Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Festival Habrovka nabízí volné vstupné dětem z „doučovacího projektu“

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Festival Habrovka nabízí volné vstupné pro děti a jejich „doučovatele“, kteří v rámci dobrovolnického projektu organizace Člověk v Tísni pomáhají s doučováním romských dětí v Praze. Organizátoři chtějí vtáhnout děti do tvůrčích aktivit, které festival nabízí. Během tohoto programu budou moci vyrábět vlastní loutky, hrát s nimi improvizované divadelní představení nebo zkusit bubenický workshop a pak se třeba vydat na cestu pohádkovým lesem plným her a soutěží. Organizátoři chtějí dát romským i českým dětem možnost se společně bavit a tvořit.

Lukáš Teklý z vedení festivalu k tomu říká: „Mezi dětmi není problém předsudků a averze ještě tak silný jako u některých dospělých, takže tyto aktivity se každoročně konají v perfektní atmosféře. Bořit předsudky dospělých se snažíme tím, že každoročně vyhrazujeme významné místo v programu romským umělcům. Na Habrovce už vystupovaly výrazné tuzemské kapely jako Bengas, Terne čhave, Le čhavendar, Mário Bihári s Ačo Slepčíkem a další. Každoročně chceme také přinášet netradiční projekty. I proto jsme na předminulý ročník Habrovky pozvali tehdy desetiletého romského zpěváka Marka Pačana, se kterým se ve slovenské osadě Bystrany seznámili na svých cestách studenti romistiky. Jeho cesta do Prahy na společné vystoupení s Máriem Bihárim se nakonec stala předmětem dokumentu filmaře Adama Geberta.“

Unikátním projektem festivalu má letos být vystoupení houslového virtuosa Marka Baloga, který si na pódium pozve velikány romské hudby z Maďarska. Tito hudebníci se setkají na scéně poprvé a předvedou, jak dokáže být romské muzikantství univerzální. Dokladem výrazné romské hudební tvořivosti budou jistě také funkoví Gulo čar, kteří zahrají v sobotu 2. června večer.

Kompletní program festivalu naleznete na www.habrovka.cz

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon