palackého náměstí. Zhruba hodinová demonstrace 200 lidí tam byla poklidná.


Podle Štrunce v ODS nevěděli, že se Bureš zabývá pořádáním podobných akcí. Už loni v dubnu přitom Bureš podobnou akci svolal – zhruba pět desítek extremistů tehdy na jeho popud protestovalo na náměstí Míru v Plzni proti podle nich nespravedlivému věznění Vlastimila Pechance, který byl odsouzen k sedmnáctiletému trestu za rasově motivovanou vraždu Roma Oty Absolona.


Podle Štrunce už plzeňská ODS kontrolovala, zda mezi jejími členy nejsou extremisté, ale na žádného nepřišla, píše iDnes.cz.


Bureš podle serveru řekl, že do ODS vstoupil loni na jaře. Za motiv označil to, že mu strana byla sympatická. Tvrdí ale také, že zrušení svého členství sám zástupcům ODS navrhl.
Zprávy o kontaktech představitelů ODS s lidmi, kteří bývají označováni za extremisty, se objevily už v minulosti. Například před 14 dny byla zveřejněna informace o tom, že několik politiků ODS podepsalo výzvu, mezi jejímiž signatáři figurují i představitelé krajní pravice. Poslanci, kteří se ztotožnili s výzvou volající po obraně hodnot, jako je národ, tradiční rodina a rozdělení rolí mezi mužem a ženou, ale spojení s extrémní pravicí odmítli. Petici prý podepsali proto, že jim byl její obsah sympatický. O tom, kdo výzvu připravil a spolu s nimi podepsal, prý nevěděli.
Mezi signatáři výzvy se objevila jména poslanců ODS Petra Plevy, Evy Dundáčkové, Aleny Páralové, Juraje Ranince, Josefa Ježka, Zdeňka Proseka a senátora Karla Tejnory. Na petiční listině, která byla zveřejněna na webových stránkách Národní tiskové agentury www.natia.cz, byli spolu s politiky ODS podepsaní i zástupci hnutí Právo a spravedlnost a sdružení Vlastenecká fronta, které Bezpečnostní informační služba zařadila ve výroční zprávě za rok 2006 mezi krajně nacionalisticky až xenofobně zaměřené organizace.


Před necelými třemi roky zase vzbudila pozornost schůzka předsedy ODS a nynějšího premiéra Mirka Topolánka s představiteli Národní strany. Schůzce, na které se mělo podle prohlášení Národní strany mluvit o možné povolební spolupráci stran, Topolánek nepřikládal význam. “Spolupráce je programově naprosto nemožná, schůzka byla formální a poslední,” řekl tehdy ČTK.


Národní strana, jejíž členové na sebe upozornili mimo jiné kontrovezními výroky na adresu Romů, byla před třemi roky součástí uskupení s dalšími malými nacionalistickými stranami. Uskupení tehdy podpořilo prezidenta a čestného předsedu ODS Václava Klause v názoru na postoj k EU. Za dopis podporující hlavu státu poděkoval nacionalistické straně jménem prezidenta jeho tajemník Ladislav Jakl.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon