Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Film El Paso s Irenou Horváthovou je dokončen

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Režisér a scenárista Zdeněk Tyc před nedávnem skončil natáčení filmu El Paso. Komorní příběh o ovdovělé romské ženě a jejích sedmi dětech, které chce za každou cenu vychovat sama a uchránit je před umístěním do dětských domovů, přijde do kin 20. ledna 2008. Hlavní ženskou roli svěřil zpěvačce skupiny Guločar Ireně Horváthové.

Tyc se netají tím, že mu inspirací byl skutečný osud romské ženy. Filmem prolíná soudní případ řešící zoufalý boj romské matky sedmi dětí s úřady. Hrdinka příběhu netuší, že dluží městu obrovskou částku za byt – všechny tyto praktické záležitosti totiž zařizoval její muž. Na všechno je sama a neví kudy dál. Sociální pracovníci rodinu nemilosrdně přemístí do sociálního bytu o jedné místnosti. Na pomoc přijde mladá ambiciózní právnička a později jako ochránce sociálně slabých i kurátor.
Snímek byl natáčen současně dvěma kamerami. „Neobvyklé řešení si vyžádala velice častá přítomnost minimálně šesti dětských herců. Kvůli zvýšení autenticity jejich výkonů bylo zapotřebí zmást jejich pozornost, rozptylovat je a zachycovat autentické chvilky,“ vysvětlila ČTK Fechterová.

Hereckými kolegy Ireny Horváthové byla Linda Rybová v roli právničky, dále třeba David Prachař, Jana Janěková ml., Vladimír Javorský či Igor Bareš.
Zdeňka Tyce diváci ponejvíce znají díky psychologickému dramatu z roku 2002 Smradi, za nějž na karlovarském filmovém festivalu získal diváckou cenu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon