Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Komentáře

Fašisté řvou na ulicích, soudy je v tom podporují

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Bylo to nepříjemné ráno.
Z novinových zpráv šel strach. Nejen z víkendové vichřice a vybudování americké radarové základny u nás, ale také z důsledku rozhodnutí nezávislého soudu. A to vše v jednom víkendu, o kterém meteorologové původně tvrdili, že bude jarní.
Zlé počasí může způsobit mnohé škody, ale dřív nebo později přejde. Z raketovo-radarové základny také možná sejde a nebudeme licoměrně opět stranit jenom jedné mocnosti.
Ale strach z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu zůstane a přetrvá dlouho.
Soud zamítl stížnost primátora města, který si nepřál, aby ulicemi jeho města mašírovaly holé lebky. Povolil bandě neonacistů pochodovat v sobotu Plzní a vůdcům tohoto shromáždění umožnil přednést projevy plné nenávisti, ve kterých ohlásili, že se chtějí dostat přes nižší patra politiky až do Strakovy akademie.

Zapomínáme snad dějiny?

Logika práva byla zcela obrácena na hlavu. Právo je v demokratické společnosti, budované od antických dob, poslední institucí a zároveň je jejím základním pilířem. Nejenom Evropa, ale celý svět si na jedné straně živě pamatuje založení fašismu na počátku minulého století italskými bojůvkami Fasci di combattimento a hrůzné pokračování tohoto viru do poloviny let padesátých, souběžně však ruku v ruce se špatnými zkušenostmi z historie umožňuje reinkarnaci agresivity a primitivismu. Jsem přesvědčen, že většina z nás zásadně a naprosto nesouhlasí s fašizující vlnou, kterou zvedá lidská chátra posledního desetiletí.
V Evropě i v Americe máme nesčetná opatření proti terorismu, ale náš soud povolí demonstraci fašistické extremistické lůzy.
Proto ten strach vyvolaný absencí kontrolního mechanismu proti celospolečensky závadným aktivitám. Nemá cenu rozepisovat důvody, proč fašismus a rasismus do naší společnosti nepatří. Ale za zamyšlení stojí, jaké represivní metody je nutné proti lůze použít.

Napravit je tvrdou prací

Sobotní demonstraci fašistů v Plzni zvládla policie na výbornou. Ale proč k pochodu vůbec došlo, proč se něco podobného stává v naší společnosti pravidlem? Jak je možné, že je podáno trestní oznámení na primátora města, který projevil jasný občanský postoj a pochod zakázal? Jak je možné, že soud přes čerň paragrafů nedohlédne do důsledku svého povolujícího rozhodnutí?
Je nutné dosáhnout společenského konsenzu a proti každému, byť i méně okatému projevu fašismu rezolutně a rázně zakročit. Jak? Důrazným trestem a převýchovou. Intelektuálně vybydlené neovlasené hlavy je nutno přimět k pokoře a respektu k celospolečensky uznávaným hodnotám tvrdou fyzickou prací. Kdo je společensky nebezpečný (a to všichni neofašisti bez diskuse jsou), musí být donucovacími prostředky přiveden k nápravě.
Právní systém této země to umožňuje. Musíme pro to udělat vše, co zákony dovolují, aby najednou nebylo pozdě jako před pár desítkami let.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon