Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Festival Jeden svět pořádá diskusi o rasismu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Snášenliví – nesnášenliví, to je název panelové diskuse, která je doprovodným programem Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět 2007. Debata, na níž pohovoří odborníci z evropských zemí, režiséři i sama veřejnost, se bude točit kolem aktuálních, Evropu sužujících, problémů, jimiž je rasismus, nacionalismus a neonacismus v současné Evropě.

Diskuse se uskuteční v pátek 2. března od 11hodin do 17.30 hodin v budově pražského Goethe Institutu (Masarykovo nábřeží 32) a bude probíhat v anglickém i českém jazyce.

Program:
11:00 – 12:30 Neonacistická hnutí, jejich sebepropagace a způsoby organizování
moderátor: Karel Novák, Člověk v tísni, Česká republika
panelisté: Jan Raabe (Německo), Jana Slaninová – Ludia proti rasizmu, Slovensko, Ondřej Cakl, Klára Kalibová – Tolerance a občanská společnost, Česká republika, Rafal Pankowski – Nigdy Wiecej, Polsko.

14:00 – 15:30 Jak čelit nacistickému násilí a propagandě
moderátor: Jana Šmídová, Český rozhlas 6, Česká republika
panelisté: Eliška Wagnerová – místopředsedkyně Ústavního soudu ČR, Česká republika, Jan Buryánek – Člověk v tísni, Česká republika, Lottie Marsau – režisérka filmu Death in Lübeck, Německo, Michal Mazel – ředitel odboru bezpečnostní politiky MVČR, Česká republika, Olivier Meyrou – režisér filmu Beyond Hatred, Francie, Sven Forkert – Aktion Zivilcourage, Německo, Světlana Ganuškinna – předsedkyně výboru Občanská výpomoc, vedoucí projektu Migrace a právo organizace Memorial a členka Komise ruského prezidenta pro lidská práva, Rusko

16:00 – 17:30 Nástup nesnášenlivosti, nacionalismu a populismu v politice

moderátor: Luboš Palata, Lidové noviny, Česká republika
panelisté: Albrecht Kolthoff – novinář, Německo, Barbara Sierszula – novinářka, Rzecz pospolita, Polsko, David Modell – režisér filmu Young, Nazi and Proud, Velká Británie, Gerald Schubert – novinář, Český rozhlas 7, Rakousko, Jan Charvát – politolog, Česká republika, Martin Šimečka – novinář, Respekt, Slovensko

Panelovou diskusi pořádají Člověk v tísni, Česko-německý fond budoucnosti a Goethe-Institut Prag.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon