Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Festival Habrovka 2007 opět se špičkami romské hudby

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

1. a 2. června se uskuteční 5. ročník hudebního a divadelního festivalu Habrovka, který pořádá Pražská společnost bloumající veřejnosti. Akce se, jako každoročně, koná v zahradě kostela sv. Františka z Assisi v Praze na Budějovické a vystoupí na ní 7 divadelních souborů a 8 hudebních skupin. Mezi největší hudební lákadla letos patří projekt houslového virtuosa romského původu Marka Baloga.

Výjimečný osud tohoto špičkového hudebníka se letos dočkal dokonce filmového zpracování v podobě dokumentu Pavla Marka s názvem „Houslový rytíř“. Marek Balog připraví speciálně pro festival Habrovka unikátní představení s nejlepšími romskými muzikanty z Maďarska. Těšit se tak můžete například na nejuznávanějšího současného maďarského cimbálistu Alexandera Őrmeze nebo na prvního basistu ze slavného orchestru Sto cikánských houslí, Molnára Láciho a klarinetistu Andrasze Puporku. V jejich vystoupení nebudou chybět rytmy a tóny flamenca, jazzu, latina a samozřejmě ani originálního maďarského čardáše. Druhým headlinerem festivalu je český předskokan slavného Jamese Browna, brněnská skupina Gulo čar, která si již vydobyla respekt na domácí i evropské scéně. K dalším kapelám festivalu patří Banditos (latin- reggae), funkoví Takin off a bretaňský Bran. Alternativní scénu budou reprezentovat Nedělní lidé a celý festival otevřou Miou-Miou.

Na loutkové scéně se nově představí společnost Loutky bez hranic a po pěti letech se vrací Čmukaři. Jako stálice každého ročníku festivalu vystoupí i letos oblíbené improvizační Laurychovo divadlo. Specialitkou festivalu bude představení ryze mužského Perfidního divadla, které uvede povídku Nara ohavnice ze hry Hanebný polibek aneb zneuctění mrtvé panny a jiné hrůzohry. Po velkém úspěchu na loňském ročníku vystoupí opět také divadlo Dodo.

V rámci programu pro děti budou uvedena dvě dětská divadelní představení, vystoupí hudební skupina Balónky a bude probíhat loutkový workshop. Na diváky také letos čekají zvláštní doprovodné programy, jako např. bubenická dílna, strašidelný stan v režii divadla O holi, čajovna a další. Samozřejmostí je dobré jídlo a pití.

Vstupné do festivalové zahrady bude letos činit opět velmi příjemných 120,- na jeden a 160,- Kč na oba dny.

Více informací naleznete na www.habrovka.cz

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon